Maydanoz Yerine Kullanabileceğiniz Alternatifler

by baharatdiyari
Parsley Substitute

Maydanoz en iyi garnitür olarak bilinir. Çoğu insan onu, yemeğinize kontrast eklemek için doğrayıp serptiğiniz yeşil bir şey olarak düşünür ve başka bir şey değil. Gerçek şu ki, maydanoz çok yönlü bir bitkidir. Yemeğinizin lezzeti için olduğu kadar görünümü için de çok şey yapabilir. Birçok bitkide olduğu gibi, faydalarını elde etmek için maydanozu taze kullanmanız gerekir; ancak, buzdolabınızı her zaman dolu tutamayabilirsiniz. Bu, acil bir durumda maydanoza ihtiyaç duyabileceğiniz anlamına gelir. Elinizde maydanoz yoksa ve yerine bir şey kullanmanız gerekiyorsa, işinize yarayabilecek çeşitli maydanoz ikameleri bulunmaktadır.

En İyi Seçenek: Frenk Maydanozu

Frenk maydanozu, havuç ve kereviz ailesine ait olan maydanozla aynı aileye mensuptur. Hem frenk maydanozu hem de maydanoz Fransız mutfağında popülerdir; ayrıca, frenk maydanozu Fines Herbes adı verilen Fransız mutfağının bir parçasıdır. Maydanozu garnitür olarak kullanabileceğiniz kadar andırır.

Frenk maydanozunun tadı genellikle anasona benzetilir, ancak çok daha hafiftir. Yemeğinizdeki diğer tatların önüne geçmesi pek olası değildir ve aslında birçok durumda onları tamamlayabilir. İnce olmasına rağmen, frenk maydanozunun lezzeti yavaşça ortaya çıkar ve daha uzun pişirme sürelerinde maydanozdan daha iyi sonuç verir.

İyi Bir İkinci Seçim: Kişniş

Kişniş ve maydanoz çok farklı tatlara sahip olsalar da, kişniş neredeyse düz yapraklı maydanoza benzer. O kadar benzerdirler ki, deneyimli aşçılar bile zaman zaman ayırt etmekte zorlanabilir. Kişnişin keskin ve eşsiz bir lezzeti vardır ve genellikle maydanozla süslediğiniz yiyeceklerin çoğuyla iyi uyum sağlar.

Maydanoz yerine kişniş kullanırken, diğer tatlarla iyi uyum sağlayacağından emin olmadıkça ölçülü kullanın.

Acil Durumda: Havuç Yeşillikleri

Daha önce belirtildiği gibi, havuç da maydanozla aynı ailede yer alır. Efsanelerin aksine, havuç yaprakları kesinlikle zehirli değildir. Üstelik, besinlerle doludur ve lezzetlidir. Havuç yeşilliklerini maydanoz gibi doğrayın ve garnitür olarak kullanın.

Havuç yaprakları ayrıca maydanozdan bekleyebileceğiniz acılığı da sağlar, bu yüzden lezzet açısından da iyi bir alternatiftir. Onları maydanozun salatalar, pesto ve chimichurri gibi otsu parlaklığa odaklanan yemeklerde kullanabilirsiniz.

Diğer Alternatifler

Kereviz, maydanoz ailesinin başka bir üyesidir ve benzer bir tada sahip olduğu söylenebilir. Düz yapraklı maydanoza benzer bir görünüm elde etmek için yalnızca kereviz yapraklarını kullanın. Onları doğrayın ve yemeğinizin üzerine serpin. Maydanoza daha da yakın bir lezzet için Apiaceae ailesinin başka bir üyesini düşünebilirsiniz: Lovage. Lovage, kereviz kadar kolay bulunmaz, ancak kereviz ve düz yapraklı maydanoz arasında bir geçiş gibidir, hem görünüm hem de lezzet açısından.

Fesleğen de bazı yemeklerde maydanozun yerine kullanılabilir. Daha belirgin ve kendine has bir aroması vardır, ancak yiyeceklere doğranıp serpilirken benzer bir çekici yeşil güzellik sağlar.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın