Rezene, maydanoz ile ilgili çok yıllık bir çiçekli bitkidir. Kök ve sapları sebze olarak pişirilirken, tohumları popüler bir baharattır. Tarih boyunca, rezene tohumları çeşitli yemeklerde ve yemekten sonra nefesi tazelemek için kullanılmıştır. Geleneksel olarak makarna soslarında, sosislerde ve hem öğütülmüş hem de bütün halde çeşitli domuz eti yemeklerinde kullanılır. İyi haber şu ki, rezene tohumuna alternatif arıyorsanız, bazı seçenekleriniz var.
En İyi Seçenek: Anason Tohumları
Rezene ve anason tohumları iki farklı bitkiden gelmesine rağmen benzer bir lezzet profilini paylaşır. Rezene botanik adıyla Foeniculum vulgare, anason ise Pimpinella anisum olarak bilinir. Tatları bazen birbirleriyle karıştırılacak kadar benzer olabilir. Anason tohumlarının rezene tohumlarından daha küçük, ancak daha keskin olduğunu belirtmek önemlidir. Bu, anason tohumunu rezene tohumu yerine kullanırken, aynı miktarda kullanabileceğiniz anlamına gelir. Rezene tohumları gibi, anason tohumlarını da bütün veya öğütülmüş olarak kullanabilirsiniz.
İyi Bir Alternatif: Meyan Kökü
Rezene ve anason tadı, meyan kökü ile çok benzer olduğu için her ikisinin de yerini alabilir. Anason ve rezene tohumu gibi, hem tuzlu hem de tatlı yemeklerde kullanılabilir.
Meyan kökünün bazen odunsu kökler şeklinde geldiğini unutmayın. Bu formda kullanırsanız, kökleri sıcak bir sıvı içine demleyip ardından yemeğinizi tatlandırmak için bu sıvıyı kullanmanız gerekir. Lezzet yoğunluğunu artırmak için daha uzun süre demleyebilir veya sıvıya daha fazla meyan kökü ekleyebilirsiniz. Rezene tohumundan daha güçlü bir tada sahip olan meyan tozu da kullanılabilir. Meyan tozunu rezene tohumu ikamesi olarak kullanırken, tarifte belirtilen her çay kaşığı rezene için yarım çay kaşığı kullanın.
Zor Durumda: Kimyon Tohumları
Bunlar rezene ailesinin bir üyesidir ve benzer bir meyan kökü aroması ile benzer bir görünüme sahiptir. Kimyon tohumları meyan kökü lezzeti ile birlikte başka lezzet notları da taşır. Kimyon, rezene kadar tatlı değildir ve biraz cevizimsi bir nota sahiptir; ancak, rezene tohumları veya kimyon tohumlarıyla yapılabilecek çavdar ekmeği tarifleri vardır. Birçok yemekte, kabul edilebilir bir alternatif olabilir.
Diğer Seçenekler
Anason tohumu, meyan kökü veya kimyon tohumlarınız yoksa Apiaceae ailesinin başka bir üyesini tercih edebilirsiniz. Dereotu tohumu, yerine kullanılabilecek başka bir rezene akrabasıdır. Dereotu tohumları, kimyon tohumlarına benzer bir lezzete sahiptir ve aynı şekilde kullanılabilir.
Kimyon tohumları gibi, rezene veya anason tohumları kadar lezzetli olmadıklarını unutmayın. Ayrıca, bazı yemeklerde tohumların yerine ince doğranmış rezene yapraklarını kullanmayı düşünebilirsiniz, ancak bu tüm uygulamalar için uygun olmayabilir.