Sazon Baharatına Alternatifler: En İyi Seçenekler ve İpuçları

by baharatdiyari
Sazon Seasoning Substitute

“`html

Sazon baharat, Orta Amerika ve Karayip mutfaklarında temel baharat karışımlarından biridir. Avrupa ve Afrika kökenli olanlar da dahil olmak üzere, bölgenin pişirme stillerinin çoğunda kullanılır. Sazon’a ihtiyacınız olacak (ve onun lezzetli umami aroması), özellikle Porto Riko yemekleri pişiriyorsanız. Markalı ticari karışımları kullanmak istemiyorsanız, bazı iyi sazon alternatifleri mevcuttur.

En İyi Seçenek: Kendi Sazon Baharatınızı Yapın

Sazon baharat karışımı yapmak için gerekli malzemelerin çoğu yaygındır ve neredeyse her marketin baharat bölümünde bulunabilir. Bu karışım genellikle sarımsak tozu, kimyon ve tuz gibi temel malzemeleri içerir. Bulamayacağınız tek malzeme annatto tohumu olabilir, ki bu da turuncu renkten sorumludur.

Annatto’yu çoğu Latin marketinde bulabilirsiniz. Ancak bu bir seçenek değilse, onu safran veya zerdeçal gibi başka bir hafif ama renkli baharatla değiştirebilirsiniz. Ticari sürümlere daha yakın bir lezzet elde etmek için biraz monosodyum glutamat (MSG) ekleyerek umami lezzetini artırabilirsiniz.

Sazon baharatını sıfırdan yapmak, lezzet profilini belirli bir yemek veya kendi tercihlerinize göre özelleştirmenize olanak tanır.

İyi Bir İkinci Seçim: Adobo

Aynı malzemelerin ve lezzetlerin çoğuna sahip, ancak parlak renk olmadan bir sazon baharat yerine Adobo en iyi seçenektir. Latin yemeklerini düzenli olarak pişiriyorsanız, muhtemelen baharat dolabınızda bunlardan bazıları bulunuyordur; Latin yemekleri pişirmeyi planlıyorsanız, biraz edinmenizi öneririm.

Adobo, karışımın hangi versiyonunu kullandığınıza bağlı olarak sarımsak ve monosodyum glutamat da dahil olmak üzere sazon ile aynı ana bileşenlere sahiptir. Adobo’yu bulmak genellikle sazon baharatından daha kolaydır ve ons başına maliyet bazında daha ucuz olabilir. Turuncu rengi istiyorsanız, daha yakın bir görsel eşleşme yapmak için Adobo’nunuza annatto tohumu, sarı gıda boyası veya safran ekleyebilirsiniz.

Adobo’nun dezavantajı, lezzet profilinin çoğu sazon karışımıyla aynı olmamasıdır. Daha farklı bir nota sahiptir ve bu, yemeğinizin lezzet profilinden uzaklaşabilir.

Acil Durumda: Creole Baharat

Çoğu Kuzey Amerika marketinde yaygın olarak bulunan bir başka popüler baharat karışımı, Creole Baharattır. Tuz ve sarımsak da dahil olmak üzere sazon baharatları ile aynı ana baharatları içerir. Creole baharatı bulmak kolaydır ve genellikle ucuzdur.

Ticari Creole baharatlarının bazı ünlü markaları MSG içermez, bu da yemeğinizin tuzlu lezzetini sazon gibi geliştirmede etkili olmayacakları anlamına gelir. Ancak onları kendiniz ekleyebilir veya başka bir glutamat kaynağı kullanabilirsiniz.

Lezzet profili sazon baharatıyla aynı değildir, ancak güçlü lezzetlere sahip yemeklerde bu fark edilmeyebilir. Bir diğer dezavantajı ise Creole baharatının annatto tohumu içermemesi ve bu nedenle sazon kadar parlak bir renge sahip olmamasıdır. Bu nedenle, yemeğinize sazonun parlak turuncu-sarı rengini vermeyecektir.

Diğer Alternatifler

Old Bay, ABD’nin her yerinde satılan popüler bir baharat karışımıdır. Maryland eyaletinden mavi yengeçlerle büyük ölçüde ilişkilidir, ancak aynı zamanda genel amaçlı bir baharat karışımı olarak kabul edilir. Old Bay, sazon baharatından çok çeşitli baharatlar içerir, ancak lezzet profili o kadar da karmaşık değildir. Tam olarak aynı lezzetleri sağlamasını beklemediğiniz sürece sazon gerektiren çoğu tarifte işe yarayabilir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın