Sazon baharatı, Orta Amerika ve Karayip mutfağındaki en önemli baharat karışımlarından biridir. Avrupa ve Afrika kökenli olanlar da dahil olmak üzere bölgenin birçok pişirme tarzında kullanılmaktadır. Sazon'a ihtiyacınız olacak (ve lezzetli umami tadı), özellikle Porto Riko yemekleri pişiriyorsanız. Markalı ticari karışımlar tükendiyse veya kullanmak istemiyorsanız, işte sazon yerine kullanabileceğiniz bazı iyi alternatifler.
En iyi seçeneğiniz: Kendi sazon baharatınızı yapın
Sazon baharat karışımı yapmak için gereken malzemelerin çoğu yaygındır ve bunları hemen hemen her marketin baharat bölümünde bulabilirsiniz. Bunlar gibi temel bilgileri içerir sarımsak tozu, kimyonve tuz. Bulamayabileceğiniz şey annatto tohumuturuncu renkten sorumludur.
Annatto'yu çoğu Latin marketinde bulabilirsiniz. Ancak bu bir seçenek değilse, safran veya zerdeçal gibi hafif ama renkli başka bir baharatla değiştirin. Folyo paketlerde satılan ticari versiyonlara daha yakın bir lezzet uyumu sağlamak için biraz ekleyebilirsiniz. monosodyum glutamat (MSG) umamiyi güçlendirmek için.
Sazon baharatını sıfırdan yapmak, malzemelerin seviyeleriyle oynamanıza olanak tanır, böylece lezzet profilini belirli bir yemeğe veya tercihlerinize uyacak şekilde özelleştirebilirsiniz.
İyi bir ikinci seçenek: Adobo
Aynı içeriklerin ve tatların çoğuna sahip ancak parlak rengi olmayan bir sazon baharatı alternatifi istiyorsanız adobo en iyi seçeneğinizdir. Düzenli olarak Latin yemekleri pişiriyorsanız, muhtemelen baharat dolabınızda bunlardan bir kısmı zaten vardır; Latin yemeği pişirmeye başlamayı planlıyorsanız biraz alın.
Adobo, kullandığınız karışımın hangi versiyonuna bağlı olarak, sarımsak ve monosodyum glutamat da dahil olmak üzere sazonla aynı ana bileşenlere sahiptir. Adobo'yu bulmak genellikle sazon baharatından daha kolaydır ve ons başına maliyet esasına göre fiyatlandırırsanız daha ucuz olabilir. Turuncu rengi istiyorsanız adobo'nuza biraz annatto tohumu, sarı gıda boyası veya safran ekleyerek görsel olarak daha yakın bir uyum elde edebilirsiniz.
Adobo'nun dezavantajı lezzet profilinin çoğu sazon karışımıyla aynı olmamasıdır. Daha belirgin bir notası var bu dikkati yemeğin lezzet profilinden uzaklaştırabilir.
Bir tutam: Creole baharatı
Çoğu Kuzey Amerika marketinde yaygın olarak bulunan bir diğer popüler baharat karışımı, Kreol baharatı tuz ve sarımsak da dahil olmak üzere sazon baharatıyla aynı ana baharatları içerir. Creole baharatını bulmak kolaydır ve genellikle ucuzdur.
Bazı ünlü ticari Creole baharat markaları MSG içermez, bu da yemeğinizin lezzetli lezzetini sazon kadar iyi olamayacakları anlamına gelir. Ancak bunlara kendi glutamatlarınızı ekleyebilir veya başka bir glutamat kaynağı kullanabilirsiniz.
Lezzet profili sazon baharatıyla aynı değildir ancak güçlü tatlara sahip yemeklerde fark muhtemelen fark edilmeyecektir. Diğer bir dezavantaj ise Creole baharatının annatto tohumu içermemesi ve bu nedenle sazon kadar parlak renkli olmamasıdır. Yani yemeğinize sazonun parlak turuncu-sarı rengini vermeyecektir.
Diğer alternatifler
Eski Körfez ABD'nin her yerinde satılan popüler bir baharat karışımıdır. Anavatanı Maryland'deki mavi yengeçlerle büyük ölçüde ilişkilendirilir, ancak aynı zamanda genel amaçlı bir baharat karışımı olarak da kabul edilir. Old Bay, sazon çeşnisine göre daha fazla baharat çeşidi içerir ancak lezzet profili o kadar da karmaşık değildir. Tam olarak aynı tatları sağlamasını beklemediğiniz sürece sazon gerektiren çoğu tarifte işe yarayacaktır.