Kala namak olarak da bilinen Hint kara tuzu, tuzlar arasında eşsizdir. Çarpıcı görünümü ve lezzetiyle dikkat çeker. Chaat masala veya bu tuzu gerektiren diğer Hint yemeklerini yapmak istiyorsanız, otantik bir lezzet için bu önemli bir malzeme olacaktır. Benzer şekilde, vegan yemeklerde yumurta lezzetini taklit etmenin harika bir yoludur. Kara tuz internette bulunabilir, ancak yerel mağazalarda bulmak zor olabilir. Eğer elinizde yoksa ve hemen ihtiyacınız varsa, aşağıdaki siyah tuz ikamelerinden birini kullanabilirsiniz.
Himalaya pembe tuzu, kara tuzun çıkarıldığı bölgeden gelir. Himalaya pembe tuzu, içerdiği mineral safsızlıklar nedeniyle pembe görünür. Siyah tuz öğütüldüğünde de pembe bir görünüm alır. Himalaya pembe tuzu, siyah tuz yapımında hammadde olarak kullanılabilir.
Himalaya pembe tuzunu siyah tuza dönüştürmenin geleneksel yöntemi, onu bir fırında yüksek sıcaklıklara ısıtmayı içerir. Isıtılmasının yanı sıra, ona rengini veren kükürt notalarını ve demir sülfürü sağlayan sert tohumlar dahil diğer bileşiklerle de birleştirilir.
Himalaya pembe tuzu, aynı şekilde işlenmediği için kükürtlü bir tada sahip değildir; ancak çekici bir rengin yanı sıra siyah tuza benzer bir dokuya sahip olacaktır. Ayrıca aynı baskın tada, yani tuza sahip olacaktır.
Siyah tuz yerine 1:1 oranında Himalaya pembe tuzunu kullanabilirsiniz.
İyi Bir İkinci Seçenek: Hawaii Kara Tuzu
Karadeniz tuzu olarak da bilinen Hawaii lav tuzu, Hint kara tuzuyla pek çok ortak noktaya sahiptir. Siyah tuz gibi, Hawaii siyah lav tuzu da volkaniktir ve ona siyah rengini vermek için işlenir. Tuzlu tadıyla birlikte hafif sülfürik bir aroması bile vardır; bu, kara tuzu özel kılan bazı özellikleri sağlayabileceği anlamına gelir. Hawaii kara tuzunun en yaygın kullanımı, koyu kristallerinin gıdalara dramatik bir görünüm kazandırabildiği bitirme tuzu olarak kullanılmasıdır.
Kara tuz gibi, Hawaii siyah lav tuzunun da, onu yapmak için kullanılan kömürün bir sonucu olarak toksinleri uzaklaştırma yeteneği de dahil olmak üzere çeşitli tıbbi faydaları olduğuna inanılmaktadır.
Siyah tuzun yerine 1:1 oranında Hawaii siyah lav tuzunu kullanabilirsiniz.
Kısaca: Chaat Masala
Chaat masala, topluca chaat olarak bilinen farklı Hint sokak yemeklerini tatlandırmak için kullanılan bir baharat karışımıdır. Büyük ölçüde ekşi ve lezzetlidir çünkü mango tozu ve diğer baharatlarla yapılır. Aynı zamanda güçlü bir kükürtlü kaliteye sahiptir çünkü geleneksel karışımlar genellikle siyah tuzu da içerir. Siyah tuz içermesi, onu bazı tariflerde tek başına siyah tuza etkili bir alternatif haline getirebilir. Ancak aromalarının, tek başına siyah tuz kullanılmasını gerektiren bazı uygulamalar için uygun olmayabileceğini unutmamak önemlidir.
Diğer Alternatifler
Hawaii kırmızı tuzu (alaea tuzu olarak da bilinir) başka bir volkanik tuz türüdür. Kırmızı tuz, rengini Hawaii tuz havuzlarını kaplamak için kullanılan volkanik kilden alır. Bu kilin bir kısmı üretim süreci sırasında emilir.
Kaşer tuzu, siyah tuzun sülfürlü aromasına sahip değildir ancak mükemmel bir bitirme tuzu sağlayan daha büyük tanelere sahiptir.