Topuz, hint cevizi sağlayan Myristica Fragrans ağacından elde edilen bir baharattır. Topuz, dantelli bir örtüdür ve hint cevizi baharatını içeren tohumun kabuğunda büyür. Tatlılarda, Hint mutfağında ve sosis yapımında kullanılır. Eğer elinizde topuz yoksa ve hızlı bir alternatife ihtiyacınız varsa, aşağıdaki seçeneklerden birini deneyebilirsiniz.
Topuz, lezzet profilinin çoğunu hint cevizi ile paylaşır ve aynı ana meyveden elde edilen bir baharattır. Topuz, lezzetinin tatlı olmaması nedeniyle hint cevizinin daha hafif bir versiyonu olarak tanımlanabilir ve genellikle tuzlu yemeklerde kullanılır. Hint cevizi, herhangi bir yemeğin yerini alabilir, ancak tatlı olanlara biraz daha uygundur.
Daha güçlü olması, topuzun yerine daha az miktarda kullanılmasını gerektirir. Topuzu hint cevizi ile değiştirirken, tarifin topuz için belirttiği miktarın yaklaşık yarısını kullanın. Birçok yemekte, hint cevizi, muhtemelen farkı ayırt edemeyeceğiniz kadar topuza yakın bir eşleşme olacaktır.
İyi Bir İkinci Seçenek: Tarçın
Topuz için en yaygın önerilen ikamelerden biri tarçındır. İyi bir topuz alternatifi olabilecek yeterli baharatlı notalara sahiptir. Tarçın bulmak, topuzdan daha kolaydır ve nispeten daha ucuzdur.
Tarçın ve topuz arasındaki farklar, bazı uygulamalarda daha belirgin olabilir. Topuzun bir yemeğin ana lezzeti olması gerekiyorsa, tarçınla değiştirilmesi muhtemelen yemeği mahvetmez, ancak lezzet profili farklı olacaktır. Tarçın daha yoğun bir lezzete sahiptir bu nedenle, tarifin topuz için gerektirdiği tarçın miktarının yaklaşık yarısını kullanın.
Acil Durumda: Yenibahar
Yenibaharın tadı genellikle birkaç baharatın karışımına benzer Bunlardan biri hint cevizi olup, topuzun baharat dünyasındaki en yakın akrabasıdır. Yenibahar, tarçın gibi başka bir potansiyel topuz ikamesidir ve biraz benzer bir tada sahiptir. Topuz gibi, yenibahar hem lezzetli hem de tatlı bir baharat olarak çift işlev görebilir. Jamaika baharatında olduğu gibi, kabak turtasında da kullanılabilir. Bazı topuz lezzet özelliklerini paylaşsa da, yenibaharın yedek olarak kullanılması bazı yemeklerde kolayca fark edilebilir. Bir yemek ne kadar hafif aromalıysa, topuzdan farklılıkları o kadar belirgin olur.
Diğer Alternatifler
Masala tuzu, hem topuz hem de hint cevizi içerebilen yaygın bir Hint baharat karışımıdır, bu da lezzet profilinin bir kısmını sağlayabileceği anlamına gelir. Ancak, bazı yemekler için ne kadar uygun olduğunu etkileyebilecek başka baharatlar da içerebilir.
Kurutulmuş ve öğütülmüş zencefil, topuzdan beklenen lezzetlerin çoğunu sağlayabilir. Daha hafif ve taze köksaptan daha az baharatlıdır. Topuz gerektiren uygulamalarda kullanılabilir, ancak topuzun ana lezzet olduğu durumlarda belirgin olabilir.
Balkabağı baharatı, bazı uygulamalarda etkili bir ikame olabilir ve hint cevizi içerir, ancak topuzdan daha yoğundur. Belirli bir tarifte topuz için gereken miktarın yaklaşık yarısını kullanmanız gerekecektir.
Kakule, topuz gerektiren bazı yemeklerde kullanılabilecek nane ve narenciye niteliklerine sahip bir lezzet profiline sahiptir. Kakulenin topuzdan çok daha güçlü olduğunu ve genellikle pahalı olduğunu unutmayın.