Trüf tuzu, yer mantarının lezzetini tabağa eklemenin uygun ve ekonomik bir yoludur. Özellikle makarna ve biftek gibi yiyeceklerle iyi uyum sağlar. Kullanımı kolay ve etkili olmasına rağmen her zaman kolay bulunmayabilir ve normal tuzdan daha pahalı olabilir. Fazla masraf yapmadan değiştirmek için aşağıdaki trüf tuzu alternatiflerinden birini düşünebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Kendi Trüf Tuzunuzu Yapın
Trüf tuzu, çok fazla trüf mantarı gerektirmediği için trüf aromasını yiyeceklere eklemenin daha ucuz bir yoludur. Keskin, dünyevi trüf notaları ile zenginleştirilmiş tuzdan oluşur. Genellikle deniz tuzu kullanılır, çünkü iyotlu tuzda bulunabilecek hafif acılığı olmadan parlak ve temiz bir tat sunar.
Trüf tuzu yapmak, sadece iki malzeme gerektirir ve oldukça basittir. Yer mantarınızı bir mikro düzlemle rendeleyin ve ince dilimlenmiş yer mantarlarını tuzla birlikte bir mutfak robotuna yerleştirin. Yer mantarı parçalarını ufalamak ve tuzla karıştırmak için kısa aralıklarla karıştırın.
Yoğunluğu nedeniyle yer mantarı tartışmalı bir bileşendir. Herkes bu lezzetleri sevmez ve herkes aynı yoğunlukta bu lezzetlerden hoşlanmaz. Kendi trüf tuzunuzu yapmak, karışıma ne kadar trüf mantarı ekleyeceğinizi kontrol etmenizi sağlar. Tercih ettiğiniz yoğunluk seviyesine ulaşana kadar yer mantarlarını deniz tuzuna ekleyebilirsiniz.
İyi Bir İkinci Seçenek: Porçini Tuzu
Yer mantarı gibi, porçini mantarı da çoğu yer mantarı tuzu gerektiren uygulamada işe yarayacak dünyevi bir umami tadı sunabilir. Porçini tuzu, iki bileşenden oluştuğu için en az trüf tuzu kadar basit bir yapıya sahiptir. Kurutulmuş porçini mantarını satın alıp deniz tuzuyla karıştırarak damak tadınıza uygun kendi porçini tuzunuzu yapabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise önceden hazırlanmış porçini tuzu satın almaktır.
Porçini mantarları yer mantarlarından çok daha ucuz olduğundan, kendi aromalı tuzunuzu yapmak daha ekonomik olacaktır. Benzer şekilde, önceden hazırlanmış porçini tuzu genellikle trüf tuzu karışımlarından daha ucuzdur. Porçini tuzunu kavrulmuş sebzelerde ve yer mantarı tuzu gerektiren diğer tuzlu uygulamalarda uygun fiyatlı bir alternatif olarak kullanabilirsiniz.
Kısaca: Parmigiano Reggiano
Parmigiano Reggiano, İtalya’nın belirli bölgelerinde üretilen, yağsız ve kısmen yağsız sütten yapılan bir peynirdir. Yer mantarı ve porçini mantarı gibi mantar değildir; ancak bu iki trüf tuzu alternatifinden aldığınız aynı dünyevi ve umami notalarına sahiptir. Güçlü tatları, onu aynı bileşenlerin çoğunu tamamlayacak olan trüf tuzuna mükemmel bir alternatif haline getirir.
Parmigiano Reggiano’nun güçlü bir tuzlu notası da vardır, bu da onu tuzlu bir tat sağlamak için faydalı kılar. Diğer avantajları, Parmigiano Reggiano’nun son derece hoş kokulu olması ve bütün yer mantarı gibi rendelenebilmesi veya yemeklerin üzerine rendelenebilmesidir.
Diğer Alternatifler
Trüf yağı, birçok yemekte kullanılan bir son dokunuş yağıdır ve trüf mantarının aroması eklenmiş farklı yağlardan yapılabilir. Baz yağ seçenekleriniz arasında üzüm çekirdeği yağı, zeytinyağı ve hatta kanola yağı bulunur. Tüm trüf yağlarının trüf mantarından yapılmadığına dikkat etmek önemlidir. Bazı trüf yağları, aslında laboratuvarlarda formüle edilen sentetik ürünlerdir. Yer mantarından yapılan trüf yağlarında bile tatlar, gerçek yer mantarlarından elde edilenler kadar karmaşık olmayabilir.
Porçini mantarı yağı da bulunabilir. Bu da bazı durumlarda trüf tuzuna uygun bir alternatif oluşturabilir.