Vanilya ezmesi bir karışımdır bütün vanilya fasulyesi, vanilya özütatlandırıcılar ve koyulaştırıcıyla birlikte. Sonuç olarak muhallebiler, kremalar ve nemli tatlılar için çok uygun bir vanilya aroması kaynağı elde edilir. Vanilya ezmesi sadece güçlü bir vanilya aroması sağlamakla kalmaz, aynı zamanda vanilya tohumlarının küçük siyah beneklerini de sağlar. Vanilya ezmesi pek çok yerde bulunur, her markette bulunmayabilir. Vanilya ezmesine acil ihtiyacınız varsa ve yakınınızdaki bir tuğla ve harçta bulamıyorsanız, aşağıdaki vanilya çekirdeği ezmesi alternatiflerinden birini düşünün.
En iyi seçeneğiniz: Bütün vanilya fasulyesi
Vanilya çekirdekleri pahalıdır, dolayısıyla her zaman elinizin altında olmayabilir. Fiyat sizin için sorun değilse, unlu mamullerinize konsantre vanilya aroması eklemenin en iyi yollarından biri olabilir. Bunlar vanilya ezmesindeki lezzetin kaynağıdır ve bu nedenle onun için en iyi alternatiftir.
Vanilya ezmesi gibi vanilya çekirdeği de açık renkli tatlılarda benzer bir görünüm sağlayacaktır. Her iki ürün de genellikle vanilya fasulyeli dondurmayla ilişkilendirilen küçük siyah lekeleri oluşturacak ve kremalı tatlıları görsel olarak çekici hale getirebilecektir. Vanilya çekirdeklerini keskin bir bıçakla kabuklarını bölerek ve bıçağın kenarıyla tohumları kazıyarak kullanırsınız. Daha sonra bu tohumları tatlınıza ekleyebilirsiniz.
Tarifinizdeki her çay kaşığı vanilya fasulyesi ezmesi için bir vanilya fasulyesi kabuğu kullanın.
Çoğu fırıncı vanilya özüne aşinadır. Yaygın olarak bulunması, vanilya lezzetini tatlılarınıza eklemenin en kolay yolu olmasını sağlar. Bütün vanilya çekirdeklerinin aksine, vanilya özü nispeten ekonomiktir. Vanilya ezmesi gibi, ekstrakt da lezzetini vanilya çekirdeklerinden alır; ancak fasulyenin içindeki tohumları içermez. Macunu veya çekirdeğin tamamını kullandığınızda küçük siyah lekeler oluşmaz.
Vanilya özütü, bütün vanilya çekirdeklerinin bir çözelti içinde ıslatılmasıyla elde edilir. Bu, suya vanilin ve çekirdeğin lezzetinden sorumlu olan diğer bileşikleri aşılar. Vanilya ekstraktının bir diğer dezavantajı ise alkol içermesidir. Bazı yemeklerde alkolün tadına bakmak mümkün olabilir.
Vanilya ezmesi gibi, vanilya ekstraktının sıvı formu da vanilya ezmesinin sıklıkla kullanıldığı birçok muhallebi uygulamasında işe yarar.
Vanilya özütünü vanilya ezmesi yerine 1:1 oranında kullanın.
Kısaca: Vanilya tozu
Vanilya tozunun farklı türleri vardır, ancak hepsi temiz bir vanilya aroması sağlayabilir. Vanilya tozu genellikle vanilya fasulyesinin toz haline getirilmesiyle veya mısır nişastası veya sakaroz ve vanilya ekstraktından oluşan bir karışımın kurutulmasıyla yapılır. Fasulyeden yapılan toz genellikle ekstraktla yapılan çeşitten daha konsantredir.
Tatlıları tatlandırmak için her iki vanilya tozu türünün kullanılmasının avantajı, herhangi bir ilave nem veya alkol notası olmadan lezzet sağlamasıdır. Bu, kurabiyeler ve benzeri fırınlanmış ürünler için tercih edildiği, ancak daha kremalı veya nemli tatlılarda kullanımının o kadar kolay olmadığı anlamına gelir.
Dokulardaki farklılıklara rağmen, vanilya tozu hâlâ vanilya ezmesinin 1:1 yerine kullanılabilir.
Diğer alternatifler
Taklit vanilya özü (aynı zamanda vanilya özü olarak da bilinir), vanilya özü kadar konsantre bir vanilya aroması kaynağı değildir, ancak sağladığı lezzet, gerçeğinden çok da uzak değildir. Vanilya özütü gibi bu da bir sıvıdır ve aynı uygulamaların çoğunda kullanılabilir.