Vanilya ezmesi, bütün vanilya fasulyesi, vanilya özü, tatlandırıcılar ve koyulaştırıcılarla hazırlanan bir karışımdır. Bu sayede muhallebiler, kremalar ve nemli tatlılar için mükemmel bir vanilya aroması kaynağı elde edilir. Vanilya ezmesi, güçlü bir vanilya aroması sağlamanın yanı sıra vanilya tohumlarının küçük siyah beneklerini de içerir. Vanilya ezmesi pek çok yerde bulunabilir, ancak her markette bulunmayabilir. Eğer vanilya ezmesine acil ihtiyacınız varsa ve yakınınızdaki bir mağazada bulamıyorsanız, aşağıdaki vanilya çekirdeği ezmesi alternatiflerinden birini düşünebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Bütün Vanilya Fasulyesi
Vanilya çekirdekleri pahalıdır, bu yüzden her zaman elinizin altında olmayabilir. Fiyat sizin için sorun değilse, unlu mamullerinize yoğun vanilya aroması eklemenin en iyi yollarından biri olabilir. Bunlar, vanilya ezmesindeki lezzetin kaynağıdır ve bu nedenle onun için en iyi alternatiftir.
Vanilya ezmesi gibi, vanilya çekirdeği de açık renkli tatlılarda benzer bir görünüm sağlayacaktır. Her iki ürün de genellikle vanilya fasulyeli dondurmayla ilişkilendirilen küçük siyah lekeleri oluşturur ve kremalı tatlıları görsel olarak çekici hale getirir. Vanilya çekirdeklerini keskin bir bıçakla kabuklarını bölerek ve bıçağın kenarıyla tohumları kazıyarak kullanabilirsiniz. Daha sonra bu tohumları tatlınıza ekleyebilirsiniz.
Tarifinizdeki her çay kaşığı vanilya fasulyesi ezmesi için bir vanilya fasulyesi kabuğu kullanın.
Çoğu fırıncı vanilya özüne aşinadır. Yaygın olarak bulunması, vanilya lezzetini tatlılarınıza eklemenin en kolay yolu olmasını sağlar. Bütün vanilya çekirdeklerinin aksine, vanilya özü nispeten ekonomiktir. Vanilya ezmesi gibi, ekstrakt da lezzetini vanilya çekirdeklerinden alır; ancak fasulyenin içindeki tohumları içermez. Macunu veya çekirdeğin tamamını kullandığınızda küçük siyah lekeler oluşmaz.
Vanilya özü, bütün vanilya çekirdeklerinin bir çözelti içinde ıslatılmasıyla elde edilir. Bu, suya vanilin ve çekirdeğin lezzetinden sorumlu diğer bileşikleri aşılar. Vanilya ekstraktının bir diğer dezavantajı ise alkol içermesidir. Bazı yemeklerde alkolün tadına bakmak mümkün olabilir.
Vanilya ezmesi gibi, vanilya ekstraktının sıvı formu da vanilya ezmesinin sıklıkla kullanıldığı birçok muhallebi uygulamasında işe yarar.
Vanilya özütünü vanilya ezmesi yerine 1:1 oranında kullanın.
Kısacası: Vanilya Tozu
Vanilya tozunun farklı türleri vardır, ancak hepsi temiz bir vanilya aroması sağlayabilir. Vanilya tozu genellikle vanilya fasulyesinin toz haline getirilmesiyle veya mısır nişastası ya da sakaroz ve vanilya ekstraktından oluşan bir karışımın kurutulmasıyla yapılır. Fasulyeden yapılan toz genellikle ekstraktla yapılan çeşitten daha konsantredir.
Tatlıları tatlandırmak için her iki vanilya tozu türünün kullanılmasının avantajı, herhangi bir ilave nem veya alkol notası olmadan lezzet sağlamasıdır. Bu, kurabiyeler ve benzeri fırınlanmış ürünler için tercih edildiği, ancak daha kremalı veya nemli tatlılarda kullanımının o kadar kolay olmadığı anlamına gelir.
Dokulardaki farklılıklara rağmen, vanilya tozu hâlâ vanilya ezmesinin yerine 1:1 oranında kullanılabilir.
Diğer Alternatifler
Taklit vanilya özü (aynı zamanda vanilya özü olarak da bilinir), vanilya özü kadar konsantre bir vanilya aromasına sahip değildir, ancak sağladığı lezzet, gerçeğinden çok da uzak değildir. Vanilya özütü gibi bu da bir sıvıdır ve aynı uygulamaların çoğunda kullanılabilir.