Zerdeçal, zencefile benzer bir köksap olup Batı’da en çok köri tozuna parlak sarı rengini vermesiyle tanınır. Taze çeşitleri, Hintli müşterilere hitap eden marketlerde bulunabilir. Zerdeçal tozu, çoğu Batı marketinin baharat reyonlarında bulabileceğiniz kadar yaygındır. Belirli Hint yemekleri yapmak istiyorsanız veya uygun fiyatlı bir safran alternatifi arıyorsanız, taze ve toz zerdeçal en iyi seçeneklerinizdir. Ancak birini seçmeden önce baharatın her bir formunda neyin farklı olduğunu öğrenmelisiniz. Hadi karşılaştıralım.
Taze Zerdeçal ve Zerdeçal Tozu Arasındaki Farklar Nelerdir?
Taze ve toz zerdeçal, aynı köksapın farklı versiyonlarıdır. Zerdeçal tozu, kurutulup öğütüldükten sonra taze zerdeçaldan elde edilir; bu nedenle temel fark yalnızca dokudadır. Bunları ölçülü olarak kullandığınızda hem taze zerdeçal hem de zerdeçal tozu hafif bir tada sahiptir ve pişmiş yemeklerde neredeyse birbirlerinden ayırt edilemezler. Pişmemiş bir tabakta çok fazla kullanırsanız, taze köksaptan gelen bir miktar zencefil ısısını fark edebilirsiniz.
Taze zerdeçal, raf ömrü açısından da zerdeçal tozundan farklıdır. Taze zerdeçalı buzdolabında saklarsanız birkaç hafta dayanabilir. Zerdeçal tozu ise yıllarca dayanabilir ancak onu hava geçirmez bir kapta ve ışıktan uzakta saklamanız gerekecektir.
Zerdeçal Tozu Yerine Taze Zerdeçal Kullanabilir Misiniz? Ve Tam Tersi?
Ham uygulamada taze baharattan biraz daha fazla parlaklık elde edebilirsiniz ancak ısıtma, büyük farklılıkları ortadan kaldırma eğilimindedir. Sonuç olarak, genellikle değiştirilebilirler. Her ikisini de bir tabakta kullanabilir ve aslında aynı sonuçları elde edebilirsiniz; ancak kullanılan miktarları ayarlamanız gerekecektir.
Zerdeçal tozu yerine taze zerdeçal kullandığınızda üç kat daha fazla kullanmak isteyeceksiniz. Tarifte bir çorba kaşığı zerdeçal tozu gerekiyorsa onun yerine üç yemek kaşığı taze zerdeçal kullanın. Benzer şekilde taze zerdeçal yerine zerdeçal tozu kullanacaksanız miktarın üçte birini kullanmak isteyeceksiniz.
Zerdeçal tozu yerine taze zerdeçal kullanmanın dezavantajlarından biri nemdir. Taze zerdeçal öğütülürse, rendelenmiş taze zencefile benzer bir dokuya sahip bir macun elde edilir. Bu, köri tozu yapıyorsanız veya kuru ovalamada kullanmak istiyorsanız, o kadar etkili olmayacağı anlamına gelir. Zerdeçalı kurutarak bu sorunu çözebilirsiniz. Zerdeçalı bir gıda kurutucusunda veya düşük ısıda bir fırında kurutabilirsiniz. Daha sonra kurutulmuş zerdeçalı bir baharat öğütücüde öğütebilirsiniz.
Taze Zerdeçalı Ne Zaman Kullanmalısınız? Zerdeçal Tozunu Ne Zaman Kullanmalısınız?
Basit bir kural, smoothie gibi çiğ bir hazırlık yaparken veya turşulara eklerken taze köksapı kullanmaktır. Çiğ tabakta lezzetin faydasını alabileceksiniz. Yemek pişirirken toz halini kullanın. Örneğin ev yapımı köri tozunda kullanabilirsiniz.