Baharatlar Ne Kadar Dayanabilir?

by baharatdiyari
how long can spices last

Herhangi bir gıda ürünü gibi, şifalı bitkiler ve baharatlar da belirli bir zaman diliminde tüketilmeli. Ne kadar süre dayanacakları, bitki veya baharatın kendisine, öğütülmüş veya bütün olmasına ve nasıl saklandığına bağlı olarak değişecektir. Çoğu durumda, diğer malzemeler gibi baharatların bozulması veya sizi hasta etmesi konusunda endişelenmenize gerek kalmayacağını unutmayın. En kötü ihtimalle tat ve aroma kaybı yaşayabilirsiniz. Peki ne beklemelisiniz? Hadi parçalayalım.

Baharatlar ne kadar süre dayanır?

Doğru şekilde saklandığında baharatlar altı aydan çok daha uzun süre dayanabilir. Hatta bazıları, doğru koşullarda lezzeti etkilemeden uzun yıllar dayanabilir. Tazelik arasındaki bu büyük fark (ve saklama koşullarının her zaman optimal olmama olasılığı) göz önüne alındığında, çoğu uzman, baharat rafınızda mümkün olan en iyi tadı korumak için baharatları yılda bir kez değiştirmenizi önerir.

Zaman aralıklarının ne kadar geniş olduğuna dair bir fikir edinmek için aşağıdaki baharatların türüne, öğütülmesine ve saklama yöntemine bağlı olarak ne kadar süre saklanabileceği arasındaki farklılıkları göz önünde bulundurun.

Tarçın

Tüm baharatlar gibi raf ömrü tarçın bütün veya toprak olmasına bağlıdır. Fark yüzey alanıyla ilgilidir. Yüzey alanı ne kadar fazla olursa tarçına lezzetini veren uçucu yağların buharlaşma şansı da o kadar artar. Bütün tarçın daha az yüzey alanına sahiptir ve bu nedenle daha uzun süre dayanır. Bütün veya öğütülmüş tarçının raf ömrünü uzatmak için onu ısı ve ışıktan uzakta saklayın. Isı ve ışığın baharatların keskinliğini azalttığı bilinmektedir. Öğütülmüş tarçını dondurmak iyi bir fikir değildir. Doğru şekilde saklandığında öğütülmüş tarçın bir yıla kadar dayanabilir; bütün tarçın çubukları üç yıla kadar dayanabilir.

Zencefil

Zencefil Farklı raf ömrüne sahip çeşitli formlarda kullanılır. Taze zencefil en kısa raf ömrüne sahiptir. Genellikle, buzdolabının dışında saklanırsa bir hafta kadar beklemeyi bekleyebilirsiniz. Buzdolabında bir ay, dondurucuda ise üç aya kadar dayanabiliyor. Kristalize zencefil üç yıla kadar, kurutulmuş, öğütülmüş zencefil ise dört yıla kadar dayanabilmektedir.

Defne yaprağı

Defne yaprağı Uzun ömürlülüğü ile bilinir ve çoğu zaman kurutulmuş versiyonu kullanılır. Diğer şifalı bitkiler gibi onu da karanlık ve serin bir yerde saklamanız gerekir. Raf ömrünü uzatmak için defne yapraklarını hava geçirmez bir kapta dondurucuda saklamanız önerilir. Uygun şekilde saklandığında defne yaprakları üç yıla kadar dayanabilir.

Karanfil

Karanfil alışılmadık derecede keskindir, bu da tatları solmaya başladıktan sonra bile kullanılabileceği anlamına gelir. Yoğun lezzetlerine rağmen, karanfillerin bütün veya öğütülmüş olarak nasıl saklandığı, onların ne kadar dayanacağını yine de etkileyecektir. Karanfili de diğer baharatlar gibi serin ve karanlık bir ortamda saklayın. Düzgün saklanan öğütülmüş karanfillerin üç yıla kadar dayanmasını bekleyin. Azalan yüzey alanı nedeniyle bütün karanfillerden daha uzun bir ömür bekleyebilirsiniz. Genellikle beş yıla kadar dayanırlar.

Kimyon

Kimyon tohumları nispeten küçüktür, bu da diğer bütün baharatlarla karşılaştırıldığında daha fazla yüzey alanı ve daha kısa raf ömrü anlamına gelir; ancak doğru şekilde saklarsanız bir yıla kadar kullanabilirsiniz. Öğütülmüş kimyon yaklaşık 6 ay dayanır. Uygun depolama serin ve karanlık bir yer gerektirir.

Esmer şeker

Çoğu bitki ve baharat için, en iyi saklama koşulları bile, yeterli süre verildiğinde nihai lezzet kaybı olmayacaktır. Açık ve koyu kahverengi şeker nemi dışarıda tutan bir kapta saklandıkları sürece süresiz olarak dayanabilmeleri nedeniyle alışılmadık bir durumdur. Bunun nedeni, şeker kristallerinin bakteri üremesini desteklememesi ve tatlılığını kaybetmemesidir. Bununla birlikte lezzet profilinin diğer yönlerini kaybedebilirler; En iyi sonuçlar için iki yıl içinde kullanın.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın