Maydanoz otlar kadar hassas olmayabilir kişniş veya reyhanancak yine de hassas bitkilerden biri olarak kabul edilir. Doğru şekilde saklanmadığı takdirde raf ömrü çok kısa olabilir. Ancak doğru saklama yöntemleri maydanozunuzu haftalarca, hatta aylarca kullanılabilir durumda tutmanıza yardımcı olabilir. En taze lezzet için maydanozu saklamak için en iyi seçeneklerinizi gözden geçirelim.
Buzdolabında dik olarak saklayın
Maydanozu saklamanın en kolay ve etkili yollarından biri buzdolabında dik olarak saklamaktır. Vazo gibi kullanabileceğiniz bir kavanoza veya başka bir kaba ihtiyacınız olacak. Maydanoz saplarının uçlarını kesin ve yaklaşık bir inç su ile birlikte kavanoza koyun. Maydanozların üst kısımlarına ve kavanozun ağzına kilitli bir torba yerleştirin. Su maydanozunuza nem sağlayacak ve torba onu kuru, soğutulmuş havadan koruyacaktır.
Diğer bir seçenek de, içine tüm demeti sığdırabileceğiniz ve sıkıca kapatabileceğiniz bir litrelik kap kullanmaktır. Bu, buzdolabınıza dökülme riskini en aza indirir. Dik depolama yöntemi maydanozunuzu üç haftaya kadar taze tutabilir. Bitkinin tamamını tüketmeden önce rengi değişirse suyu değiştirmeyi unutmayın.
Kağıt havlulara sarın
Maydanozu yıkadıktan sonra nemli kağıt havlulu bir yatağın üzerine koyun. Otları yuvarlayın ve buzdolabında saklamak üzere kilitli bir torbaya koyun. Kağıt havlu maydanozun tazeliğini koruması için ihtiyaç duyduğu nemi sağlayacaktır.
Maydanoz kurutma
Maydanozu kurutmanın çeşitli yolları vardır ve bunların her birinin kendine özgü yararları ve sakıncaları vardır. En verimli yöntemlerden biri gıda kurutucusunun kullanımını içerir. Yiyecek kurutucunuzu, cihazın üreticisi tarafından şifalı bitkiler için önerilen sıcaklığa ayarlayın. Maydanoz dallarını tepsilere üst üste gelmeyecek şekilde tek kat halinde yayın, çünkü bu kurutma işlemini engelleyebilir. Maydanozun kurutucuda kurutulmasının dört saat kadar sürebileceğini unutmayın.
Yiyecek kurutucunuz yoksa maydanozu kurutmak için fırınınızı kullanabilirsiniz. Fırınınızı 175 dereceye ayarlamanız yeterli. Bundan daha sıcak olmasını istemezsiniz, yoksa maydanozu yakarsınız. Dalları bir çerez kağıdına katlayın. Gıda kurutucusunu kullanırken olduğu gibi, yaprakların üst üste binmesini önlemek istersiniz. Fırının içinden hava akacak şekilde fırın kapağını açın ve maydanozu yaklaşık 45 dakika veya ufalanana kadar kurutun.
Maydanozu mikrodalgada kurutmak için dalları bir kağıt tabağa koyun ve mikrodalganın yüksek ısısında iki dakika bekletin. Bunu takiben, bitkiyi tamamen kuruyana kadar 30 saniyelik artışlarla mikrodalgada pişirmek isteyeceksiniz.
Maydanozu en eski ısı kaynağı olan güneşi kullanarak da kurutabilirsiniz. Sıcaklığın en az 85 derece ve bol güneş ışığının beklendiği bir günde bunu denemeniz gerekecek. Nem oranı da yüzde 60’ın altında olmalıdır. Maydanoz dallarını bir kurabiye kağıdının üzerine dizin ve birkaç saat boyunca doğrudan güneş ışığı alan bir yere koyun. Her iki tarafın da eşit şekilde görünmesini sağlamak için dalları düzenli olarak çevirmek isteyeceksiniz. Güneş ışığı miktarı ve nem gibi faktörlere bağlı olarak maydanozun bu şekilde kurutulması birkaç saat veya birkaç gün sürebilir.
Ayrıca maydanozunuzu kuru, hareketli havanın olduğu bir yere bir demet dal asarak da kurutabilirsiniz. İyi yerler arasında çatı katları ve barakalar bulunur.
Maydanozun dondurulması
Maydanozu dondurmanın en kolay yolu buzdolabı poşeti kullanmaktır. Dalları torbanın dibine yerleştirin ve mümkün olduğu kadar fazla havayı sıkmak için bastırın. Torbayı rulo haline getirin ve lastik bantla sabitleyip dondurucuya koymadan önce kapatın.