Avustralya’nın En Popüler Yerli Baharatları

by baharatdiyari
Australian Spices

Avustralya’nın en bilinen mutfağı, ağırlıklı olarak Avrupa’dan ve daha az ölçüde Asya’dan gelen göçmenlerin getirdiği yiyeceklerden oluşur. Ada kıtasının yerli malzemelerinin birçoğu, baharat olarak kullanılanlar da dahil olmak üzere, yabancılar tarafından pek bilinmemektedir. En iyi bilinen Avustralya baharatlarından bazıları şunlardır.

Limonlu Mersin

Limonlu mersin otu, narenciye aroması ve tadına sahip şifalı bitkiler kategorisinden bir diğeridir. Bu bakımdan limon otu ve limon mine çiçeğine benzemektedir. Avustralya’nın bazı kıyı bölgelerine özgüdür ancak Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa dahil olmak üzere dünya genelinde yetiştirilmektedir.

Limon mersini, Avustralya yemeklerinde limon aroması sağlamak için kullanılır. Limon aroması ve tadı sunar fakat asit içermediği için süt ürünlerini kesmez. Limon mersini, dondurma aroması ve makarna çeşnisi gibi limon aromalarının değerli olacağı herhangi bir yemekte yaygın olarak kullanılır. Avustralya’da geleneksel olarak çay bitkisi olarak kullanılır.

Dağ Biberi

Avustralyalılar dağ biberini yemek pişirmek ve muhafaza etmek için kullanırlar. Dünyevi bir tada ve baharatlı bir sıcaklığa sahip olması, onun etkili bir karabiber alternatifi olmasını sağlar. Dağ biberi bitkisinin yaprağı bitki olarak tüketilebilirken, meyvesi kurutulup öğütülerek karabiber gibi kullanılabilir.

Dağ biberi meyvelerini kullanmanın geleneksel yolu biftek ve diğer et parçalarıdır. Dağ biberi, Avustralya dışında farklı isimlerle de bilinmektedir. 20. yüzyılın başlarında Avustralya baharatı, Cornish biberi olarak adlandırıldığı Birleşik Krallık’taki Cornwall’a tanıtıldı.

Wattle Tohumu

Bazen iki kelime olarak yazılır (wattle tohumu), wattle tohumu bazen baharattan ziyade tahıl olarak kabul edilir. Wattleseed, Avustralya’da yetişen bir tür akasya ağacının tohumudur ve genellikle çikolata ve kahvenin güçlü fındıksı ipuçlarıyla karışımına benzeyen bir tada sahiptir. Bu akasya ağacı türünün çiçeği Avustralya ulusal çiçeğidir.

Wattleseed koyu kahverengidir ve kahveye çok benzemesi için genellikle toz haline getirilir. Avustralyalılar bunu dondurma, cheesecake ve sorbe gibi çeşitli tatlı tariflerinde kullanırlar. Bazen unun küçük bir kısmının yerine geçtiği buğday ekmeği gibi bazı lezzetli uygulamalarda da kullanılabilir.

Yerli Nane

Yaygın olarak yerli nane olarak adlandırılan bitki, nane ailesinin bir üyesidir, bu da onun nane ve nane ile ilgili olduğu anlamına gelir. Avustralya’nın en uzun nehri olan Murray Nehri boyunca yetiştiği için nehir nanesi olarak da adlandırılmaktadır.

Yerli nane Avustralya’nın doğu kısmından gelir ancak Batı Avustralya dışında her yerde bulunabilir. Bu bitkinin geleneksel uygulamaları arasında kanguru ve diğer yerel etlerin pişirilmesinde mutfak bitkisi olarak kullanılması yer alır.

Parmak Limonu

Parmak limonu, silindirik şekilli bir Avustralya narenciye meyvesidir. Meyveler, çeşidine bağlı olarak pembe, altın veya yeşil renge sahip olabilen havyar benzeri bir hamurla doldurulmuştur. Parmak limonu, greyfurt ile İran limonu arasında bir tat profiline sahiptir. Ekşi, parlak narenciye aroması, onu deniz ürünleri için mükemmel bir tamamlayıcı yapar.

Avustralyalılar genellikle parmak limonunun posasını istiridye üzerinde kullanırlar, ancak diğer kabuklu deniz hayvanlarıyla da uyumludur. Parmak limon posası bazen salatalarda da kullanılır; burada asitliği, salata sosundaki sirke elementinin yerini almasına olanak tanır. Havyarın dokusu salatanın ağızda bıraktığı hissi artırmaya da yardımcı olabilir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın