Muscovado Şekeri Yerine En İyi Alternatifler

by baharatdiyari
muscovado sugar substitute

Eğer rafine beyaz şekere sağlıklı bir alternatif arıyorsanız, muscovado şekerinin en iyi seçeneklerden biri olarak önerildiğini görebilirsiniz. Muscovado, aslında göründüğü kadar egzotik olmayan, rafine edilmemiş bir şekerdir ve esas olarak bir tür kahverengi şekerdir. Beyaz şekerden çok daha iyi değil ve birçok tarifte onun yerine kullanılabilecek iyi seçenekler bulunmaktadır. İşte bulması daha kolay olan bazı muscovado şekeri alternatifleri.

En İyi Seçenek: Rapadura

Rapadura, uzun süredir birçok Latin Amerika ülkesinde geleneksel bir tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Meksika’da bazen panela ve piloncillo olarak da anılır. Diğer rafine edilmemiş şeker türlerinden farklı olarak, rapadura doğal melasını çıkarmak için santrifüjden geçirilmemiştir. Şeker kamışının suyu bir presle çıkarılır ve ardından hafifçe ısıtılarak nemin bir kısmı buharlaştırılır. Geriye kalan ise rapadura olarak satılır.

Doğal melasını koruması, muscovado’ya birçok uygulamada alternatif olarak kullanılabilecek kadar benzerlik göstermesini sağlar. Hem kahverengi rengi hem de yoğun pekmez/karamel aroma profiline sahiptir. Rapadura, yapımında kullanılan şeker kamışının türüne bağlı olarak içerdiği melas miktarında önemli değişiklikler gösterebilir. Bazı partiler diğerlerine göre daha koyu bir renge sahip olabilir ve bu nedenle bazıları muscovado şekeri yerine daha iyi bir alternatif olabilir.

Muskovado şekeri yerine 1:1 oranında rapadura kullanabilirsiniz.

İyi Bir İkinci Seçenek: Jaggery

Jaggery, Hindistan’dan gelen ve iki kaynaktan biriyle yapılabilen bir şekerdir: şeker kamışından veya palmiye ağaçlarından. Şeker kamışından elde edilen türü daha çok Hindistan’da, palmiye ağacı çeşidi ise daha çok Myanmar’da kullanılır. Jaggery’nin kaynağına göre tat ve renkte küçük farklılıklar vardır. Şeker kamışı jaggery, tat ve görünüş açısından muscovado için daha iyi bir ikamedir, ancak her iki tür de muscovado yerine kullanılabilir. Koyu kahverengi rengi, yüksek melas içeriğini gösterir.

Muskovado şekeri gibi, jaggery de santrifüjden geçirilmez. Muscovado’dan farklı olarak, satılmadan önce genellikle kek veya külah şeklinde satılır. Muskovado şekeri gibi kullanmak için jaggery’nin parçalanması gerekir. Jaggery’yi parçalamak kolaydır. Parçalandıktan sonra jaggery’yi muscovado şekeri gerektiren herhangi bir uygulamada kullanabilirsiniz.

Muskovado şekeri yerine 1:1 oranında jaggery kullanabilirsiniz.

Zor Durumda: Koyu Kahverengi Şeker

Koyu kahverengi şeker, melas içeriği daha yüksek olan bir esmer şekerdir. Rengiyle (açık veya koyu) tanımlanan esmer şekerler, pekmezin eklendiği rafine beyaz şekerden yapılır. Bu, doğal melas bırakıldığında elde edilenden daha tutarlı ve daha temiz bir ürün elde etmek için yapılır.

Yüksek melas içeriği, koyu kahverengi şekere muscovado şekerine benzer bir tat, nem içeriği ve renk verir. Aralarındaki temel fark, muscovado şekerinde pekmezin hiçbir zaman çıkarılmamasıdır. Koyu kahverengi şekeri bulmak daha kolaydır ve muscovado şekerinden daha ucuzdur.

Muskovado şekeri yerine 1:1 oranında koyu kahverengi şeker kullanabilirsiniz.

Diğer Alternatifler

Kendi koyu kahverengi şekerinizi yaparak muscovado ikamenizi kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bunu, istediğiniz melas konsantrasyon seviyesine ulaşana kadar pekmezi beyaz şekerle birleştirerek yapabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın