Turbinado şekeri, aynı zamanda Ham Şeker olarak da bilinen çok yönlü bir şekerdir. Esmer şeker kadar güçlü olmayan karamel notaları içeren bir şeyler yapmak istiyorsanız genellikle en iyi seçimdir. Turbinado şekeri faydalıdır ancak birçok yerde bulunması kolay olmayabilir. Eğer bulamıyorsanız ve size gönderilmesini bekleyemiyorsanız, deneyebileceğiniz birkaç harika turbinado şekeri alternatifi bulunmaktadır.
En İyi Seçenek: Beyaz ve Açık Kahverengi Şeker Karışımı
Rafine beyaz şeker ve açık kahverengi şeker, Batıdaki marketlerin çoğunda bulunabilen iki şeker türüdür. Üstelik her ikisi de nispeten uygun fiyatlıdır. Bu faktörler, bu ikisinin kombinasyonunu uygulaması en kolay turbinado şekeri ikamesi haline getirir.
Açık kahverengi şeker, kendisine renk, nem ve tat kazandırmak için pekmezin eklendiği rafine beyaz şekerden oluşur. Genellikle açık kahverengi şeker, yüzde 96,5 şekerle harmanlanmış yüzde 3,5 melastan oluşur. Bu, turbinado şekeri ve muscovado gibi kısmen rafine edilmiş şekerleri kopyalamanın bir yoludur.
Turbinado şekeri, açık kahverengi şeker kadar güçlü bir melas aromasına veya koyu kahverengi bir renge sahip değildir. Bunları birleştirerek pekmez aromasını ve kahverengi rengini hafifletirsiniz. Bu size turbinado şekerinin tadına çok yakın bir tat verir ve çözündüğünde de benzer soluk kahverengi bir renge sahip olur.
Rafine beyaz şeker ve esmer şeker karışımınızı, turbinado şekerinin yerine 1:1 oranında kullanın.
İyi Bir İkinci Seçenek: Demerara Şekeri
Demerara şekeri, turbinado şekerinin İngiliz versiyonudur. Guyana’nın hala İngiliz mülkiyetinde olduğu dönemde Demerara limanından nakledildiği için bu ismi almıştır. Turbinado şekeri gibi, genellikle ham şeker olarak da anılır. Aslında ham değil, sadece kısmen rafine edilmiştir. Turbinado şekeri, melas içeriğinin bir kısmını çıkarmak için buharlama şeklinde biraz ekstra işleme tabi tutulur. Bu, demeraranın aslında biraz daha koyu olduğu ve biraz daha yoğun pekmez aromasına sahip olduğu anlamına gelir.
Bununla birlikte, maruz kaldığı işlem minimum düzeyde olduğundan, turbinado şekerininkine benzer soluk altın rengi bir görünüme ve benzer miktarda neme sahiptir. Ons başına kalori içeriği açısından turbinado şekeriyle aynıdır. Her iki şeker de tariflerde benzer şekilde kullanılır; ancak İngiliz yemek kitaplarında genellikle yalnızca demerara şekeri gerektiren bir tarif göreceksiniz.
Turbinado şekeri yerine 1:1 oranında demerara şekeri kullanın.
Bir Tutam: Akçaağaç Şekeri
Akçaağaç şekeri, kristalleşen akçaağaç şurubu ile yapılır. Turbinado şekerinden elde ettiğiniz pekmez aroması yerine akçaağaç aroması olsa da, turbinado şekeri gerektiren çoğu tarifte bu lezzet işe yarayabilir. Aynı zamanda turbinado şekerinden elde ettiğiniz açık, altın kahverengi renge ve büyük kristallere sahiptir. Kahve veya çay için ve elmalı turtalar ve çikolatalı kurabiyeler gibi fırınlanmış ürünlerde tatlandırıcı olarak kullanın.
Akçaağaç şekeri, turbinado şekerinden daha tatlıdır, bu nedenle değiştireceğiniz her fincan turbinado şekeri için yaklaşık 2/3 bardak kullanmak isteyeceksiniz.
Yaygın Kullanımlar
Bal, sıvı olmasına rağmen turbinado şekerinin etkili bir alternatifi olabilir. Turbinado şekerinin tadı genellikle balınkine benzetilir ve her iki tatlandırıcı da gıdalara açık kahverengi bir renk verir. Bal bir sıvı olduğu için tarifinizdeki diğer sıvıları telafi edecek şekilde ayarlamanız gerekeceğini unutmayın. Ayrıca fırınlanmış ürünlerin daha düşük sıcaklıklarda kahverengileşmesine neden olabilir, bu nedenle sıcaklıkları ve pişirme sürelerini de ayarlamanız gerekebilir.