Aromatik kakule, Hindistan'a özgü çeşitli bitkilerin öğütülmüş tohumlarının birleşiminden yapılan bir baharattır. Nepal, Bangladeş, Pakistan, Butan ve Endonezya gibi ülkelerde kakule kırsal kesimde yabani olarak yetişiyor. Bugün Guatemala dünyanın en büyük üreticisidir ve onu Hindistan ve Sri Lanka takip etmektedir.
[lasso ref=”amzn-amazon-7″ id=”20031″ link_id=”7130″]
İçindekiler
Kakulenin tarihi, baharat ticaretinin tarihiyle yakından iç içe geçmiştir. Kakule Hindistan yarımadasına özgüdür ve ilk olarak Hindistan'da yetiştirilmiştir. Daha sonra eski Mısır ve Yunanistan'a ihraç edildi ve burada parfüm ve tıbbi ilaçlarda bileşen olarak kullanıldı. Romalılar ayrıca kakuleyi keşfettiler ve yemeklerini tatlandırmak için kullandılar. Orta Çağ'a gelindiğinde kakule, Avrupa'da kek ve hamur işlerine tat vermek için kullanılan popüler bir baharat haline gelmişti.
Kakule lezzet profili
Bu baharatın inanılmaz derecede eşsiz ve karakteristik bir tadı vardır. Okaliptüs ve kafurun farklı alt tonlarının yanı sıra bir miktar limon aroması ile keskin ve sıcaktır. Hem biberli hem de narenciye tadında olan kakulede biraz sıcaklık var.
Kakulenin sağlığa faydaları
Bu baharatın sağlığa faydaları çok fazladır. Kakulenin en dikkate değer faydaları ve kullanım alanları arasında şunlar yer almaktadır:
- Vücut organlarını zehirden arındırır
- Hafif bir antidepresan görevi görür
- Ağız kokusunu tedavi eder
- Bakteri, mantar, virüs ve küf oluşumunu engeller
- Ağrı ve şişliği azaltır
- Güçlü bir afrodizyak görevi görür
- Vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur
- Atıkları, fazla suyu, toksinleri ve tuzu uzaklaştırarak sindirim sistemini temizler
- Soğuk algınlığı ve grip semptomlarını hafifletir
- Bronşit ve öksürük tedavisinde faydalıdır
- Ağız ülserlerinin yanı sıra ağız ve boğaz enfeksiyonlarını da iyileştirir
- Kanseri önlemede faydalı olabilir
- Hıçkırıkların giderilmesine yardımcı olur
- Kan pıhtılarını önler
- Bağırsak ve mide kramplarının tedavisinde etkilidir
- Gaz, mide ekşimesi, şişkinlik, mide bulantısı ve kabızlık gibi sindirim problemlerini giderir
İnanılmaz bir şekilde bunlar, bu eski baharatın sağlık açısından bilinen faydalarından yalnızca birkaçıdır. Niyetiniz ister mutfakla ilgili ister tıbbi olsun, bu, size sunabileceği çok şey olan bir baharattır.
Kakulenin yaygın kullanımları
Günümüzde bile kakule ağırlıklı olarak Yakın ve Uzak Doğu'da kullanılmaya devam etmektedir. Bu baharat körilerde bulunur ve genellikle çeşitli Hint tatlı yemeklerinde ve içeceklerinde bulunur. Pilavda (pirinç yemekleri) önemli bir malzemedir. Diğer baharatlardan farklı olarak kimyon gibi Oldukça yoğun olarak kullanılan kakule, daha çok şenlik baharatı olarak kabul edilir. Bunun nedeni en azından kısmen yüksek fiyatından kaynaklanmaktadır. Kakule dünyadaki en pahalı baharatlar arasında ilk üçte yer almaktadır.
Kakulenin diğer yaygın kullanım alanları arasında turşuların ve salamura ringa balığı yemeklerinin baharatlanması yer alır. Punçları ve sıcak şarapları tatlandırmak için kullanılır ve hatta bazen et, kümes hayvanları ve kabuklu deniz ürünleri tariflerinde bile bulunur.
Hem kremalar hem de bazı Rus likörleri, kakulenin eşsiz aromasından ve eşsiz lezzet profilinden yararlanır. Batı'da İskandinav tarzı kek ve hamur işlerinde, akavit ve Hollanda “yel değirmeni” bisküvilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Dünyanın Doğu Hint Adaları gibi kakulenin bol olduğu ve kolayca bulunabildiği bölgelerinde, genellikle alışkanlıkla çiğnenir. Ayrıca bu baharat hem Arap hem de Türk kahvelerinin önemli bir tatlandırıcı bileşenidir.