Khmeli Suneli Yerine Kullanabileceğiniz Baharat Alternatifleri

by baharatdiyari
Khmeli Suneli Substitute

Khmeli suneli (kurutulmuş baharatlar), çorba ve güveçlerden ızgara et ve sebzelere kadar Kafkasya’daki birçok farklı tarifte kullanılan bir Gürcü baharat karışımıdır. Çoğu zaman garam masala ile karşılaştırılır. Garam masala ile bazı ortak baharatlara sahip olsa da, Khmeli Suneli’nin çok farklı bir lezzet profili vardır. Garam masala karışımları daha çok baharatlardan oluşurken, Khmeli Suneli bitkilere güçlü bir şekilde odaklanır. Gürcü mutfağı Batı’da pek popüler olmadığından, Gürcü baharat karışımını bulmakta zorlanabilirsiniz. Eğer hemen ihtiyacınız varsa, bu khmeli suneli alternatiflerinden birini deneyebilirsiniz.

En İyi Seçenek: Kendi Khmeli Suneli’nizi Yapın

Khmeli suneli yapmanın geleneksel yolu, aşçının tercih ettiği otları ve/veya baharatları seçmesi ve bunları bir arada öğütmesidir. Başka bir deyişle, evrensel bir tarif yoktur. Karışımın merkezi lezzet profiline sahip olması için birkaç temel bileşene ihtiyacınız olsa da, diğer öğeler konusunda biraz özgürsünüz.

İçindeki bazı önemli bileşenler (örneğin kadife çiçeği yaprakları gibi) biraz egzotik olabilir ve çoğu yerde bulunması zor olabilir, ancak çoğu değildir. Örneğin, dereotu ve mercanköşk gibi şifalı bitkileri yerel bakkalınızda bulabilirsiniz. Benzer şekilde, karabiber ve kimyon gibi baharatları da bulmak kolaydır. Bu baharat karışımında sıklıkla yer alan bazı şifalı bitkiler şunlardır:

  • Kurutulmuş kadife çiçeği yaprakları
  • Kurutulmuş fesleğen
  • Kurutulmuş dereotu
  • Kurutulmuş kişniş
  • Kurutulmuş çemen otu yaprakları
  • Kurutulmuş maydanoz
  • Kurutulmuş mercanköşk
  • Kurutulmuş nane
  • Kurutulmuş safran
  • Kurutulmuş yaz kokusu
  • Kurutulmuş defne yaprağı
  • Kurutulmuş mavi çemen otu

Tatmak için bunlardan herhangi birini birleştirip karışımınızı khmeli suneli gerektiren herhangi bir tarifte kullanabilirsiniz. Çemen otu yaprakları ve/veya tohumlarının Khmeli Suneli’deki temel lezzet notalarından sorumlu olduğunu unutmayın. Çemen otu bulmak, bakkalınızın baharat reyonunun ne kadar iyi stoklandığına bağlı olarak zor olabilir, ancak bunu bir Hint pazarında bulabilirsiniz.

İyi Bir İkinci Seçenek: İtalyan Baharatı

İtalyan baharatı, İtalyan yemeklerinde yaygın olarak kullanılan otların bir karışımıdır. Bu bitki karışımı aslında İtalya’da bulunmadığından İtalyan değildir. İtalyan aşçılar, beş veya altı yerine bir veya iki bitki kullanmayı tercih eder. Daha ziyade, 20. yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri’ne gelen İtalyan göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamak için formüle edilmiş bir üründür.

Bu listedeki diğer karışımlar gibi ve Khmeli Suneli’nin kendisi gibi, İtalyan baharatı da aşçı tarafından tercihe veya bulunabilirliğe bağlı olarak malzemeleri dahil edecek veya hariç tutacak şekilde değiştirilebilir. Genellikle İtalyan baharatına dahil edilen otlar arasında reyhan ve mercanköşk bulunur, her ikisi de birçok khmeli suneli karışımında yer alır. Ek olarak, İtalyan baharatlarının bazı versiyonları nane ve defne yaprağı içerebilir. Khmeli suneli karışımlarında da sıkça nane ve defne yaprağı bulunur.

Her ne kadar İtalyan baharatları khmeli suneli gerektiren birçok tarifte işe yarasa da, ilgili lezzet profillerinde farklılıklar bulunduğunu unutmamak önemlidir. İtalyan baharatının neredeyse her zaman içereceği biberiye, geleneksel khmeli suneli’de pek rastlanmayan keskin kokulu bir bitkidir.

Acil Durumda: Köri Tozu

Köri tozundaki köri, Tamil dilindeki bir kelimenin İngilizce versiyonudur, kari. Kari, baharatlı sos içeren bir yemeği ifade eder. Köri tozu bir İngiliz buluşudur; bu çorbanın içerdiği birçok baharat khmeli suneli’de de bulunur. Özellikle çemen otu, her iki karışımda da temel baharatlardan biridir. Köri tozu ayrıca önemli miktarda zerdeçal içerir, bu da bazı khmeli suneli karışımlarında bulunan safranın yerini tutabilir. Bu baharatlar sayesinde her iki baharat karışımı da kullanıldığı yemeklere parlak sarı bir renk verebilir.

Khmeli suneli gibi, köri tozu karışımları da sıklıkla karmaşık bir tat profiline sahiptir ve hem tatlı hem de acı unsurları birleştirir. Köri tozunun en büyük dezavantajı, Gürcü karışımıyla birçok ortak baharat unsuruna sahip olmasına rağmen bitkisel bileşenin bulunmamasıdır.

Khmeli suneli yerine 1:1 oranında köri tozu kullanabilirsiniz.

Diğer Alternatifler

Ras duyunu, Khmeli Suneli kadar karmaşık olabilen bir Fas baharat karışımıdır. Khmeli suneli’de kullanılan bazı baharatların yanı sıra çiçek öğelerini de içerebilir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın