İyi bir Shoyu İkamesi Nedir?

by baharatdiyari
Shoyu substitute

Shoyu Japon soya sosu ve tartışmasız Batı'daki en popüler soya sosu çeşididir. Çeşitli Japon yemekleri ve çeşnilerinin tariflerinde kullanılır. Sosu daldırma sosunda ve teriyaki tavuğunun sosunda harikadır. Bazı yemekleri hazırlarken shoyu'nun elinizin altında bulunması yardımcı olsa da yeri doldurulamaz olmaktan uzaktır. Diğer bazı soya bazlı çeşniler aynı lezzet profilini ve rengini sağlayabilir. İşte en iyi shoyu ikamelerinden bazılarına bir bakış.

En iyi seçeneğiniz: Hafif Çin soya sosu

Pek çok çeşidi varken ben söğütüm Asya genelinde, Asya marketlerinde bulacağınız şeylerin çoğu ya Çin ya da Japon olacaktır. Hafif Çin soya sosu, benzer renk ve kıvama sahip olması da dahil olmak üzere birkaç nedenden dolayı en iyi shoyu ikamesidir. Sallarsanız açık renkli Çin soya sosunun, koyu soya soya sosunun şişenin iç yüzeyini kaplamadığını fark edeceksiniz.

Ayrıca rengi ve lezzetin bazı yönlerini açıklayan eskitilmiştir. Yaşlanma, soya sosunun ne kadar hafif ve ince olduğuyla büyük ölçüde ilgilidir; ne kadar uzun süre olgunlaşırsa o kadar hafif ve ince olur.

Hafif Çin soya sosu, malzemeler söz konusu olduğunda Japon soya sosuna da çok benzer. Geçmişte Çin soya sosu buğdaysız yapılırken, Japonlar bunu shoyu'ya dahil ediyordu. Günümüzde her iki soya sosu da buğdayla yapıldığından malzemeler birbirine benziyor.

En önemlisi, açık renkli Çin soya sosunun koyu renkli çeşitlere göre daha güçlü ve tatlı bir tada sahip olmasıdır. Daha güçlü lezzet, onu shoyu için daha iyi bir eşleşme haline getirir. Daha açık renk, onu Japon yemeklerinde, bu yemeklerin renginde herhangi bir değişiklik olmadan kullanabileceğiniz anlamına gelir.

İyi bir ikinci seçenek: Tamari

Tamari, Japon soya sosuna benzer bir görünüme ve tada sahiptir. ancak çok az buğdayla veya hiç buğday kullanılmadan yapılır, yalnızca soya fasulyesi kullanılır. Shoyu, miso'nun bir yan ürünü olarak başlayan tamari'den evrimleşti. Tamari, shoyu'nun sağladığı yemeklerin aynı umami karakterini sağlayacaktır.

Tamari'nin shoyu'dan daha kalın bir kıvamı ve daha derin bir rengi var. Eğer renk ve kıvamda sorun oluyorsa su ile seyrelterek giderirsiniz. Glutenden kaçınmaya çalıştığınız için shoyu yerine bir alternatife ihtiyacınız varsa, tamari'nin en iyi seçenek olacağını unutmayın; ancak etiketi dikkatlice okuyun. Bazı tamari glutensiz olsa da, bazılarında eser miktarda gluten bulunabilir.

Maceracılar için (zamanı olanlar): Ev yapımı shoyu

Soya sosu, insanların genellikle evde yapmayı düşündüğü ürünlerden biri değildir. Uzun yaşlanma süresinden dolayı kesinlikle acil durum yerine geçecek mükemmel bir alternatif değildir; ancak başka nedenlerden dolayı shoyu alternatifine ihtiyacınız varsa kesinlikle kullanabilirsiniz. Shoyu'yu evde yapmak tamamen mümkündür, ancak yoğun emek gerektirir ve çok fazla deneme yanılma gerektirebilir. Soya fasulyesini satın alıp pişirmeniz, ardından birkaç ay boyunca onların küflenmesine ve buğday ve tuzla fermente edilmesine izin vermeniz gerekecek.

Diğer alternatifler

Sıvı aminler tüm soya sosu çeşitlerinin popüler bir alternatifidir. Sıvı aminolar, soya sosunda bulduğunuz ancak çok fazla tuz içermeyen umami profilini sağlar.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın