Harissa tozu, yemeklere Kuzey Afrika ve Orta Doğu mutfağında bulunan geleneksel lezzetleri sunar. Kebap yapıyorsanız serpin harissa tozu üzerlerinde onlara bir özgünlük dokunuşu verebilir. Ancak hiç kimse mükemmel değildir ve bazen beklenmedik bir şekilde baharatlarımız tükenir. Hızlı bir alternatife ihtiyacınız varsa, harissa tozunda kullanılan bileşenlerin aynısını içeren diğer birkaç baharat karışımından benzer bir lezzet profili elde edebilirsiniz. Aşağıdaki seçeneklerden birini deneyin.
En iyi seçeneğiniz: Harissa ezmesi
Harissa macunu, harissa tozunun sadece ıslak halidir. Toz değil, macun olduğu ve aynı bileşenlerin birçoğu olduğu için farklı bir kıvama sahiptir. Harissa ezmesine su veya zeytinyağı ilavesiyle farklı doku elde edilebilir. Harissa tozu yerine kullanmak üzere bir harissa macunu karışımı seçerken, değiştirdiğiniz harissa tozu karışımıyla aynı veya benzer içeriklere sahip olanı arayın. Ancak çoğu karışım, harissa tozu gerektiren herhangi bir tarifte işe yarayacaktır.
Tutarlılıktaki farklılık nedeniyle, harissa ezmesinin kuru losyonlarda ve baharatın toz halinde olmasına dayanan diğer müstahzarlarda ideal harissa tozu alternatifi olmayabileceğini unutmayın. Harissa ezmesini harissa tozu yerine kullanırken, tarifinizin harissa tozu için gerektirdiği miktarın aynısını kullanarak başlayın ve gerekirse tadı artırın.
İyi bir ikinci seçenek: Biber tozu
Biber tozu Latin Amerika yemeklerinde en yaygın olarak kullanılan baharatların tümünü birleştiren, Amerika kıtasından gelen bir baharat karışımıdır. Bunlara hem kurutulmuş biberler hem de kimyon. Bu baharatlardan bazıları harissa tozunda ortaya çıkıyor, dolayısıyla lezzet profilleri o kadar da farklı değil. Biber tozu, hepsinde olmasa da, daha hafif bir harissa tozu karışımı gerektiren yemeklerin çoğunda işe yarayacaktır.
Daha sıcak harissa karışımlarına daha yakın bir şey istiyorsanız, biraz ekleyerek ısıyı artırabilirsiniz. kırmızı biber veya bazıları kırmızı biber gevreği biber tozuna. Harissa tozu için tarifinizin gerektirdiği miktarda biber tozunu kullanın ve gerekirse tada göre ayarlayın.
Bir tutam: Berbere baharatı
Berberi kulakları harissa ile aynı kıtadan geliyor ve benzer bir lezzet profiline sahip. Berbere, kuzeyden ziyade Afrika Boynuzu'ndan gelir, ancak kırmızı biber ve kimyon da dahil olmak üzere aynı bileşenlerin çoğunu içerir. Çoğu geleneksel baharat karışımı gibi berbere baharatı malzemelerinin de bölgeden bölgeye değiştiğini ve büyük ölçüde üreticinin tercihlerine dayandığını unutmayın. Berbere baharatı çoğu harissa karışımından biraz daha karmaşık olabilir ancak harissa tozu gerektiren her yemekte işe yaramalıdır.
Harissa tozu yerine 1:1 oranında berber baharatı kullanın.
Diğer alternatifler
Tandır masala tandır tavuğunda kullanımıyla bilinen bir Hint baharat karışımıdır. Tıpkı harissa tozu gibi, sıcaklığı ve parlak kırmızı rengi için kırmızı bibere dayanır. Harissa tozu gibi, tandır masala karışımları da genellikle kimyon, kişniş ve sarımsak içerir.
Eski Körfez baharatı kırmızı biber ve benzer karmaşık baharat kombinasyonunu içerdiğinden, harissa tozunun yerine geçmek için başka bir harika seçenektir. Old Bay baharatını bulmak, diğer uygun harissa tozu alternatiflerinin çoğundan çok daha kolaydır.