Safran, Crocus sativus bitkisinin üzerinde yetişen çiçeklerden toplanan tepeciklerden (pistil dahil) oluşur. Safran biliniyor parlak kırmızı-turuncu rengi ve ayırt edici çiçeksi tat profili nedeniyle İspanyol paella ve Fransız bouillabaisse'sine katkıda bulunuyor. Uzun zamandır dünyanın en pahalı baharatı olarak ün kazanmıştır. İtibar birkaç faktörden kaynaklanır:
Tepecikler çiçeklerin içinde büyüyen ince ipliklerdir, bu yüzden onları makineyle ayıklamak imkansızdır. Damga parçalanmadan bir makineyle çıkarılamayacak kadar hassastırlar. Safranın tamamı, çiçeklerin hasadı da dahil olmak üzere elle hasat edilir. İş çok fazla el emeği ve zaman gerektirir. 1 pound safranın elde edilmesi 80 saatten fazla sürebilir.
Safranın hızla toplanması gerekiyor
Bir çiftçinin safranının tamamı aynı hafta içinde çiçek açabilir. Sonuç olarak, çiçeklenmeye başladıktan sonra israfı en aza indirmek için hızlı hareket etmek gerekir. Çiçeklerin güneşin sıcaklığından zarar görmemesi için safranın güneş doğduktan kısa bir süre sonra toplanması gerekir. Kısa hasat süresi safranın işlenmesini daha da emek yoğun hale getirir.
Çiğdem bitkisinde çok az miktarda safran bulunur
Her çiğdem çiçeği yalnızca üç stigma içerir, bu nedenle tek bir pound baharat sağlamak için 75.000'den fazla çiçek gerekir.
Safranı daha da pahalı hale getiren bir diğer faktör de safranın büyük kısmının çöpe atılmasıdır. En yüksek kalitedeki safran, yalnızca tepeciklerin kırmızı uçlarıyla yapılır, geri kalanı atılır. İran'da en düşük derece, uçlardan tabana kadar tüm damgalardan oluşur. Stigmalar, renklerini ve lezzetlerini koruyacak şekilde kurutulur, ancak safranın korunması için kurutulması işlemi, kurutulduğunda ağırlığının yaklaşık yüzde 80'ini kaybettiği için kilo başına maliyeti de artırır.
Çiğdem bitkileri sert hava koşullarına son derece duyarlıdır
Dünyadaki safran arzının büyük bir kısmı İran'dan geldiğinden, safranın maliyeti İran'daki kış donları ve yaz kuraklıkları gibi faktörlere bağlıdır. Hasattan önce bol yağmur, daha büyük çiçekler anlamına gelir; zayıf yağış, daha küçük yağış anlamına gelir. Hasadın azalması safranın fiyatının hızla artmasına neden oluyor.
Safran çiğdemleri belirli bir iklime ihtiyaç duyar
Tarihsel olarak safran, Fas'ın yanı sıra İran, Yunanistan ve İspanya'da da üretilmiştir. Bunların hepsi kuru ve sıcak iklime sahip yerlerdir. Sıcaklık ve yağışın spesifik karışımı dünyanın yalnızca birkaç bölgesinde mevcuttur. Devam eden kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle uzmanlar safranın maliyetinin yüksek kalmasını bekliyor.
Safran yetiştiriciliği düşük işçilik maliyeti gerektirir
Yukarıda belirtildiği gibi safranın hasadı birçok saat gerektirir. Safran tarımının karlı olabilmesi için düşük ücretleri kabul etmeye hazır bir işçi arzı gereklidir. Bu, dünyada safranın yetiştirilebileceği yerlerin sayısına başka bir sınırlama getiriyor. Örneğin İspanya ana üreticilerden biriydi ancak güçlü bir ekonomisi ve bunun sonucunda yüksek işçilik maliyetleri var.
Safran tarımı çok fazla arazi kullanıyor
Bir baharatın karlılığı kısmen tarım arazisi başına ne kadar baharatın hasat edildiğine bağlıdır. Safran, dönüm başına yalnızca yaklaşık bir pound verir; bu, kimyon gibi bir çiftçiye dönüm başına 300 pound verebilen diğer baharatlarla karşılaştırıldığında son derece düşüktür. Sonuç olarak, bazı çiftçiler ekim yapma konusunda isteksizdir.