Yeşil biber, bazı klasik Fransız yemekleri ve birçok Tayland yemeği için vazgeçilmez bir baharattır. Bu iki mutfağa ait tariflerin hayranıysanız, baharat dolabınızda her zaman bulundurmalısınız; ancak beklenmedik bir anda tükenirse, bulmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Aceleyle yeşil biber yerine bir alternatife ihtiyacınız varsa, aşağıdaki seçeneklerden birini düşünebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Beyaz Biber
Beyaz karabiber, yeşil biberle aynı bitkiden gelir ve karabiber olarak bilinir. Bu nedenle benzer besin değerlerine ve bazı benzer tat notalarına sahiptirler. Beyaz karabiber, karabiberin siyah beneklerinin estetik dezavantajı olmadan kremalı soslarda kullanılabilir.
Yeşil ve karabiberin aksine, beyaz biber, Piper nigrum bitkisinin olgun meyvelerinden yapılır. Meyveleri yeşilken hasat edip muhafaza etmek nasıl daha karmaşık bir tat sağlıyorsa, olgunlaşmalarına izin vermek de aynı şekilde farklı bir tat sağlar. Beyaz biber, olgunlaşmadan hasat edilen ve daha sonra kurutulan siyah çeşitle karşılaştırıldığında daha karmaşık bir tada sahiptir.
Ayrıca beyaz tane karabiberler, meyvelerin siyah dış kısımlarını çıkarmak için ıslatılır. Karabibere ısı veren uçucu yağların kaynağı cilt olduğundan, beyaz biber de yeşil biber gibi yumuşaktır.
Yeşil biber yerine 1:1 oranında beyaz biber kullanın.
İyi Bir İkinci Seçenek: Kapari
Kapari, bulucu gülü adı verilen bir Akdeniz çiçeğinin açılmamış çiçek tomurcuklarıdır ve eski çağlardan beri gıda olarak kullanılmıştır. Taze tüketildiğinde yoğun bir acıya sahiptirler, ancak salamura yapılarak lezzetleri dönüştürülür. Kapariler genellikle turşu olarak servis edilir çünkü acılıktan kurtulmaları gerekir. Onlar, tuzlu, limonlu tatları ile ünlüdürler.
Kapari, yeşil biberle hemen hemen aynı büyüklükte olup küresel ve yeşil renktedir, bu da onlara benzer bir görünüm kazandırır. Aynı zamanda benzer bir dokuya sahiptirler ve özellikle salamura biberler de tuzlu olduğundan, yeşil biber gerektiren neredeyse tüm yemeklerde kullanılabilirler. Salamura kapari, yeşil biberlerden alamayacağınız bir ekşiliğe sahip olsa da, bu lezzet notası, yeşil biber gerektiren yemeklerde kullanılan tatların çoğuyla iyi uyum sağlar.
Herhangi bir tabakta yeşil biber yerine 1:1 oranında kapari kullanın.
Bir Tutam: Pembe Biber
Her ne kadar isimleri yeşil biberin akrabası gibi görünse de, pembe biber aslında tamamen farklı bir bitkiden gelir. Peru biber ağacı olarak da bilinen baie (veya baies) gülünün meyveleridir. Bitkinin Piper nigrum ile ilgisi yoktur.
Pembe biberler, düşük düzeyde kalıcı ısı vermelerine rağmen nispeten yumuşak bir tada sahiptir. Yumuşaklıkları, onları yeşil biberlere harika bir alternatif haline getirir. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi, görünüşleri farklıdır ancak ikisi de aynı tür yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Her ikisi de kremalı soslarda kullanım için popülerdir ve sosların görünümünü iyileştirir.
Yeşil biber yerine 1:1 oranında pembe biber kullanın.
Diğer Alternatifler
Yerel marketinizde yukarıdaki ikamelerden herhangi birini bulamazsanız, bulması çok daha kolay olan bir ikameyi tercih etmek isteyebilirsiniz. Yeşil zeytin bir baharat olarak kabul edilmez, ancak yeşil biberinkine benzer bir yeşil renk sağlayabilir. Kıyılmış yeşil zeytin, yeşil biberin kullanıldığı çoğu yemekte işe yarayacak sert bir doku ve tuzlu tat sağlayabilir.