Kokteyl Sosunun Yaratıcı Kullanım Alanları

by baharatdiyari
Cocktail sauce uses

Kokteyl sosu, 20. yüzyılda en popüler olanlardan biriydi ve 21. yüzyılda da popüler bir çeşni olmaya devam ediyor. Özel bir baharat gibi görünse de düşündüğünüzden daha çok yönlü olabilir. İşte kokteyl sosunun en iyi kullanımlarından bazıları:

Kokteyl sosu, her zaman kabuklu deniz ürünleri için bir sos olarak kullanılmıştır. Günümüzde çoğunlukla karideslere dip sos olarak kullanılıyor, ancak kökeni istiridyelerin üzerine sürülmesine dayanıyor. Karidesin yanı sıra yengeçler ve diğer kabuklu deniz ürünleri türleri ile de iyi uyum sağlar.

Ketçap ve limon suyundan elde edilen kokteyl sosunun asitliğinin, karidesin balık tadını ortadan kaldırdığı düşünülüyor ve bu, deniz ürünlerinin tadını gerçekten sevmeyen insanlar arasında kokteyl sosunu popüler kılan unsurlardan biri.

Kokteyl sosu, adını eşlik ettiği kabuklu deniz hayvanlarının genellikle margarita bardağı veya şampanya kupası gibi kokteyl bardaklarında servis edilmesinden alır.

Salata Sosu Olarak

Kokteyl sosu, size bir salata sosundan beklediğiniz birçok özelliği verebilir. Limon suyu ve ketçaptan gelen asitlik ve tatlılığa, acı sos ve yaban turpundan gelen biraz ısıya sahiptir. Worcestershire sosu ona biraz karmaşıklık ve derinlik kazandırabilir.

Rus sosuna benzer bir etkiye sahip olabileceği yeşil salataya ekleyin. Biraz daha Rus sosuna benzemesi için birkaç kereviz tohumu ekleyip bir gece bekletin.

Bloody Mary Karışımlarında

Dünyanın en ünlü tuzlu kokteyli, kokteyl sosu için mükemmel bir yerdir. Bloody Mary severlerin en çok keyif aldığı özelliklerden biri de içkide yoğun baharat kullanımıdır. Bloody Mary karışımları, hem ısı hem de çok sayıda farklı baharat kullanılması açısından baharatlı olmasıyla bilinir.

Yaban turpu ve kokteyl sosunun Tabasco bileşeni, tipik Bloody Mary’de bulunan domates suyu ve diğer malzemelerle tam uyum sağlar. Bloody Mary kokteyllerinin sıklıkla kokteyl karidesiyle süslenmesi, kokteyl sosunun varlığını daha da keyifli hale getirir.

Çok Amaçlı Bir Daldırma Sosu Olarak

ABD’deki en yaygın kokteyl sosu türü, ketçap, yaban turpu ve Worcestershire sosunu içeren bir avuç malzemeyi içerir. Genellikle limon suyu ve acı sos (Tabasco gelenekseldir) eklenir. Bu kokteyl sosu, tavuk parçaları ve patates kızartması da dahil olmak üzere çeşitli kızarmış yiyecekler için çok yönlü bir daldırma sosudur.

Mayonezin eklenmesi, onu bazen Marie Rose sosu olarak da adlandırılan kokteyl sosunun İngiltere versiyonuna daha çok benzetir. Marie Rose sosu, patates kızartması için daldırma sosu olarak kullanılan ketçap ve mayonezin bir karışımı olan kızartma sosuyla aynıdır.

Barbekü Sosu Yerine

Kokteyl sosunun barbekü sosuyla pek ortak yanı yoktur, bu nedenle gerçek barbekünün tatlı ve karamelize notalarını istiyorsanız iyi bir alternatif olmayacaktır; ancak çoğu ızgara ve tütsülenmiş etin tamamlayıcısıdır.

Kokteyl soslarının çoğu, tıpkı domates bazında olduğu gibi, barbekü sosu aynı asitliğin ve parlaklığın bir kısmını sağlar. Gerçek barbekü sosunu sevmiyorsanız ancak aynı rolü oynayabilecek bir şey istiyorsanız idealdir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın