En İyi Kore Barbekü Baharatlarından Bazıları Nelerdir?

by baharatdiyari
Korean BBQ Spices

Kore barbeküsü Batı'da bir süredir popülerlik kazanıyor ve muhtemelen büyümeye devam edecek. Bu yemek pişirme tarzının sevgisi büyük ölçüde kullanılan baharatların sonucudur. Lezzeti arttırmak için kullanabileceğiniz en iyi Kore Barbekü baharatlarından bazılarına bir göz atalım.

Fermente soya fasulyesi ve yapışkan pirincin yanı sıra kırmızı biber ve tuz içeren bileşenlerin bir karışımından yapılmıştır. Gochujang Kore'nin tartışmasız en iyi bilinen çeşnisidir. Aynı zamanda Kore barbeküsünün de önemli bir bileşenidir. Biberlerden gelen hafif baharatlı bir tadın yanı sıra fermente edilmiş bir keskinlik ve hafif tatlı bir notaya sahiptir. Bugünlerde birçok gochujang versiyonunu bulabilirsiniz. ekstra baharatlı olanlar dahilancak klasik versiyon barbekü için kullanmanız gereken versiyondur.

Doenjang

Japon yemeklerinde kullanılan miso ezmesine benzer şekilde doenjang, fermente soya fasulyesinden yapılır. Kore barbeküsü de dahil olmak üzere çeşitli yemeklerde umami notalarını güçlendiren keskin bir tada ve aromaya sahiptir.

ben söğütüm

Kore soya sosu denir kama ve orijinal Japon soya sosunun miso yapım sürecinden gelmesine benzer şekilde doenjang'ın bir yan ürünüdür. ben söğütüm hem Kore barbeküsü için marinatlarda hem de daldırma soslarında kullanılır. Doenjang gibi soya sosu da tuzlu ve umami tatlarının önemli bir kaynağıdır.

Ssamjang

Bu çeşninin adı “baharatlı daldırma sosu” anlamına gelir. Soya fasulyesi ezmesi ve sarımsak ile pul biber, susam yağı ve yeşil soğandan oluşur. Ssamjang genellikle Kore barbeküsüne eşlik eder ve ona yoğun bir lezzetin yanı sıra hoş bir ağız hissi verir. Susam yağı aynı zamanda güçlü bir ceviz unsuru eklerken etli notaları da güçlendirir.

Sarımsak

Dünyanın dört bir yanındaki mutfakların temel malzemelerinden biri olan sarımsak, Kore barbeküsünde de önemli bir rol oynuyor. Lezzetli lezzet profiline önemli bir katkıdır. Izgara veya salamura sarımsak, Kore barbekü yemeğinin birçok eşlikçisi arasındadır. Sarımsak yoğun topraksı ve aromatiktir, böylece proteinlerin ve diğer baharatların lezzetini arttırır.

Topuz

İsminde gganip Kore'de perilla yaprakları, Japonya'nın shiso'suyla akraba olan nane familyasındaki bir bitkiden gelir. Benzerliğe rağmen perilla yaprakları shisodan farklı bir lezzet profiline sahiptir. Perilla yapraklarının nane ailesinin bir başka üyesi olan fesleğen ile pek çok ortak noktası vardır. Her iki bitki de çimenli, otsu bir tada eşlik eden güçlü meyan kökü notalarına sahiptir. Bulgogi yaparken et parçalarını sarmak için perilla yaprakları kullanmak gelenekseldir.

Kore armut

Kore armutları da denir, Batı armutlarına benzer özelliklere sahiptir ancak daha gevrek ve daha sulu bir dokuya sahiptir. Bu armutlar Kore'ye ve Çin ve Japonya gibi Asya'nın diğer bölgelerine özgüdür. Kore armutları hafif asitli ve tatlıdır. Et yumuşatıcı olarak harikadırlar ve tam da bu nedenle Kore barbekü soslarında karşımıza çıkarlar. Çoğu durumda püre haline getirilmiş meyve veya meyve suyu kullanılacaktır.

Susam yağı

Birçok Kore ana ve garnitüründe susam yağının kullanıldığını göreceksiniz ve Kore barbeküsü bunların en önemlilerinden biridir. Susam yağı genellikle marinatta kullanılır ancak bazen diğer sıvılardan sonra eklenir çünkü bazı aşçılar bunun etin emilme kabiliyetini engelleyebileceğine inanır. Susam yağı amber rengindedir ve yoğun cevizli bir tat. Kore barbeküsünde marine edilmesinin yanı sıra daldırma sosunda da kullanılabilir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın