Yıldız anason ve anason, aynı ismi paylaşan ancak farklı botanik ailelerden gelen iki baharattır. Ortak özellikleri lezzet profillerindeki belirgin meyankökü notasıdır. Ancak görünüşleri farklıdır; yıldız anason, adını benzersiz beş köşeli kapsüllerinden alır. Güçlü meyankökü notası, baharatı çok yönlü kılan özelliklerden biridir; onu birçok tatlı ve tuzlu yemekte kullanabilirsiniz. Yıldız anason bazı Avrupa yemeklerinde (özellikle tatlılarda) görülse de, aşçıların onu tuzlu yemeklerde de kullandığı Vietnam ve Çin mutfaklarında daha yaygın bir baharattır.
Chai, Hintçe’de çay anlamına gelen bir kelimedir. Batı’da, aslında Hindistan’da çay tüketmenin standart yolu olan baharatlı çayın belirli bir biçimini belirtir. Hint çayının İngiliz sömürgeciliğiyle dolu uzun bir tarihi vardır. İngilizler tarafından Çin’den getirilen Hintliler, sonunda yıldız anason gibi hoş kokulu baharatların eklenmesiyle bu içeceği kendilerine ait hale getireceklerdi. Hint çayı oldukça aromatiktir ve chai masala adı verilen baharat karışımını içerir.
Chai masala, yıldız anasonun yanı sıra kakule ve tarçın gibi baharatları da içerir. Çoğu chai karışımında, yıldız anason kadar belirgin bir baharat yoktur.
Pho
En bilinen et suyu yemeklerinden biri olan pho’nun kökeni Vietnam’a dayanmaktadır. 19. yüzyılda ortaya çıkan nispeten modern bir yemektir. Pho, pirinç noodle’larından yapılan ve yanında birçok garnitür otuyla servis edilen bir sığır eti kemik suyudur. Yıldız anason ile yoğun bir şekilde tatlandırılmıştır. Et suyu çeşitli baharatlar içerse de, yıldız anasonun baskın lezzet olduğu söylenebilir.
Pho, hem çekici görünümü hem de yıldız anasonundan elde edilen meyankökü notasıyla Batı’da son zamanlarda popüler hale geldi.
Garam Masala
Garam sıcak anlamına gelirken, masala baharat anlamına gelir. Garam masala, Hint yemeklerinde kullanılan baharatların ana karışımıdır. Gerçek bileşenler karışımdan karışıma değişebilir ancak genellikle yıldız anason içeren küçük bir baharat seti içerir. Yıldız anasonun tadı diğer bileşenlere göre daha baskın olma eğilimindedir.
Garam ile gösterilen ısı, çoğu karışımda yalnızca karabiber baharatlılığın kaynağı olarak kabul edilir. Aksine, Ayurveda’ya göre baharatların sözde ısıtıcı özelliklerinden dolayı garam masala bu şekilde adlandırılmış olabilir. Alternatif olarak garam masala, baharatlar kullanılmadan önce kızartıldığı için sıcak kabul edilebilir.
Çin Beş Baharat Tozu
Çin beş baharat tozu karışımlarındaki baharatlar sayıları beşten fazla olabilir ve sabit değildir. Garam masala gibi, Çin’in beş baharat karışımı da bölgesel ve kişisel tercihlere göre değişiklik gösterebilir; ancak yıldız anason çoğu karışımda ana baharattır ve diğer baharatlar arka planda rol oynar.
Karışım, Çin yemeklerinde yaygın bir içeriktir; aşçılar bunu ördek ve domuz eti içeren çeşitli kızarmış müstahzarlarda kullanır. Bir tabakta Çin’in beş baharat tozunu tattığınızda, öncelikle yıldız anason aroması ortaya çıkar.
Sıcak Şarap
Yıldız anason, geleneksel olarak sıcak şarap yapımında kullanılan birkaç hoş kokulu baharattan biridir. Sıcak şarap, soğuk havaların favorisidir ve sıcak olarak servis edilir. İsveç’in glogg’u da dahil olmak üzere birçok çeşidi vardır. Yıldız anasonun yanı sıra diğer sıcak baharatlar arasında tarçın ve yenibahar da bulunur.