Tuz, ölçülü kullandığınız sürece sağlık açısından önemlidir. Ayrıca, en temel baharattır. Pek çok farklı türü vardır ama kimya söz konusu olduğunda hepsi hemen hemen aynıdır. Lezzet açısından tuzlar da birbirine benzer; ancak bu, hepsinin aynı şekilde kullanılması gerektiği anlamına gelmez. Peki yemek pişirmek için en iyi tuz nedir? Bu gerçekten mutfaktaki ihtiyacınıza bağlı. Hadi inceleyelim.
Sofra tuzu hem ucuz olması hem de her markette bulunabilmesi nedeniyle maliyet ve bulunabilirlik avantajı sağlar. Onunla yemek pişirmek söz konusu olduğunda, çabuk çözünen ince taneciklere sahiptir ve aynı zamanda katılaşmasını önlemek için topaklanmayı önleyici bir madde içerebilir. Genellikle vücudunuzun tiroid hormonları yapmak için ihtiyaç duyduğu iyotu içerir.
Dezavantajı ise bazı insanların sofra tuzundan hafif bir acı tat almasıdır. Ayrıca tanelerinin çabuk erimesi de yemeğe göre dezavantaj olabiliyor.
Kaşer Tuzu
Tüm tuzlar koşer olsa da, tüm tuzlar kaşer tuzu değildir. Kaşer tuzu, kaşerleme işleminde etin nemini almak için kullanıldığı için bu adı almıştır.
Bazı aşçılar kaşer tuzunu yemek pişirmek için tercih eder çünkü büyük, pul pul tanelere sahiptir ve parmaklarınız arasında kesin bir miktar tutmayı kolaylaştırır. Ayrıca serpilmesi daha kolaydır ve gıdaların yüzeyinde o kadar çabuk çözünmez. Sofra tuzu kadar ucuz olmasa da diğer bazı tuz türlerine göre çok daha ucuzdur.
Tuz Çiçeği
Tuz çiçeği, Fransa’nın Brittany bölgesinden gelen bir tür deniz tuzudur. Tuz havuzlarının yüzeylerinden alınır ve tamamen doğaldır. Fleur de sel, içerdiği minerallerden gelen yoğun tuzlu tada sahip nemli bir tuzdur. Tatlı yemeklerin yanı sıra tuzlu yemeklerin yapımında da kullanabileceğiniz, görsel açıdan da son kat tuzu olarak kullanılabilecek kadar dikkat çekicidir.
Fleur de sel, diğer mutfak tuzlarının çoğundan biraz daha pahalı olan birinci sınıf bir tuzdur. Maliyeti, lezzetinin parlayacağı özel yemekler için rezerve etmek isteyebileceğiniz anlamına gelir.
Sel Gris
Fleur de sel Breton tuz göletlerinin yüzeyinden alınırken, Sel Gris (aynı zamanda bazı durumlarda Kelt deniz tuzu olarak da adlandırılır) aynı göletlerin diplerinden gelir. Sel Gris gri tuza çevrildi. Fleur de sel’e çok benziyor, sadece gri rengi var – daha yüksek mineral içeriği nedeniyle adı da buradan geliyor.
Sel Gris’i Fleur de sel gerektiren tariflerin çoğunda kullanabilirsiniz, ancak hafif tatlara sahip yiyeceklerde biraz farklı bir tat profiline neden olabilir. Sel Gris iri bir tuz olduğundan etler için bitirme tuzu olarak işe yarar. Tuz havuzlarında fleur de sel’den daha fazla bulunur, bu da Sel Gris’in fiyatının daha düşük olduğu anlamına gelir. Yine de nispeten pahalı bir tuzdur.
Himalaya Pembe Tuzu
Pakistan’ın Khewra Madeninde çıkarılan Himalaya pembe tuzu, rengini içerdiği demir oksitten alır. Pembe renk, normal tuzla karşılaştırıldığında dramatik bir tat farklılığı göstermez ancak bitirme tuzu olarak işlev görmesine olanak tanır.
Dramatik rengi çoğu sunumu zenginleştirebilir. Himalaya pembe tuzu pahalı olabilir ancak yemeğinize çarpıcı bir görünüm kazandırmak istiyorsanız buna değer.