Chipotle biberi ayrı bir biber türü değil, daha ziyade jalapeno biberi birkaç gün boyunca odun ateşinde bütün olarak tütsülenmiş. Bu işlem biberdeki tüm nemi giderirken benzersiz, dumanlı bir tat verir.
Ev mutfağı için chipotle tozu baharat rafınıza harika bir katkı sağlar. Toz halindeki çipotun yemeklerinize eklenmesi kolaydır ve bütün biberlerden çok daha pratik bir şekilde saklanır.
Jalapeño biberinin birçok çeşidi olsa da chipotle tozu tipik olarak Morita çeşidinden yapılır. Bu biberler, çoğunluğunun bugün bile üretildiği kuzey Meksika eyaleti Chihuahua'dan geliyor.
Chipotle biberleri Aztekler arasında popülerdi, 1500'lü yıllarda İspanyol kaşifler tarafından keşfedildi ve benzersiz, dumanlı baharatın büyük bir popülerlik kazandığı Kuzey Amerika'ya ve yurt dışına getirildi.
Chipotle tozundaki ısı seviyesi, 3.000 ila 10.000 birimlik bir dereceyle “orta” aralık olarak kabul edilir. Scoville ölçeği.
Chipotle, karmaşık ve yoğun, zengin bir tada sahiptir. Dumanlı ve dünyevi, aynı zamanda keskin ve zengin. Bu baharat, Meksika ve Meksika esintili yemeklerin vazgeçilmez bir bileşenidir ve başka hiçbir baharatın yaratamayacağı karakteristik bir lezzet katar.
Chipotle Tozunun Sağlığa Faydaları
Chipotle tozunun yapıldığı biberler, sağlık açısından bilinen birçok faydası olan kapsaisin içerir.
Chipotle tozuna atfedilen bazı sağlık yararları şunlardır:
- Belirli kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olmak
- Kan basıncını azaltmak
- Kilo kaybına yardımcı olmak
- Metabolizmayı hızlandırmak
- Diyabeti yönetmek
- Bağırsak hastalıklarına ve sıkıntıya karşı savunma
- Kalp hastalığına karşı koruma
- Çeşitli solunum koşullarının temizlenmesi
- Kolesterolü azaltmak
- Bağışıklık sisteminin iyileştirilmesi
- Sindirime yardımcı olmak
- Enerji seviyelerinin artırılması
- Yara izlerinin görünümünün azaltılması
- Sağlıklı kemik oluşumuna yardımcı olmak
- Gece körlüğünü ortadan kaldırmak
- Yara iyileşmesini hızlandırmak
- Besinlerin gıdalardan emilimini arttırmak
Ayrıca chipotle, proteinin yanı sıra birçok temel vitamin ve besin açısından da son derece zengindir. Bu baharat insan sağlığı için hayati önem taşıyan A vitamini, C vitamini, potasyum ve demir açısından zengindir.
Chipotle Tozunun Yaygın Kullanımları
Meksika mutfağı ve Meksika esintili yemekler, hafif baharatlılığını ve dünyevi lezzetini vermek için chipotle'a güveniyor. Çorbalar, güveçler, soslar ve adobo (popüler bir et turşusu) dahil olmak üzere birçok geleneksel Meksika yemeğinin önemli bir bileşenidir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde ve yurt dışında chipotle salsalarda, barbekü soslarında ve biberlerde yaygın olarak kullanılır. Acı soslar gibi birçok ticari ürün, çipotun zengin ve baharatlı sıcaklığından da yararlanır.
Chipotle, her türden güneybatı yemeklerinde çok popüler bir malzemedir. Teksas-Meksika ve Meksika-Amerikan yemekleri tipik olarak karakteristik tatlarını bu baharattan alan chipotle eklenmesini gerektirir.