Kereviz tuzu, çok yönlü bir baharat olarak birçok lezzetli yemekte ve hatta bazı kokteyllerde kullanılabilir. Kereviz otunun tuzla birleştirilmiş konsantre bir şeklidir ve yemeğinize veya Bloody Mary’nize lezzet katmanın harika bir yoludur. Peki baharat dolabınızda kereviz tuzu kalmadığında ne yaparsınız? İşte deneyebileceğiniz bazı kereviz tuzu alternatifleri.
En İyi Seçeneğiniz: Kereviz Tohumu ve Tuz
Kereviz tuzu, kereviz tohumu ve tuzdan oluşur. Sadeliği, bu iki baharatı birleştirerek kendi baharatınızı oluşturmanızı kolaylaştırır; sadece bunları kabaca eşit miktarlarda birleştirmeniz gerektiğini unutmayın. Mağazalardaki karışımlarda tuz/kereviz tohumu oranı 2:1’e kadar çıkabilir, dolayısıyla 1:1 oranı size daha güçlü bir kereviz tadı ve daha düşük sodyum karışımı verir. Kendi kereviz tozunuzu yapmak için kereviz tohumlarını baharat öğütücüsünde öğütebilirsiniz. Bu, kereviz tuzunuzun, önceden öğütülmüş kereviz tozu kullanmanıza kıyasla daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Karışımın tuz/kereviz tozu oranına bağlı olarak tarifinizde kullandığınız kereviz tuzu miktarını ayarlayın.
İyi Bir İkinci Seçenek: Kereviz Sapları ve Yaprakları
Kereviz tuzunda kullanılan kereviz tohumu, daha güçlü bir kereviz aromasına sahip olan selâmotu adı verilen bir kereviz akrabasından elde edilir. Bu lezzet aynı zamanda saplarda ve yapraklarda da mevcut olup, bitkinin bu kısımlarını kereviz tuzunun kereviz tohumu bileşeninin yerine iyi bir alternatif haline getirir.
Bu alternatifi kullanırken en büyük fark doku olacaktır. Kereviz sapları ve yaprakları liflidir ve kereviz tohumlarıyla karşılaştırıldığında çok daha fazla kütleye sahiptir; bu da bunların tüm uygulamalarda iyi bir alternatif olamayabileceği anlamına gelir. Örneğin, kereviz yaprakları ve sapları et ezmesinde veya salata sosunda kereviz tohumlarının yerini alamayabilir ancak çorba veya benzeri bir yemekte kullanılabilir.
Kereviz tohumuna daha çok benzemeleri için sapları karıştırmayı (veya ince doğramayı) düşünün. Ayrıca, yapraklardaki ve saplardaki aromanın tohumlardakinden daha az konsantre olduğunu, dolayısıyla aynı lezzet profilini elde etmek için daha fazlasını kullanmanız gerekeceğini unutmayın.
Bir Tutam: Dereotu Tuzu
Dereotu tohumu, bazen dereotu otu olarak da adlandırılan dereotu bitkisinden gelir. Bu bitki, kereviz ve diğer bazı iyi bilinen şifalı bitkilerle aynı aileye aittir. Frenk maydanozu ve kişniş. Dereotu tohumu, kereviz tohumuna benzer bir lezzet profiline sahiptir ve bu da onu etkili bir alternatif haline getirir. Önceden öğütülmüş dereotu tohumu tozunu, yukarıdaki kereviz tuzu karışımlarında olduğu gibi aynı oranda tuzla birleştirerek kereviz tuzu yerine kullanabilirsiniz.
Dereotu tohumu tuzu, barbekü sosları, salata sosları ve patates salatası dahil olmak üzere çoğu kereviz tohumu uygulamasında etkili bir alternatif olabilir. Kereviz tuzu için tarifinizin gerektirdiği miktarda dereotu tuzunu kullanın.
Diğer Alternatifler
Kereviz tohumu kullanmak yerine tohumlardan elde edilen esansiyel yağı tuzla birlikte yemeğinize ekleyebilirsiniz. Yağ çoğunlukla aromaterapi için kullanılır ancak istediğiniz lezzeti de sağlayabilir.
Kimyon tohumları, kereviz tohumlarından daha tatlıdır ancak çok lezzetlidirler ve bazı yemeklerde onların yerini alabilirler. Keskinliklerinin yağın kesilmesine yardımcı olabileceği et yemekleri için çok uygundurlar.