Mojo, Kanarya Adaları kökenlidir ve benzersiz bir tat yaratmak için birkaç farklı baharatın bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir baharat karışımıdır.
Zamanla, Kanarya Adası mojosu, her biri kendi bölgesel lezzet etkilerini içeren baharat karışımını değiştiren birçok başka kültür tarafından da benimsenmiştir.
En yaygın olarak Kanarya Adası mojosu, bu bölgeye özgü birkaç farklı çeşidin bulunduğu bir sostur.
Küba mutfağı, mojo'yu diğer herhangi bir bölge veya etnik yemek türünden daha fazla kendisine ait kılmıştır. Baharat rafınıza ek olarak seçeceğiniz kuru mojo baharatı neredeyse kesinlikle bir Küba mojo karışımı olacaktır.
Çoğu kuru mojo çeşnisi aşağıdakileri içeren bileşenlerin bir kombinasyonunu içerir: kimyonsarımsak, karabibersoğan, limon ve portakal. Birlikte, hafif biberli, biraz keskin, biraz baharatlı ama tatlı ve bir ısırıkla narenciye tadında bir tat elde edersiniz. Mümkün olduğunca basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, mojo baharatı, daha önce tattığınız hiçbir şeye benzemeyen baharatların mükemmel bir karışımıdır!
Mojo Baharatının Sağlığa Faydaları
Mojo baharatının sağlık açısından faydaları, karışımı oluşturmak için kullanılan malzemelere bağlı olarak biraz farklılık gösterir.
Bu baharatın sağlığa pek çok faydasını öğrenmek için kimyonla ilgili yazımıza göz atmanızı öneririz.
Kuru mojo baharatındaki diğer bileşenler sağlık açısından daha fazla fayda sağlar; bunlardan bazıları şunlardır:
- Kalp hastalığının önlenmesi
- Arterlerdeki plak oluşumunun azaltılması
- Kolesterolü azaltmak
- Kan basıncını düşürmek
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek
- Viral enfeksiyonlara karşı korunmaya yardımcı
- Mojo baharatındaki sarımsak içeriği nedeniyle kansere karşı bir miktar koruma bile sağlayabilir!
Mojo Baharatının Yaygın Kullanımları
Küba mutfağında mojo baharatı, birçok geleneksel yemeğin temeli olan sofrito'nun önemli bir bileşenidir. Kuru toz halindeki mojo, çok çeşitli soslar ve marinatlar yapmak için kullanılabilir.
Mojo baharatı aynı zamanda biftek ovma olarak veya ızgara tavuk, kızarmış yeşil plantain, haşlanmış yucca veya ızgara deniz ürünlerini baharatlamak için de kullanılabilir.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Derin Güney bölgesinde (özellikle Teksas, Florida ve Louisiana'da), yerel halk, domates veya avokado gibi malzemeleri içerebilen kendi benzersiz mojo türünü yarattı. Bu bölgede genellikle baharatlı, keskin ve hafif tatlı barbekü sosları oluşturmak için kullanılır.
Mojo baharatının o kadar çok çeşidi vardır ki, rafınıza eklemek için mükemmel bir baharattır ve ardından size hitap eden baharatları ekleyerek denemeler yapın, böylece bu baharatı kendine ait kılan diğer tüm kültürlerden bir ipucu alın. Bu aslında mojo baharatını, her ailenin bu baharat karışımı için kendine özgü tarifinin olduğu Kanarya Adaları köklerine geri getirmenin bir yoludur!