Madras köri tozu aslında Hintlilerin icat etmediği bir Hintli değil. İngiliz damak zevkine hitap etmek amacıyla Hint baharatlarının İngiliz karışımıdır. Britanya'nın Hint lezzetleriyle günümüze kadar devam eden aşkına dokunması açısından dikkat çekiyor. Ama eğer şirket içinde bir şey yoksa nereye başvuracaksınız? İşte en iyi Madras köri tozu ikameleriniz.
En iyi seçeneğiniz: Kendinizinkini yapın
Her baharat karışımında olduğu gibi, tek tek bileşenleri bulabilirseniz kendi versiyonunuzu bir araya getirebilirsiniz. Madras köri tozundaki baharatların tümü veya çoğu, Hindistan pazarında veya hatta Asya malzemeleri konusunda uzmanlaşmış bazı mağazalarda bulunabilir. Kaliteli malzemeler için alışverişe biraz zaman ve para yatırmaya istekliyseniz, neredeyse en iyi hazır karışımlar kadar hoş kokulu ve lezzetli bir şey yaratabilirsiniz. Kendi karışımınızı hazırlayarak malzemeleri tercihlerinize göre özelleştirebilirsiniz. Daha hafif bir versiyon istiyorsanız, ısıyı bile azaltabilirsiniz.
-> Tarifi Alın: Madras köri tozu (@ PepperScale)
İyi bir ikinci seçenek: Köri tozu ve kırmızı biber
Düzenli köri tozu Madras köri tozuyla pek çok ortak noktası var. Her ikisi de aynı baharatların çoğunu içerir ve parlak sarı rengine güçlü bir vurgu yapar. zerdeçal. Örneğin, çemen otu Ve kakule neredeyse tüm köri tozu karışımlarında tipik olarak zerdeçalın yanında görünür. Her ikisi de aynı kökene sahiptir ve Batılı bir damak zevki için Hint mutfağının lezzet profillerini kopyalamayı amaçlamaktadırlar. En büyük fark, Madras körisinin kırmızı biberlerin sıcaklığına yaptığı vurgudur; bunu ekleyerek çoğaltabilirsiniz. kırmızı biber veya ezilmiş kırmızı biber gevreği.
Madras köri tozu için tarifinizin gerektirdiği miktarda köri tozu kullanın ve tadına göre acı biber ekleyin.
Bir tutam: Tandoori masala
Tandır masala En çok, tandır adı verilen özel bir kil fırında pişirilen bir yemek olan tandır tavuğunda kullanımıyla bilinir. Bu baharat karışımı Pakistan ve Pencap yemeklerinde yaygın olarak kullanılır ve Madras köri tozunda bulabileceğiniz, pul biber de dahil olmak üzere baharatların çoğunu içerir.
Tandoori masala, tıpkı Madras köri tozu gibi sıcaklığıyla tanınır. Malzemeler çoğu geleneksel baharat karışımında olduğu gibi değişiklik gösterecektir; ancak tandoori masala genellikle Madras köri tozu ve diğer köri tozlarıyla aynı bileşenlerin çoğuna sahiptir. Tandır masala karışımlarının çoğu yiyeceğe pembe veya kırmızı bir renk vereceğinden, onunla pişirilen yiyecekler biraz farklı bir görünüme sahip olacaktır.
Madras köri tozu yerine 1:1 oranında tandır masala kullanın ancak ısı seviyesinin değişebileceğini unutmayın, bu nedenle dikkatli olun.
Diğer alternatifler
Madras köri tozunun aksine, garam masala Hint yemeklerinde kullanılan geleneksel bir baharat karışımıdır. İçerikler bölgeye ve haneye göre farklılık gösterse de çoğu karışım, zerdeçal dışında Madras köri tozu yapımında kullanılan baharatların çoğunu içerecektir. Zerdeçalı kendiniz ekleyebilir veya onsuz pişirebilirsiniz.
Sambar tozu bu sefer Hindistan'ın güney kesiminden gelen bir başka geleneksel Hint baharat karışımıdır. Sarı nohutun yanı sıra Madras köri tozu yapımında kullanılan baharatların çoğunu içerir.