kelime köri Tamil kelimesinden geliyor karibaharatlı sos anlamına gelir. Güney Hindistan mutfağında yaygın olan baharatlı soslu yemekleri ifade eder. Köri tozları, Hint baharatlarıyla çalışma konusunda fazla deneyimi olmayan, Hintli olmayan aşçılar için faydalıdır. Baharatları doğru miktarlarda sağlarlar, böylece deneyimsiz kullanıcının baharatları tek tek ölçme konusunda endişelenmesine gerek kalmaz. Pek çok köri tozu karışımının ortak bileşenlerinden biri kırmızı biber ve diğer ısıtıcı baharatlardır. karanfil Ve tarçın.
Peki köri tozu baharatlı mı, çünkü biberler çoğunlukla baskın mı? Köri tozu baharatlı olabilir ancak her zaman değil. Bölgesel tercihlerin karışımdaki ısı seviyesiyle büyük ölçüde ilgisi vardır. En yaygın türlerden bazılarını ve bunların genel müstehcenliklerini inceleyelim.
Masalalara köri tozu denmese de teknik olarak aynı şey olduklarını belirtmeliyiz. Masala, köri tozlarını içeren bir kategori olan baharat karışımı anlamına gelir. Garam masala otantik bir Hint baharat karışımıdır ve klasik İngiliz köri tozu karışımlarının arkasındaki etkilerden biridir.
Sıcak köri tozları
Bireysel karışımların ısı seviyesi farklılık gösterse de, en sıcak köri tozlarının çoğunun aynı genel coğrafi bölgelerden geldiğini göreceksiniz. En sıcak olanlar, özellikle Güney Asya ve Güney Hindistan'da en yaygın olarak kullanılan malzemeleri içerir.
Vindaloo köri tozu
Vindaloo köri tozu En sıcak Güney Hindistan yemeklerinden birinin lezzetlerini kopyalıyor. Genellikle tüm köri tozlarının en sıcak olanı olarak tanımlanır. Madras köri tozu gibi (altta), Avrupalı damak zevkini memnun etmek için yapılmış Hint baharatlarının bir karışımı olması nedeniyle Avrupa yaratımına sahiptir. Vindaloo Portekiz yemeği Vinh d'Alhos'tan geliyor. Vindaloo bu yemeğin Hint versiyonu. Bir zamanlar Portekiz kolonisi olan Hindistan'ın Goa bölgesine tanıtıldı.
Madras köri tozu
Madras köri tozu Güney Hindistan'da kullanılan baharatları içeren bir diğer baharatlı seçenektir ancak Hint mutfağında Madras köri tozu diye bir şey yoktur. Bu köri tozunun, bir zamanlar Madras olarak bilinen ancak şimdi Chennai olarak bilinen Hint şehrinden kaynaklandığı söyleniyor.
[lasso ref=”amzn-spicewalla-madras-curry-powder-3-6-oz-indian-seasoning-non-gmo-no-msg-gluten-free” id=”21528″ link_id=”10251″]
Orta derecede köri tozları
Malezya köri tozu
Malezya köri tozu, Hint baharatlarının Avrupa'dan etkilenen bir başka karışımıdır. Diğer karışımlarda olduğu gibi, Malezya karışımları hafif veya orta derecede sıcak olabileceğinden ancak genellikle aşırı sıcak olmadığından ısı seviyesi değişebilir.
Tayland köri tozu
Geleneksel Tay köri yemekleri toz yerine köri ezmesiyle yapılır, ancak tozları da mevcuttur. Sarı Tayland köri tozları şunları içerecektir: zerdeçal ve Anglo-Hint karışımlarında bulabileceğiniz diğer baharatlar, ancak Tay otlarını ve havlıcan ve galangal gibi baharatları içerebilir. limon otu. Kırmızı köri tozunda zerdeçal kullanılmaz ve bunun yerine kırmızı biber kullanılır. Yeşil versiyon rengini limon otu, limon yaprağı ve yeşil biber kullanımından alır.
Hafif köri tozları
Vadouvan
Vadouvan adı verilen bir Hint baharat karışımının Fransızca yorumudur. vadagam. İlk olarak bir zamanlar Fransız kolonisi olan Hindistan'ın Pondicherry yerleşim bölgesinde Fransız aşçılar tarafından yapılmıştır. Tadı yumuşaktır ve Fransız damak zevkine hitap edecek şekilde hassas bir şekilde dengelenmiştir.
Jamaika köri tozu
Bir İngiliz kolonisi olarak Jamaika adasının yemek kültürü İngilizlerden güçlü bir şekilde etkilenmiştir. Bu etki, daha sonra yerel zevklere uyacak şekilde zamanla değiştirilen köri tozunun benimsenmesini de içeriyordu. Jamaika köri tozu kadar baharatlı değil taze İskoç kaporta biberleri İstenilen ısı seviyesini sağlamak için tipik olarak tabağa eklenir.
Japon köri tozu
Muhtemelen en hafif köri olan Japon köri tozu biraz biberli olabilir ancak genellikle hafiftir. Otantik tatta bir Japon köri tozu yapmak için, geleneksel versiyon toz halinde yerine bloklar halinde (büyük bulyon küplerine benzeyen) satıldığından, baharatları kendiniz bir araya getirmeniz gerekebilir. İçerikler esas olarak standart köri tozundakilerle aynıdır ve zerdeçal içerir. kakuleVe çemen otu.