Köri Tozları: Baharatlılık Seviyeleri ve Çeşitleri

by baharatdiyari
curry powder

Köri kelimesi, Tamilce’deki kari kelimesinden gelir ve baharatlı sos anlamına gelir. Güney Hindistan mutfağında yaygın olarak kullanılan bu terim, baharatlı soslu yemekleri ifade eder. Köri tozları, Hint baharatlarıyla fazla deneyimi olmayan aşçılar için faydalıdır. Bu tozlar, baharatları doğru miktarda sağlayarak, deneyimsiz kullanıcıların her bir baharatı ayrı ayrı ölçmek zorunda kalmamasını sağlar. Pek çok köri tozu karışımının ortak bileşenlerinden biri kırmızı biber ve diğer ısıtıcı baharatlar, karanfil ve tarçındır.

Peki, köri tozu baharatlı mı, çünkü biberler genellikle baskın mı? Köri tozu baharatlı olabilir, ancak her zaman öyle değildir. Bölgesel tercihler, karışımdaki ısı seviyesiyle büyük ölçüde ilgilidir. En yaygın türlerden bazılarını ve bunların genel özelliklerini inceleyelim.

Masalalara köri tozu denmese de teknik olarak aynı şey olduklarını belirtmeliyiz. Masala, köri tozlarını içeren bir kategori olan baharat karışımı anlamına gelir. Garam masala, otantik bir Hint baharat karışımıdır ve klasik İngiliz köri tozu karışımlarının arkasındaki etkilerden biridir.

Sıcak Köri Tozları

Bireysel karışımların ısı seviyesi farklılık gösterse de, en sıcak köri tozlarının çoğunun aynı genel coğrafi bölgelerden geldiğini göreceksiniz. En sıcak olanlar, özellikle Güney Asya ve Güney Hindistan’da en yaygın olarak kullanılan malzemeleri içerir.

Vindaloo Köri Tozu

Vindaloo köri tozu, en sıcak Güney Hindistan yemeklerinden birinin lezzetlerini kopyalar. Genellikle tüm köri tozlarının en sıcak olanı olarak tanımlanır. Madras köri tozu gibi, Avrupalı damak zevkini memnun etmek için yapılmış Hint baharatlarının bir karışımı olması nedeniyle Avrupa yaratımıdır. Vindaloo, Portekiz yemeği Vinh d’Alhos’tan gelir. Vindaloo, bu yemeğin Hint versiyonudur ve Hindistan’ın bir zamanlar Portekiz kolonisi olan Goa bölgesine tanıtılmıştır.

Madras Köri Tozu

Madras köri tozu, Güney Hindistan’da kullanılan baharatları içeren bir diğer baharatlı seçenektir, ancak Hint mutfağında Madras köri tozu diye bir şey yoktur. Bu köri tozunun, bir zamanlar Madras olarak bilinen ancak şimdi Chennai olarak bilinen Hint şehrinden kaynaklandığı söylenir.

[lasso ref=”amzn-spicewalla-madras-curry-powder-3-6-oz-indian-seasoning-non-gmo-no-msg-gluten-free” id=”21528″ link_id=”10251″]

Orta Derecede Köri Tozları

Malezya Köri Tozu

Malezya köri tozu, Hint baharatlarının Avrupa’dan etkilenen bir başka karışımıdır. Diğer karışımlarda olduğu gibi, Malezya karışımları hafif ya da orta derecede sıcak olabileceğinden, genellikle aşırı sıcak değildir. Isı seviyesi değişebilir.

Tayland Köri Tozu

Geleneksel Tay köri yemekleri toz yerine köri ezmesiyle yapılır, ancak tozları da mevcuttur. Sarı Tayland köri tozları, zerdeçal ve Anglo-Hint karışımlarında bulabileceğiniz diğer baharatları ve Tay otlarını içerir. Limongrass gibi baharatlar da eklenebilir. Kırmızı köri tozunda zerdeçal kullanılmaz ve bunun yerine kırmızı biber kullanılır. Yeşil versiyon rengini limon otu, limon yaprağı ve yeşil biber kullanımından alır.

Hafif Köri Tozları

Vadouvan

Vadouvan, adı verilen bir Hint baharat karışımının Fransızca yorumudur. Vadagam. İlk olarak bir zamanlar Fransız kolonisi olan Hindistan’ın Pondicherry yerleşim bölgesinde Fransız aşçılar tarafından yapılmıştır. Tadı yumuşaktır ve Fransız damak zevkine hitap edecek şekilde hassas bir şekilde dengelenmiştir.

Jamaika Köri Tozu

Bir İngiliz kolonisi olarak Jamaika adasının yemek kültürü İngilizlerden güçlü bir şekilde etkilenmiştir. Bu etki, daha sonra yerel zevklere uyacak şekilde zamanla değiştirilen köri tozunun benimsenmesini de içeriyordu. Jamaika köri tozu genellikle çok baharatlı değildir, ancak istenilen ısı seviyesini sağlamak için genellikle taze İskoç kaporta biberleri eklenir.

Japon Köri Tozu

Muhtemelen en hafif köri olan Japon köri tozu biraz biberli olabilir, ancak genellikle hafiftir. Otantik tatta bir Japon köri tozu yapmak için, geleneksel versiyon toz şeklinde değil, bloklar halinde (büyük bulyon küplerine benzeyen) satıldığından, baharatları kendiniz bir araya getirmeniz gerekebilir. İçerikler esas olarak standart köri tozundakilerle aynıdır ve zerdeçal, kakule ve çemen otu içerir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın