Tay fesleğen birçok fesleğen çeşidinden biridir. Tatlı fesleğen birçok Akdeniz yemeğine dahil edilmesiyle bilinir. Tayland fesleğen Tayland mutfağında eşit derecede önemli bir rol oynar. Pad ki mao (sarhoş erişte) ve yeşil köri gibi yemeklerde kullanımını düşünün. Tay fesleğeni, Tay yemeklerinin lezzeti açısından balık sosu ve misket limonu yaprakları kadar önemlidir. Bu, eğer Tayland yemeği pişirmeyi planlıyorsanız, otantik bir tat elde etmek için bu bitkiden biraz almaya çalışmanız gerektiği anlamına gelir. Tay fesleğenini bulamıyorsanız aşağıdaki alternatiflerden birini kullanabilirsiniz.
Tatlı fesleğen, diğer adıyla İtalyan fesleğeni
Bu Akdeniz bitkisinin tartışmasız batı dünyasının en popüler bitkisi İtalyan marinara soslarından pestoya kadar her şeyde kullanılır. Aynı zamanda Tay fesleğeniyle aynı aileye aittir ve bu nedenle lezzet ve besin değerinin çoğunu paylaşır. Fesleğeni çok fazla kayıp yaşamadan Tay fesleğen gerektiren tüm yemeklerde kullanabilirsiniz. Aslında bitkisel notalar nedeniyle biraz daha derinlik ve karmaşıklık sağlayabilir. Tay fesleğeninin belirleyici özelliklerinden birinin yoğunluğu olduğunu unutmayın. Tatlı çeşidine göre daha tatlı ve daha keskindir.
Tay fesleğen yerine tatlı fesleğen kullandığınızda, tarifinizin Tay fesleğen için gerektirdiğinden biraz daha fazla bitki kullanarak bu yoğunluğu çoğaltabilirsiniz. Yaklaşık bir buçuk kat daha fazla tatlı fesleğen kullanmayı deneyin. Tatlı fesleğen, Tay fesleğen kadar iyi yemek pişirmeye uygun değildir, bu nedenle pişirme süresinin sonuna yakın bir zamanda eklemek isteyebilirsiniz.
Kutsal fesleğen diğer adıyla tulsi
Birçok Hintli kutsal fesleğen olarak kabul edilir kutsal bir bitkiancak Tayland'da da oldukça popüler. Kutsal fesleğen içeren Tay yemekleri arasında gai pad krapow (tavuk ve kutsal fesleğen) bulunur. Taylandlı aşçıların kutsal fesleğenleri tatlılığı için değil, müstehcenliği için kullandıklarını unutmayın; Hatta Tayland fesleğeninden ayırmak için ona “acı fesleğen” diyorlar. Tayland fesleğeninin tatlılığına ihtiyacınız varsa, kutsal fesleğeni biraz tatlı fesleğenle birleştirmeyi düşünün. Tayland fesleğen yerine kutsal fesleğen kullanmaya karar verirseniz, tarifinizin Tayland otu için gerektirdiği miktarın aynısını kullanın.
Yıldız anason
Yıldız anason anason tohumundan farklıdır, ancak ikisi birçok ortak lezzet notasını paylaşmaktadır; özellikle meyan kökü notalarını paylaşıyorlar. Bu meyankökü notaları Tayland fesleğeninden isteyeceğiniz şeylerdir. Yıldız anason, Vietnam ve Çin'in bazı bölgelerine özgü yaprak dökmeyen bir ağaçtan gelir. Bu baharat doğru şekilde paketlenip saklandığında çok keskin bir kokuya sahiptir; Yemeğinize lezzetinin çoğunu katmak için sadece biraz ihtiyacınız var. Bir yaprak veya yarım çay kaşığı öğütülmüş baharat ekleyerek başlayın ve damak tadınıza göre artırın.
Diğer alternatifler
Tarhun Tay fesleğenindeki meyan kökü notalarını kopyalamak için kullanılabilecek bir bitkidir. Fransız mutfağında kümes hayvanlarını ve balıkları tatlandırmanın bir yolu olarak popülerdir ve en iyi bitkilerden biridir. Tay fesleğen için tarifinizin gerektirdiği miktarın yarısını ekleyerek başlayın ve gerekirse artırın.
Rezene meyankökü tadıyla bilinen bir başka bitkidir. Bu bitkinin yapraklarını ot olarak, soğan kısmını ise sebze olarak salatalarda ve pişmiş yemeklerde kullanabilirsiniz. Tay fesleğeni yerine kullanıldığında rezene otu yoğun bir meyankökü tatlılığı sağlayabilir. Tadının Tay fesleğeninden biraz daha az keskin olduğunu unutmayın, bu nedenle tarifinizin Tay fesleğen için gerektirdiği miktarın bir buçuk katını kullanarak başlayın.