Sumak, Orta Doğu yemekleri için çok önemli bir baharattır. Balık ve tavuk yemeklerine buruk ve sıkılaştırıcı bir tat katar. Batıda, sirke kullanmadan salata soslarında ve marinelerde asitlik sağlamak için mükemmel bir ekşitici olarak kabul edilir. Arap, Türk ve Levanten yemeklerinize özgün bir tat katmak istiyorsanız sumak olmazsa olmazdır; ancak Orta Doğu dışındaysanız baharatı bulmak kolay olmayabilir. Eğer sumak bulmakta zorlanıyorsanız, aşağıda listelediğimiz alternatiflerden birini kullanmayı düşünebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Limon Biber Baharatı
Limon biber baharatı, kurutulmuş limon kabuğu rendesi ve çatlamış karabiberden oluşur. Bu baharat karışımı her yerde mevcuttur ve eğer elinizde yoksa iki malzemeyi kendiniz kolayca birleştirebilirsiniz. Tatlar birbirini mükemmel bir şekilde tamamlar ve sumak’ın asitliğini mükemmel bir şekilde karşılar.
Sumak, limonun Romalılar tarafından Orta Doğu’ya getirilmesinden önce de kullanılıyordu. Limon, Orta Doğu yemeklerinde ekşilik sağlamanın çok popüler bir yolu haline geldi, bu nedenle bu ikame maddeyle tatlandırılan yiyeceklerin tadı hala orijinal olacaktır.
Limon biberi ızgara kümes hayvanları için harikadır ancak en popüler uygulaması deniz ürünleri için baharattır. Bazı durumlarda limon biber karışımları sarımsak içerebilir. Bu nedenle sürprizlerden kaçınmak için satın alırken listedeki içeriklere bakın. Bazı uzmanlar limon biberini sumak yerine kullanırken biraz tuz eklemenizi tavsiye ediyor. Sumak yerine limon biberi kullanırken, tarifinizin sumak için gerektirdiği miktarın yaklaşık bir buçuk katı kadar kullanın.
İyi Bir İkinci Seçenek: Za’atar
Za’atar, sumak içeren bir baharat karışımıdır, yani tam istediğiniz lezzeti verecektir. Şunu unutmayın ki sumak sadece za’atarın malzemelerinden biri değil, aslında en belirgin lezzettir. Çoğu za’atar karışımındaki diğer baharatlar genellikle tuz, susam tohumları ve kurutulmuş otlardır. Bu baharatlar, sumak gerektiren yemeklerin çoğunda işe yarayacaktır.
Pek çok farklı za’atar karışımı bulunduğunu unutmayın; dolayısıyla yemeğiniz için istediğiniz genel lezzet profiline uyan birini kullanmak isteyeceksiniz. Bu baharat karışımını sumak yerine kullanırken, tarifinizin sumak için gerektirdiği miktarla başlayın ve damak tadınıza göre artırın.
Kısaca: Demirhindi
Demirhindi, aşırı mayhoşluğuyla tanınan tropik bir meyvedir. Hint ve Tayland yemeklerinde yaygın olarak kullanılır ve Batı Hintliler bunu içecek yapımında kullanır. Demirhindiyi, bütün kurutulmuş kabuklar ve demirhindi ezmesi dahil olmak üzere çeşitli şekillerde satın alabilirsiniz; dondurulmuş demirhindi posasını da satın alabilirsiniz. Demirhindi oldukça konsantredir, bu da sumak ekşiliğini kopyalamak için sadece biraz ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. İstediğiniz lezzet profilini elde edene kadar yemeğinize küçük miktarlarda ekleyin.
Diğer Alternatifler
Sirke, iyi bir sumak alternatifidir. Sumak’ın tadı esas olarak ekşidir ve sirke bu ekşiliği sağlar. Sirke, sumaktan çok daha ekşi olduğundan dikkatli kullanmak isteyeceksiniz. Sumak yerine sirke kullanırken, az miktarda ekleyerek başlayın ve damak tadınıza göre artırın.
Sumak benzeri, ancak turunçgillerle zenginleştirilmiş bir ekşilik istiyorsanız, pişirmenin sonunda limon suyu eklemeyi düşünebilirsiniz. Diğer alternatiflerin çoğunda olduğu gibi, biraz ekleyin ve damak tadınıza göre ayarlayın.