Lovage, Avrupa mutfağında uzun bir geçmişi olan maydanoz ailesinin bir üyesidir. Patates yemekleri için mükemmel bir yoğun lezzet sağlar, ancak çorbalarda ve güveçlerde de kullanılabilecek kadar çok yönlüdür. Otantik Alman veya Doğu Avrupa yemekleri pişirmeyi planlıyorsanız, bu bitkiyi edinmek için çaba göstermelisiniz. Marketinizin sebze-meyve reyonunda lovage bulamazsanız, aşağıdaki alternatiflerle yine de lezzetli yemekler yaratabilirsiniz.
En İyi Alternatif: Kereviz
Lovage ve kereviz sadece akraba olmakla kalmaz, aynı zamanda birbirlerine çok benzerler. Kereviz, daha kalın saplara sahip olan lovage’ın daha soluk bir versiyonu olarak düşünülebilir. Yemeğinizdeki ana unsur lovage görünümü ise, kerevizden daha iyi bir alternatif bulamazsınız. Ayrıca kereviz de neredeyse aynı lezzeti sağlar. Tatlar çok yakın olsa da, lovage kerevizden belirgin şekilde daha keskindir. Yani aynı etkiyi elde etmek için daha fazla kereviz kullanmanız gerekecektir. Lovage yerine kereviz kullanırken, tarifte belirtilen lovage miktarının yaklaşık 1,5 katını kullanın.
İyi Bir İkinci Seçenek: Lovage Tohumları
Lovage tohumları, lovage veya kerevizden istediğiniz lezzetin çoğunu yemeklere sağlayabilir. Aslında kereviz tuzu ve kereviz tohumu baharatı aslında lovage tohumlarından yapılır. Yaprakları ve sapları kullanmanın getirdiği hacim olmadan lezzet sağlama avantajına sahiptirler. Bu, lovage saplarının ve yapraklarının uygun olmayacağı her türlü yemekte kullanım için mükemmel oldukları anlamına gelir.
Acil Durumlar İçin: Rezene
Rezene etkili bir lovage ikamesi olabilir. Rezene ve lovage sapları görünüş olarak benzerdir, bu da eğer görünüm önem taşıyorsa mükemmel bir seçenek olduğu anlamına gelir. Aynı zamanda benzer bir dokuya sahiptir; aslında pek çok bitki (kereviz ve rezene dışında) lovage dokusuna benzer bir dokuya sahip değildir. Ayrıca rezenenin aroması, lovage gerektiren yemeklerin çoğuna iyi uyum sağlar.
Diğer Alternatifler
Düz Yapraklı Maydanoz, lovage ve kerevizle aynı aileye aittir. Kereviz ile benzer lezzet notalarına sahip olup, lovage yapraklarına benzer tırtıklı şekilli yapraklara sahiptir.
Lovage’ın daha hafif bir versiyonunu elde etmek için konserve kremalı kereviz çorbası kullanabilirsiniz. Bu her yemek için uygun olmayabilir ancak çorba veya güveçte ihtiyacınız olan lezzetin bir kısmını sağlayabilir.
Kereviz tohumları gibi kereviz de kereviz aroması sağlamak için iyi bir seçenektir. Kereviz, lovage ve kereviz ailesindendir ancak sapı için değil kökleri için yetiştirilir. Soyulup dilimlendiğinde çorba ve güveçlerde hassas bir kereviz aroması sağlayabilir.
Maggi Stok Küpleri, lovage lezzetini çoğaltmanın başka bir yoludur. Tadı, Almanların bu bitkiye “maggikraut” adını verdiği lovage’a yeterince benzer.