Köri yaprakları birçok Güneydoğu Asya yemeğinin lezzetinde önemli bir rol oynamaktadır. Köri yapraklarının kendine özgü tadı bir yemeğin tadını gerçekten özgün kılan unsur olabilir. Bunlar o kadar önemlidir ki, Hint, Tayland veya Malezya yemeklerini hazırlamaktan hoşlanan aşçılar, onları el altında bulundurmaya dikkat ederler. Köri yapraklarını Amerika Birleşik Devletleri'nde bulmak çok zor olabilir; bu da, eğer biterse bir yedek bulmanız gerekebileceği anlamına gelir. Keskin aroması ve tadı benzersizdir ve kopyalanması çok zordur; ancak acil durumlarda kullanabileceğiniz alternatifler de mevcut.
En iyi seçeneğiniz: Limon kabuğu rendesi
Limon kabuğu rendesi kirecin kabuğunun üst tabakasıdır. Kabuğundaki yağlar keskindir ve köri yapraklarının tadı ve aromasına benzer hafif bir aromanın yanı sıra güçlü bir narenciye tadı sağlayabilir. Lezzet aroması, köri yaprakları gerektiren yemeklerin çoğunda iyi sonuç vermelidir. Bazı aşçılar, köri yapraklarındaki bitkisel ve narenciye notalarını kopyalamak için fesleğen yaprakları ve limon kabuğu rendesini bir arada kullanırlar.
8 köri yaprağı yerine tek bir limonun lezzetini kullanabilirsiniz. Tarifinizde köri yaprakları için belirtilen miktarda fesleğen kullanın.
İyi bir ikinci seçenek: Defne yaprakları
Sırasında defne yaprağı Akdeniz mutfağının temel bitkisi olarak bilinen bu bitki aynı zamanda Hint yemeklerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Defne yaprakları, köri yapraklarından alacağınız tatlı ve tuzlu notaların aynısını sağlar. Köri yaprağı gerektiren yemeklerin çoğuna uygundurlar ve diğer Asya bitkileri ve baharatlarıyla iyi uyum sağlarlar.
Endonezya defne yaprakları görünüm olarak yukarıda bahsedilen defne yapraklarına benzer ancak farklı bir tada sahiptirler. Endonezya defne yapraklarının tadı tarçın tadıyla bazı benzerlikler taşır. Bu tür defne yaprağı aynı zamanda köri yapraklarının yerine de iyi bir alternatiftir.
1/2 bardak köri yaprağı yerine tek bir defne yaprağı kullanabilirsiniz. Defne yaprakları çorba ve güveçlerde en iyi sonucu verir.
Kısaca: Makrut (“Kaffir”) ıhlamur yaprakları
Köri yaprakları gibi bunları bulmak kolay değildir ancak yemeklerinize benzer bir tat sağlayabilir. Köri yaprakları gibi, turunçgil notalarıyla tamamlanan güçlü ve farklı bir tada sahiptirler. Misafirlerinize bunu hatırlatmanız önemlidir. Makrut limon yaprakları yemeği tatlandırmak içindir ve bütün olarak yenmemelidir.
- Yaprakları kullanma seçenekleri şunları içerir:
- Bunları havan ve tokmak ile eziyoruz.
- Bıçak veya mutfak makasıyla ince ince dilimliyoruz.
- Bunları bütün olarak kullanın ve bir süre tabakta kaynamaya bırakın.
10 adet köri yaprağı yerine 6 adet Makrut limon yaprağı kullanabilirsiniz. Misket limonu yaprakları çorbalarda ve kızartmalarda en iyi sonucu verir.
Diğer seçenekler
Limon balsamı kendine özgü bir limon aromasına sahiptir ve bir nane türüdür. Limon balsamının aroması köri yapraklarının aromasına benzer. Köri yapraklarını melisa ile değiştirmek için, tarifinizin köri yaprakları için gerektirdiği miktarın üçte birinden daha azını kullanın. Bazı aşçılar kullanmanızı önerir fesleğen yaprakları köri yapraklarının yerine tek başına. Çiçek notaları, köri yaprakları gerektiren çoğu yemeği etkili bir şekilde tamamlayabilir.