KhMeli Suneli (kurutulmuş baharatlar), çorbalardan ve güveçlerden ızgara et ve sebzelere kadar birçok farklı tarifte kullanılan bir Gürcü baharat karışımıdır. Genellikle masala tuzu ile karşılaştırılır. Garam Masala ile bazı ortak baharatlara sahip olsa da, KhMeli Suneli çok farklı bir lezzet profiline sahiptir. Çoğu Garam Masala karışımı, baharatlardan oluşurken, KhMeli Suneli otlar üzerinde güçlü bir odaklanma içerir. Gürcü mutfağı Batı’da çok popüler olmadığından, bu baharat karışımını bulmakta zorlanabilirsiniz. Eğer acil ihtiyacınız varsa, bu KhMeli Suneli alternatiflerinden birini deneyebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Kendi KhMeli Suneli’nizi Yapın
KhMeli Suneli yapmanın geleneksel yolu, aşçının tercih ettiği otları ve/veya baharatları seçip birlikte öğütmesidir. Başka bir deyişle, evrensel bir tarif yoktur. Karışımın merkezi lezzet profiline sahip olması için birkaç temel malzemeye ihtiyacınız olsa da, diğer malzemeler konusunda esneklik vardır.
Önemli malzemelerden bazıları (örneğin Marigold yaprakları gibi) çoğu yerde biraz egzotik ve bulmak zor olabilir, ancak çoğu malzeme değildir. Yerel marketinizde dereotu ve mercanköşk bulabilirsiniz. Benzer şekilde, biber ve kimyon gibi baharatları bulmak da kolaydır. İşte bu baharat karışımına dahil edilebilecek bazı bitkiler:
- Kurutulmuş Marigold Yaprakları
- Kurutulmuş fesleğen
- Kurutulmuş dereotu
- Kurutulmuş kişniş
- Kurutulmuş çemen yaprakları
- Kurutulmuş maydanoz
- Kurutulmuş mercanköşk
- Kurutulmuş nane
- Kurutulmuş safran
- Kurutulmuş yaz tuzlu
- Kurutulmuş defne yaprakları
- Kurutulmuş mavi çemen
Bu malzemeleri birleştirerek KhMeli Suneli gerektiren tariflerde kullanabilirsiniz. Çemen yaprakları ve/veya tohumlarının KhMeli Suneli’deki anahtar lezzet notlarından sorumlu olduğunu unutmayın. Çemen bulmak, marketinizin baharat reyonunun ne kadar iyi stoklandığına bağlı olarak zorlayıcı olabilir; ancak, onu bir Hint pazarında bulabilirsiniz.
İyi Bir İkinci Seçenek: İtalyan Baharatları
İtalyan baharatları, İtalyan yemeklerinde yaygın olarak kullanılan bitkilerin bir karışımıdır. İronik bir şekilde, İtalya’da mevcut değildir. İtalyan aşçıları genellikle beş veya altı yerine bir veya iki bitki kullanmayı tercih eder. Ancak, 20. yüzyılın başlarında İtalyan göçmenlerin ABD’deki ihtiyaçlarını karşılamak için formüle edilmiş bir üründür.
Bu listedeki diğer karışımlar gibi ve KhMeli Suneli’nin kendisi gibi, İtalyan baharatları da aşçının tercihlerine veya malzeme bulunabilirliğine bağlı olarak değiştirilebilir. Genellikle İtalyan baharatlarına dahil edilen bitkiler arasında reyhan ve birçok KhMeli Suneli karışımında bulunan mercanköşk yer alır. Ayrıca, bazı İtalyan baharat karışımları nane ve defne yaprağı içerir. Nane ve defne yaprakları da KhMeli Suneli karışımlarında sıkça kullanılır.
İtalyan baharatlarının KhMeli Suneli gerektiren birçok tarifte kullanılabileceği belirtilmelidir, ancak lezzet profillerinde farklılıklar vardır. İtalyan baharatlarının neredeyse her zaman içerdiği biberiye keskin bir bitkidir ve geleneksel KhMeli Suneli’de bulunmaz.
Acil Durumda: Köri Tozu
Köri tozundaki köri, bir Tamil kelimesinin Anglicize edilmiş versiyonudur, kari. Kari, baharatlı sos içeren bir yemeği ifade eder. Köri tozu, bir İngiliz buluşudur ve Hint baharatlarından oluşur; içerdiği baharatların çoğu KhMeli Suneli’de de bulunur. Özellikle, çemen her iki karışımdaki temel baharatlardan biridir. Köri tozu ayrıca önemli miktarda zerdeçal içerir ve bazı KhMeli Suneli karışımlarında bulunan safranın yerini alabilir. Bu baharatlar sayesinde, her iki baharat karışımı da kullanıldıkları yemeklere parlak sarı bir renk verir.
KhMeli Suneli gibi, köri tozu karışımları genellikle karmaşık bir lezzet profiline sahiptir ve hem tatlı hem de acı unsurları birleştirir. Köri tozunun büyük dezavantajı, Gürcü karışımı ile ortak birçok baharat unsuru olmasına rağmen, bitkisel bileşenden yoksun olmasıdır.
KhMeli Suneli için 1:1 ikame olarak köri tozunu kullanabilirsiniz.
Diğer Alternatifler
Ras el hanout, KhMeli Suneli kadar karmaşık olabilen bir Fas baharat karışımıdır. Çiçek unsurlarının yanı sıra KhMeli Suneli’de kullanılan bazı baharatları da içerebilir.