Dashi, değiştirilmesi zor bir bileşendir. Birçok Japon gıda uzmanı, bunun imkansız olduğunu ve denememenin daha iyi olacağını söyleyecektir. Bir dereceye kadar haklılar. Dashi’nin karmaşık umami karakterinin değiştirilmesi zordur; ancak, size benzer bir sonuç sağlayabilecek malzemeler vardır. Hiçbiri mükemmel değil, ama hepsi işe yarar. En iyi dashi ikamelerini inceleyelim.
En İyi Seçenek: Monosodyum Glutamat (MSG)
MSG’yi yemeğinizde kullanmanın amacı, aynı zamanda Dashi’yi kullanmanın amacı olan umami lezzetini artırmaktır. Monosodyum glutamat, Japon bir bilim insanının, Kombu Dashi yapmak için kullanılan aynı tür deniz yosunundan nasıl izole edileceğini anladığı 20. yüzyılın başlarında icat edildi.
Günümüzde MSG, soya fasulyesi de dahil olmak üzere çeşitli malzemelerden yapılır, ancak yine de yemeklerde aynı lezzet profilini sağlar. Glutamat, Dashi’nin etli lezzetinden sorumlu olan bileşendir. Dashi veya MSG kullanarak, sadece yemeğinize glutamat ekliyorsunuz.
Dashi alternatifi olarak MSG’nin en büyük avantajlarından biri, genellikle diğer dashi ikamelerinden daha kolay bulunmasıdır. Batıda kombu bulmak her zaman kolay değildir, bonito pulları da öyle. Buna karşılık, MSG’yi hem batı tarzı marketlerde hem de Asya mağazalarında bulmak kolaydır. Hemen bir Dashi alternatifine ihtiyacınız olduğunda harika bir seçenektir.
İyi Bir İkinci Seçim: Soya Sosu
Birçok Asya mutfağında umami lezzetinin en önemli kaynaklarından biri olan soya sosu, rengini göz ardı edebiliyorsanız Dashi’nin yerine geçebilir. Hafif soya sosu bile kahverengi ile soluk bir yemeği renklendirir. Soya sosunun lezzeti, dashi’nin lezzeti kadar temiz değildir; ancak, istenen umami profilinin bir kısmını sağlayabilir.
Dashi ve soya sosu genellikle Japon yemeklerinde birlikte kullanıldığından, sadece soya sosunu iki katına çıkararak Dashi bileşenini değiştirebilirsiniz.
Zorda Kaldığınızda: Kendi Dashi’nizi Yapın
Dashi, son derece basit görünen Japon hazırlıklarından biridir, ancak bunu iyi yapmak aslında deneyim gerektirir. Malzemeleri bulabiliyorsanız ve doğru tekniği öğrenmek için biraz zaman harcamaya istekliyseniz bir yedek yapabilirsiniz. Basit bir et suyuna ulaşmak için kombu ve bonito pullarının bir kombinasyonunu demlemeniz ve süzmeniz gerekecektir.
Diğer Alternatifler
Batı tarzı bir et suyu veya çorba stoğu, dashi suyu yerine kullanılabilir. Tavuk suyu, dashi yerine özellikle iyi bir seçenektir. Dashi benzeri bir tat elde etmek için hafif aromalı bir et suyu veya stok tercih etmelisiniz. Tavuk stoğu, size deniz yosunu veya balıklardan alacağınız tuzlu lezzeti vermeyecek, ancak çorbalara, güveçlere ve diğer yemeklere güçlü bir umami karakteri verecektir. Sıfırdan yapılmış bir dashi stoğu veya et suyu daha iyi bir seçenek olsa da, tozdan yapılmış bir sonuç da elde edebilirsiniz.
Kurutulmuş shiitake mantarları bir umami aroması sağlayabilir ve Japon aşçıları bazen onları dashi yapmak için kullanır. Onları rehidre edebilir ve dashi yapmak için ya da umami özelliklerini geliştirmek için doğrudan lezzetli bir yemeğe eklemek için ıslatma sıvısını kullanabilirsiniz.