Adaçayı Çok yönlü ve son derece aromatik bir bitki. Daha sert otlardan biridir. Bu sertlik, birçok yönden korumanıza izin verir – bunların hepsi adaçayının lezzetini aylar boyunca sağlam tutmak için çeşitli faydalar sağlar. Adaçayını mümkün olan en taze lezzet için nasıl saklayacağınızı inceleyelim.
Adaçayını Buzdolabında Saklayın
Taze adaçayı, doğru şekilde saklanırsa buzdolabında bir haftaya kadar dayanabilir. Yaprakları saplardan çıkarın, nemli bir kağıt havluya sarın ve yeniden kapatılabilir bir plastik torbaya yerleştirin.
Başka bir seçenek, yaprakları bir kavanoza veya benzeri bir kaba yerleştirip yağla kaplamaktır. Bu yöntem, adaçayını üç haftaya kadar kullanılabilir tutabilir. Her türlü yemeklik yağ kullanabilirsiniz, ancak zeytinyağı en iyi sonucu verir.
Adaçayını Kurutma
Adaçayını korumanın en geleneksel yöntemi onu kurutmaktır. Bunu yapmak için özel bir ekipmana ihtiyacınız yok, yaprakları güneş ışığından korumanız yeterli. Sapları birbirine bağlayın ve demeti, delik açtığınız bir kağıt torba ile örtün. Delikler, havanın torbadan geçebilmesini sağlar. Adaçayının düzgün bir şekilde kuruması ve küflenmesini önlemek için yeterli havaya ihtiyacınız vardır. Adaçayı demetini kuru, hareketli havalı bir yere asın. Adaçayı, bulunduğunuz yerin ne kadar nemli olduğuna bağlı olarak yaklaşık iki hafta içinde kurur.
İki hafta beklemek istemiyorsanız, fırınınızda adaçayı kurutabilirsiniz. Gerçekten ihtiyacınız olan tek şey düşük bir ısıdır, ancak süreci hızlandırmak için fırını yaklaşık 180 dereceye ayarlayabilirsiniz. Adaçayını parşömen kağıdı ile kaplı bir tepsiye yayın ve fırına yerleştirin. Çok ısınmasını ve nemin kaçmasına izin vermek için fırın kapısını hafifçe açık bırakın. Adaçayı yaklaşık iki saat sonra kuru olacaktır.
[lasso ref=”amzn-elite-gourmet-efd319-food-dehydrator-5-bpa-free-11-4-trays-adjustable-temperature-controls-jerky-herbs-fruit-veggies-dried-snacks-black” id=”20475″ link_id=”8408″]
Bir gıda kurutucu da adaçayını kurutmak için iyi bir iş yapar. En düşük sıcaklığa ayarlayın ve adaçayını yaklaşık bir gün boyunca kurutun.
Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, kuruduktan sonra adaçayını parçalamanız gerekir. Bu, daha sert odunsu parçalardan kurtulmanızı sağlar. Daha sonra bilginizi uzun süreli depolama için paketleyebilirsiniz.
Adaçayını Dondurmak
Bu, adaçayı için harika bir yöntemdir, çünkü bitkinin taze lezzetini uzun süre korumanıza izin verir. Adaçayını dondurmak için birden fazla seçeneğiniz var.
En basit yöntemlerden biri, yaprakları dondurucu torbalarına koyarak dondurmaktır. Adaçayını yıkayın, yaprakları kurulayın ve etiketleyip tarihlendirdiğiniz dondurucu torbalarına yerleştirmeden önce saplardan çıkarın.
Adaçayı ayrıca buz küpü yöntemini kullanarak da iyi çalışır. Adaçayı yapraklarını doğrayın ve buz küpü tepsilerine yerleştirin. Bölmelere su veya tereyağı ekleyebilir ve dondurabilirsiniz. Dondurulduktan sonra, tepsilerden çıkarın ve uzun süreli depolama için dondurucu torbalarına yerleştirin. Sadece bir küpü tatlandırmak için yemeğe atın.
Dondurulmuş adaçayı bir yıla kadar saklayabilirsiniz, ancak en iyi sonuç için ilk altı ayda kullanılması önerilir.
Adaçayı Sirkesi
Üç veya dört dal taze adaçayını bir şişeye koyun, bir bardak sirke ekleyin ve iki ila üç hafta boyunca güneşli bir yerde bekletin. Daha uzun süre bekletmek daha iyidir, çünkü adaçayının lezzeti sirkeye daha fazla geçecektir. Balsamik olmayan sirke çeşitlerinden çoğunu kullanabilirsiniz, ancak en iyi sonuçlar için beyaz şarap veya elma sirkesi deneyin.