Sucanat, bir şeker için ticari marka adıdır. Rapadura Portekizce konuşanlar ve tapa İspanyolca konuşanlar tarafından kullanılan bir terimdir. Albert Yersin tarafından kurulan İsviçreli Pronatec şirketi tarafından geliştirilen, belirli bir buharlaştırılmış kamış suyu türüdür. Bir zamanlar besleyici bir gıda olarak tanıtılmış olsa da, aslında Sucanat diğer şekerlerden ne daha sağlıklı ne de daha az sağlıklıdır; ancak, bazı benzersiz özellikleri vardır. Bunu değiştirmek için, Sucanat’ın özelliklerinin bir kısmını veya tamamını içeren başka bir şeker türü bulmanız gerekecektir. İşte Sucanat yerine kullanılabilecek en iyi seçeneklerden bazıları.
En İyi Seçenek: Buharlaştırılmış Kamış Suyu
Sucanat tek buharlaştırılmış kamış suyu değil; ancak Albert Yersin’in öncülüğünü yaptığı yöntemle yapılan tek seçenektir. Sucanat ile benzer fiziksel özelliklere ve lezzet profiline sahip birkaç buharlaştırılmış kamış suyu markası vardır. Hepsi, doğal pekmez içeriğini korudukları için aynı açık kahverengi renge sahiptir. Bu, onları beyaz şeker ve eklenmiş pekmezden oluşan kahverengi şekerden ayırır. Buharlaştırılmış kamış suyu, Sucanat’a çok benzer, ancak tamamen aynı değildir. Lezzeti, Sucanat’ınkinden daha az yoğundur.
Diğer bir fark ise kristal boyutudur. Buharlaştırılmış kamış suyu kristalleri küçüktür, ancak Sucanat kristalleri biraz daha büyüktür. Bu farklılıklara rağmen, buharlaştırılmış kamış suyu çoğu uygulamada Sucanat için 1:1 oranında ikame edilebilir.
İyi Bir İkinci Seçenek: Turbinado Şekeri
Şeker In the Raw, Sucanat’a benzeyen iyi bilinen bir markadır çünkü fazla işlem görmez. Aslında, turbinado çiğ şeker kategorisine girer. Sucanat gibi, turbinado şekeri de daha uzun süre dayanan daha büyük kristallere sahiptir.
Turbinado şekeri ve Sucanat arasındaki en büyük fark, turbinado şekerinin, pekmez içeriğinin önemli bir kısmını çıkarmak için bir santrifüjde döndürülmeden önce meyve suyunun çıkarılması ve kaynatılması nedeniyle bir miktar işlem görmesidir. Bu nedenle, işlenmemiş şeker yerine minimal işlenmiş şeker olarak adlandırılır. Sonuç, o kadar koyu veya lezzetli olmayan bir şekerdir, ancak yine de Sucanat’ı yararlı kılan özelliklerin çoğunu korur.
Turbinado şekeri çoğu uygulamada Sucanat için 1:1 oranında kullanılabilir.
Alternatif: Muscovado Şekeri
Nerede olduğunuza bağlı olarak, muscovado şekeri Barbados şekeri olarak da bilinir. Bu şeker genellikle rafine edilmemiş olarak tanımlanır. Açık muscovado şekeri, koyu kahverengi şekerle karşılaştırılabilir olsa da, muscovado şekeri pekmezin çıkarılmadığı ve sonra geri eklenmediği için farklıdır. Muscovado şekeri, turbinado şekeri gibi bir santrifüjde döndürülmez, yani pekmez içeriği daha fazla korunur. Sonuç olarak, dokusu nemli ve lezzeti güçlüdür. Bazıları bu lezzeti biraz acı bulabilir.
Çok koyu bir şeker olduğundan, Sucanat’ın açık kahverengi tonunu istediğiniz tariflerde uymayabilir; ancak, güçlü karamel notaları sağlar ve et ve barbekü sosları için kuru ovma gibi bazı uygulamalarda harika bir ikamedir. Sucanat için 1:1 oranında muscovado şekeri kullanabilirsiniz.
Diğer Alternatifler
Koyu kahverengi şeker, ilave pekmez içeren beyaz rafine şekerdir. Koyu kahverengi şeker, iyi bir Sucanat ikamesi olarak kullanılabilir, ancak yukarıdaki seçeneklerden daha kolay bulunma avantajına sahiptir. Rafine beyaz şekerden oluştuğu için hayvansal ürün içermez ve vegan tarifler için uygundur.