Yemeğinize güzel bir parlaklık ve pürüzsüz bir doku kazandırmak için nötr bir tada sahip bir koyulaştırıcı arıyorsanız, TapyoK en iyi seçeneğiniz olabilir. Hem tuzlu hem de tatlı yemeklerde kullanılabilir. Ancak, yanlış hesaplayıp mutfağınızda olmadığını fark ederseniz, eşit derecede etkili bir yedek bulmanız gerekecektir. Belki aşağıda TapyoKa nişasta ikamelerinden birine sahipsinizdir.
En İyi Seçenek: Arrowroot
Arrowroot, TapyoKa’ya benzer özellikler taşır. Marantaceae ailesine ait bitkilerden ve diğer yumrulardan elde edilir. Bazı durumlarda, TapyoKa aslında Arrowroot olarak satılan yumrulardan biridir. Arrowroot sadece nötr tatta bir koyulaştırıcı değil, aynı zamanda onunla kalınlaştırılan sıvılar da tapyoka kullandığınızda olduğu gibi net kalır ve parlak bir yüzeye sahiptir. Arrowroot ayrıca glutensizdir (TapyoKa nişastası gibi) ve bu nedenle glutensiz bir diyet yapıyorsanız ideal bir yedektir.
Arrowroot, tapyoka nişastasına göre birkaç avantaja sahiptir; özelliklerini kaybetmeden asidik sıvılara dayanabilir ve aynı zamanda daha fazla besin değerine sahiptir.
Arrowroot gibi kök nişastaların özelliklerinden biri, uzun süre ısıya maruz kalamayacaklarıdır. Sobadan çıkarmadan hemen önce, son dakikada yemeğinize ekleyin. Süt ürünlerine sümüksü bir doku verebileceği için süt ürünlerini kalınlaştırmak için Arrowroot kullanmaktan da kaçınmalısınız.
TapyoKa nişastası için tarifinizin gerektirdiği miktarın yaklaşık yarısını kullanın. Bulamaç yapmak için soğuk su ile karıştırın ve yemeğinize ekleyin.
İyi Bir İkinci Seçim: Patates Nişastası
TapyoKa nişastası ve arrowroot gibi, patates nişastası da bir kökten türetilmiştir. Patateslerden ekstrakte edilen nişastadan oluşur. Nötr bir lezzete sahip olması ve tapyoka nişastası ile aynı şekilde çalışması nedeniyle patates unundan farklıdır. Aynı zamanda diğer kök nişastalarla aynı parlak yüzey ve şeffaf görünüm sağlar.
Patates nişastası ayrıca tapyokadan daha fazla besin içerir ve dirençli bir nişastadır, yani şekere ayrışmaz veya midede sindirilmez, diğer nişastalar gibi ince bağırsakta parçalanmaz. Bu, kan şekeri yönetimi için önemli hale getirir.
Tarifinizin TapyoKa nişastası için gerektirdiği kadar patates nişastası kullanın ve yemeğinize eklerken bulamaç yöntemini kullanın.
Acil Durumlar İçin: Mısır Nişastası
Mısır nişastası yaygın olarak kullanılan bir kıvamlaştırıcıdır. O kadar ki, en ciddi ev aşçılarının mutfakta bir veya iki kutusu bulunur. Mısır nişastası, mısır çekirdeğinin endosperminden elde edilen bir tahıl nişastasıdır. Bu, kök nişastalarla karşılaştırıldığında bazı dezavantajlar ve birkaç farklı fayda sağlar. Ana fayda, uzun pişirmeye maruz kaldığında parçalanmamasıdır. Sadece çanedeki suyun buharlaşmasına ve daha da kalınlaşmasına neden olur.
Büyük dezavantajı, mısır nişastasının yüksek konsantrasyonlarda asit veya şeker ile baş edememesidir. Kalınlaşma gücünü kaybedebilir ve yemekleri ince ve kireçli bir doku ile bırakabilir. Ayrıca mısır nişastası ile kalınlaştırılan sıvıların kök nişastalarla birlikte gelen aynı şeffaf görünüme sahip olmadığını da unutmayın. Karşılaştırıldığında biraz bulutlu olma eğilimindedirler.
Tarifinizin TapyoKa nişastası için gerektirdiği kadar mısır nişastası kullanın.
Diğer Alternatifler
Ağır krema, birçok yemek için etkili bir koyulaştırıcı olabilir. Yüksek yağ içeriği kalınlaşmayı sağlar ve farklı bir zenginlik eklerken nişastalar kadar etkili olabilir.
Pektin Nişasta, reçel ve jölelerin katılaşmasını sağlamak için kullanılır. Kök veya tahıl bazlı kıvamlaştırıcı yerine bazı tatlılarda kullanılabilir.