Vanilya şekeri, genellikle rafine beyaz şeker ve bölünmüş vanilya fasulyesi veya bu baklalardan kazınmış tohumlardan oluşan aromalı bir tatlandırıcıdır. Her iki durumda da, ekstrakt veya vanilya çekirdekleri kullanmanın getirebileceği dezavantajlar olmadan içeceklere ve pişmiş ürünlere vanilya aroması eklemek için harika bir yol olabilir. İşte vanilya şekeri kullanmanın en iyi yollarından bazıları:
Vanilya şekeri kullanmanın en popüler yollarından biri, pişmiş ürünlerin üzerinde bir son dokunuş olarak serpilmesidir. Bu amaçla vanilya özü gibi başka bir vanilya formu kullanmak mümkün olmazdı. Bir süsleme olarak kullanıldığında, vanilya şekeri bir tatlının görünümünü geliştirir ve ona ekstra gevrek bir doku kazandırır.
Vanilya şekeri, kış tatillerinde geleneksel olarak sunulan Avusturya hilal kurabiyeleri için bir süsleme olarak kullanılır. Ayrıca Fransız tostu veya waffle için tarçın şekerine alternatif olarak da kullanılabilir.
Basit Şurup Yapmak İçin
Basit şurup kullanmanın amacı, önce şeker kristallerini çözmeye gerek kalmadan bir içeceği tatlandırmaktır. Vanilya şekeri, sade şeker gibi bir şurup yapmak için suda çözülür. Tek fark vanilya aromasıdır. Vanilyalı basit şurup, basit şurup gerektiren kokteyl tariflerinde yeni bir tat katabilir. Viski Sours, Mojitos ve Daiquiris’te kullanabilirsiniz.
Vanilyalı şekerden yapılan vanilya basit şurubunun erken bir Amerikan uygulaması, ilk olarak 1800’lerin sonlarında popüler hale gelen fosfat sodaları yapmak için kullanıldığı eczane soda çeşmelerindeydi. Tatlılık ve vanilya aroması ile birlikte şurup açık renkli olabilir ve soda rengini etkilemez.
Genel Amaçlı Bir Tatlandırıcı Olarak
Vanilyalı şekeri masada tatlandırıcı olarak veya düz şeker yerine bir seçenek olarak kullanabilirsiniz. Basit lezzet profili nedeniyle, vanilya şekeri çok amaçlı bir tatlandırıcıdır. Vanilya ve şeker, lattes’ten yulaf ezmesine kadar çeşitli uygulamalarda kullanılabilecek çok yönlü bir aromalı tatlandırıcı yapar. Düz şekere, akçaağaç şurubuna ve hatta bala alternatif olarak da kullanılabilir.
Pişirme Tatlandırıcısı Olarak
Vanilya şekeri, pişmiş ürünler için birçok tarifte iki malzemenin yerini alabilir. Kek hamurlarından kurabiye hamurlarına kadar her şeyde şeker ve vanilya yerine kullanabilirsiniz. Tarifinize nem veya alkol eklemeden vanilya özü ile aynı etkiyi sağlar. Alkolün tadı bazı insanlar için bir sorun olabilir, bu nedenle vanilya şekeri iyi bir alkolsüz ekstrakt alternatifi olabilir.
Vanilya Fasulyesini Değiştirmek İçin
Vanilya fasulyesinin yerine bir tarifte vanilya şekeri kullanabilirsiniz. Vanilya çekirdeklerinin pahalı olması, bu değişikliğin ana sebebidir. Safran ve mahlab ile birlikte dünyanın en pahalı baharatları arasındadır. İki vanilya fasulyesi, vanilya aromasının ne kadar güçlü olmasını istediğinize bağlı olarak birden fazla bardak vanilya şekeri yapabilir. Sonuçta, vanilya yatırımınız daha da ileri gider.
Dondurma
Amerika Birleşik Devletleri’nde vanilya şekerinin ilk belgelenmiş kullanımlarından biri dondurma yapmaktı. Vanilya şekeri, ev yapımı dondurmanıza hem gerçek bir vanilya aroması hem de tatlılık eklemenin harika bir yolu olabilir. Sadece paradan tasarruf etmekle kalmaz, aynı zamanda birden fazla malzeme eklemek veya tohumları vanilya kapsüllerinden kazımak zorunda da kalmazsınız.