Beyaz Şekerin Yerine Kullanılabilecek Alternatifler

by baharatdiyari
White Sugar Substitute

Rafine beyaz şeker, yemek pişirme ve tatlı yapımında en yaygın tatlandırıcıdır. En büyük avantajı, yemeğin lezzet profilini değiştirmeden sadece tatlandırma sağlamasıdır. Ayrıca, kolay bulunabilirliği ve uygun fiyatı da önemli avantajlarındandır. Tatlandırıcı gerektiren birçok tarifte beyaz şeker kullanılmasına rağmen, bu şekeri kullanamıyorsanız veya sağlık nedenleriyle alternatif arıyorsanız, birçok etkili ikame mevcuttur.

En İyi Seçenek: Açık Kahverengi Şeker

Doku ve lezzet açısından açık kahverengi şeker, rafine beyaz şeker için en iyi alternatiftir. Tüm kahverengi şekerler, az miktarda pekmez eklenmiş beyaz şekerden oluşur. Açık kahverengi şeker, en az miktarda pekmez içerir ve bu yüzden lezzet üzerinde sadece küçük bir etkisi olur. Beyaz şeker yerine aynı miktarda açık kahverengi şekeri kullanabilirsiniz, tarifte başka bir değişiklik yapmanıza gerek yoktur.

Açık kahverengi şekerin az miktarda pekmezi, bazı açık renkli yiyeceklere hafif kahverengi bir ton verebilir. Bu bir sorun olursa, başka bir alternatifi tercih edebilirsiniz.

İyi Bir İkinci Seçenek: Pudra Şekeri

Pudra şekeri, beyaz şekere göre daha ince öğütülmüştür. Bu ince öğütülme, özellikle kaplamalarda daha hızlı çözünmesini sağlar ve daha pürüzsüz bir doku elde etmenize yardımcı olur. Pudra şekeri, caking’i önlemek için az miktarda mısır nişastası içerir.

Pudra şekeri, büyük ölçüde beyaz şekerden oluştuğu için iyi bir alternatiftir; aynı lezzet ve renge sahiptir. Ancak, içeceklerde mısır nişastası istenmeyen bir lezzet verebilir, bu yüzden ideal bir yedek değildir. Pudra şekeri soslarda kullanıldığında, mısır nişastası sosun beyaz şekere göre daha hızlı yoğunlaşmasına neden olabilir.

Acil Durumda: Agave Nektarı

Agave nektarı, bazen agave şurubu olarak da bilinir ve tekila üreten bitkiden elde edilir. Bitkiden özü alınır ve karbonhidratları şekere dönüştürülür. Sonuçta, glisemik indeksi düşük, tatlı bir sıvı elde edilir. Bu, beyaz şekerin yarattığı kan şekeri artışını önler.

Beyaz şeker yerine agave nektarı kullanırken, ekstra sıvıyı dengelemek için tarifinizi ayarlamanız gerekecek. 2/3 bardak agave nektarı kullanıyorsanız, tarifte 2/3 bardak başka bir sıvıyı çıkarmalısınız. 1 su bardağı beyaz şekerin yerine 2/3 bardak agave nektarı kullanabilirsiniz.

Agave nektarının şekerden daha düşük bir sıcaklıkta karamelize olduğunu unutmayın, bu nedenle pişirme sıcaklığınızı 25 derece düşürmelisiniz.

Diğer Alternatifler

Çiğ şeker, en az işlenmiş şeker türüdür. Santrifüj işleminden geçmiştir, ancak tüm sakkaroz dışı bileşenler çıkarılmamıştır. Çiğ şeker, bu bileşenler nedeniyle açık kahverengi bir renge sahiptir (açık kahverengi şekere benzer).

Bal, bazı tariflerde beyaz şekeri değiştirmenin başka bir etkili yoludur. 1 bardak şekeri değiştirmek için ¾ bardak bal kullanabilirsiniz. Agave nektarı gibi, düşük sıcaklıklarda karamelize olan bir sıvıdır. Bal eklediğinizde tarifteki diğer sıvıları azaltmanız gerekecek. Ayrıca erken karamelizasyonu önlemek için pişirme sıcaklıklarını 25 derece düşürmelisiniz.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın