Yıldız Anason ve Anason, isimlerini paylaşan ancak farklı botanik ailelerden gelen iki baharattır. Ortak yönleri, lezzet profillerinde belirgin bir meyan kökü notasıdır. Ancak görünüşleri farklıdır – yıldız anason eşsiz beş köşeli kapsülleriyle tanınır. Güçlü meyan kökü notası, bu baharatı çok yönlü kılan özelliklerden biridir – birçok tatlı ve tuzlu yemeklerde kullanılabilir. Yıldız anason, bazı Avrupa yemeklerinde – çoğunlukla tatlılarda – yer alırken, Vietnamlı ve Çin mutfağında daha yaygın olarak tuzlu yemeklerde de kullanılır.
Chai, Hintçe’de çay anlamına gelir. Batıda, Hindistan’da çay tüketmenin standart yolu olan belirli bir baharatlı çay biçimini ifade eder. Hint çayı, İngiliz sömürgeciliği döneminden beri uzun bir geçmişe sahiptir. İngilizler tarafından Çin’den getirilen Hintliler, sonunda Yıldız Anason gibi aromatik baharatların eklenmesiyle içeceği kendi tarzlarına uyarlayacaklardı. Hint çayı oldukça aromatiktir ve Chai Masala adı verilen baharat karışımını içerir.
Yıldız anason ile birlikte Chai Masala, kakule ve tarçın gibi diğer baharatları da içerir. Yıldız anason gibi çoğu chai karışımının lezzet profilinde hiçbir baharat baskın değildir.
Pho
En iyi bilinen et suyu yemeklerinden biri olan Pho’nun kökeni Vietnam’dır. 19. yüzyıldan kalma, nispeten modern bir yemektir. Pho, pirinç erişteleriyle yapılan ve yanında çeşitli taze otlarla servis edilen bir sığır kemiği suyudur. Yıldız anason ile yoğun bir şekilde aromalandırılmıştır. Et suyu farklı baharatlar içerebilse de, yıldız anasonunun baskın lezzet olduğu söylenebilir.
Pho, son zamanlarda hem çekici görünümü hem de Yıldız Anason’un meyan kökü notası nedeniyle Batı’da popüler hale geldi.
Garam Masala
Garam sıcak, masala ise baharatlar anlamına gelir. Garam Masala, Hint yemeklerinde kullanılan temel bir baharat karışımıdır. Gerçek malzemeler karışımdan karışıma değişebilir, ancak genellikle yıldız anasonunu içeren küçük bir baharat seti içerir. Yıldız anasonunun lezzeti, diğer malzemelere baskın olma eğilimindedir.
Garam Masala’nın adındaki sıcak kısmı, baharatlı bir ısı anlamına gelmez, çünkü çoğu karışımın sadece karabiber içermesi nedeniyle. Aksine, Garam Masala, Ayurveda’ya göre baharatların sözde ısınma özellikleri nedeniyle böyle adlandırılmış olabilir. Alternatif olarak, Garam Masala, baharatların kullanımdan önce kızartılması nedeniyle sıcak olarak kabul edilebilir.
Çin Beş Baharat Tozu
Çin Beş Baharat Tozu karışımları beşten fazla baharat içerebilir ve sabit bir formüle bağlı değildir. Garam Masala gibi, Çin beş baharat karışımı bölgesel ve kişisel tercihlere göre değişebilir; ancak, yıldız anason, diğer baharatların arka plan rolleri oynadığı çoğu karışımda ana baharattır.
Karışım, Çin yemeklerinde yaygın bir bileşendir; aşçılar, ördek ve domuz eti içeren çeşitli kızartmalarda kullanır. Çin’in beş baharat tozunu bir tabakta tattığınızda, öncelikle yıldız anason aroması öne çıkar.
Mulled Şarap
Yıldız anason, geleneksel olarak mulled şarap yapmak için kullanılan birkaç aromatik mulling baharatından biridir. Mulled Şarap, sıcak servis edilen soğuk hava favorisidir. İsveç’in Glogg’u da dahil olmak üzere birçok varyantı vardır. Yıldız anasonun yanı sıra, diğer mulling baharatları tarçın ve yenibahar içerir.