Enflamasyondan kurtulmak istiyorsanız, diyetinizdeki bitkisel gıdaların oranını artırmak iyi bir fikirdir. Baharatlar için kullanılan otlar, özellikle anti-enflamatuar ajanların güçlü kaynaklarıdır. İşte iltihaplanmayı tedavi etmek için en iyi bitkiler.
Kutsal fesleğen, marinara soslarında yaygın olarak kullanılan fesleğenle ilgili ama farklı bir bitkidir ve baharatlı, acı bir tada sahiptir. Batı’da en çok bilinen fesleğen türü tatlı fesleğendir. Fesleğen, Hindistan’a özgüdür ve bu bölgedeki birçok kişi için dini öneme sahiptir. Tıbbi faydaları için de kullanılır. Araştırmalar, kutsal fesleğendeki kimyasalların iltihaplanma ile mücadelede gerçekten etkili olduğunu göstermiştir. Etkinliği, tezgah üstü ağrı kesicilere benzer şekilde iltihapla savaşmaya yardımcı olabilecek Eugenol adlı bir bileşikten gelir. Kutsal fesleğenin anti-enflamasyon faydalarından yararlanmak için fesleğen yapraklarıyla çay yapmanız önerilir. Kutsal fesleğen çayı, fibromiyalji ve artrit gibi enflamatuar durumlar için etkili bir tedavi olarak kabul edilir.
Adaçayı
Nane ailesinin en büyük üyesi olan adaçayı, bir dizi sağlık yararı sağlar, bunlar arasında iltihapla mücadele etme yeteneği de bulunur. Adaçayını anti-enflamatuar bir ajan olarak faydalı kılan bileşikler arasında kafur ve borneol bulunur.
Araştırmacılar, adaçayının diş eti iltihabı ile ilişkili sakız iltihabını azaltmada yararlı olduğunu bulmuşlardır. Ayrıca, yüksek tansiyon ve kalp hastalığına neden olabilecek artrit, gut ve kardiyovasküler inflamasyona da yardımcı olabilir.
Defne Yaprakları
Fitonutrient partenolid nedeniyle, defne yaprakları iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
Kişniş
Çalışmalar, kişnişin artrit gibi eklem sorunlarından kaynaklanan ağrıyı tedavi etmek için etkili olabileceğini göstermektedir. Bazı araştırmacılar, opiat kullanan yollarla çalıştığına inanıyor, ancak riskleri yoktur. Anti-enflamatuar faydalar, borneol ve apigenin gibi antioksidanlar içerir.
Maydanoz
Maydanoz, diyetinize C vitamini eklemek için harikadır. C vitamini, iltihabı da durdurabilen bir antioksidandır. Maydanoz ayrıca apigenin kaynağıdır.
Biberiye
Biberiye, nane ailesinin bir başka üyesidir. Adaçayı ile aynı anti-enflamatuar bileşikleri içermenin yanı sıra, biberiye rosmarinik asit adı verilen bir bileşik içerir. Biberiyenin iltihapla savaşan ajanları, prostaglandin üretimini engelleyerek çalışır. Prostaglandinler, vücutta iltihabı tetikler.
Nane
Biberiye gibi, nane de rosmarinik asit olarak bilinen güçlü bir anti-enflamatuar ajan içerir. Nane genellikle astım hastaları tarafından yaşananlar gibi akciğer iltihabıyla mücadele etmek için kullanılır, ancak eklem iltihabının tedavisinde de etkilidir.
Papatya
Papatya bitkisi öncelikle çay için kullanılır ve yüzyıllardır iltihaplanma tedavisi olarak kabul edilmiştir. Papatya bitkisinin yapraklarındaki iltihapla savaşmaya yardımcı olan bileşikler arasında apigenin ve quercetin gibi flavonoidler bulunur. Bu bileşikler, iltihaplanmaya neden olabilecek serbest radikal hasarının tedavisine yardımcı olabilir. Sonuç olarak, ağrı ve şişmeyi azaltırken cildinizi daha sağlıklı hale getirebilirler.
Aloe Vera
En çok yatıştırıcı topikal faydalarıyla bilinen Aloe Vera, dahili olarak da benzer faydalar sağlayabilir. Tüketildiğinde, ülserlere neden olabilecek türdeki gastrointestinal sistem iltihabını hafifletebilir.
Ebegümeci
Roselle veya Kuzukulağı olarak da bilinen Hibiscus Sabdariffa’nın anti-enflamatuar faydaları vardır. Bu bitkinin tipik kullanımı bir infüzyon yapmayı içerir. Araştırmacılar, infüzyonun tüketilmesinin böbrek iltihabını hafifletebildiğini bulmuşlardır.