Chipotle Biber aslında bireysel bir biber türü değildir, daha çok jalapeño biberinin birkaç gün boyunca odun ateşinde tütsülenmesiyle elde edilir. Bu işlem, biberin tüm nemini alırken ona eşsiz ve dumanlı bir tat kazandırır.
Ev mutfağınız için Chipotle Tozu, baharat rafınıza harika bir katkı sağlar. Toz formunda olan Chipotle’ı yemeklerinize eklemek oldukça kolaydır ve bütün biberlere göre daha pratiktir.
Birçok jalapeño biberi çeşidi olsa da, chipotle tozu genellikle Morita çeşidinden yapılır. Bu biberler, çoğunluğunun günümüzde de üretildiği kuzey Meksika’daki Chihuahua eyaletinden gelir.
1500’lerde İspanyol kaşifler tarafından keşfedilen Chipotle Biberler, Aztekler arasında popülerdi ve benzersiz dumanlı baharatların büyük popülerlik kazandığı Kuzey Amerika’ya ve yurtdışına taşındı.
Chipotle tozundaki ısı seviyesi, 3.000 ila 10.000 arasında değişen Scoville ölçeğine göre “orta” derecede kabul edilir.
Chipotle, karmaşık ve yoğun zengin bir lezzete sahiptir. Dumanlı ve topraksı, aynı zamanda keskin ve zengindir. Bu baharat, Meksika ve Meksika’dan ilham alan yemekler için önemli bir bileşendir ve başka hiçbir baharatın yaratamayacağı karakteristik bir tat sunar.
Chipotle Tozunun Sağlık Faydaları
Chipotle tozunun yapıldığı biberler, bilinen birçok sağlık faydasına sahip kapsaisin içerir.
Chipotle Tozu’na atfedilen bazı sağlık faydaları şunlardır:
- Belirli kanser türlerini önlemeye yardımcı olmak
- Kan basıncını düşürmek
- Kilo kaybına yardımcı olmak
- Metabolizmayı hızlandırmak
- Diyabeti yönetmek
- Bağırsak hastalıklarına karşı koruma sağlamak
- Kalp hastalığına karşı koruma sağlamak
- Solunum koşullarını iyileştirmek
- Kolesterolü düşürmek
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek
- Sindirime yardımcı olmak
- Enerji seviyelerini artırmak
- Yara izlerinin görünümünü azaltmak
- Sağlıklı kemik oluşumuna yardımcı olmak
- Gece körlüğünü önlemek
- Yaraların hızlı iyileşmesini sağlamak
- Gıdalardan besin emilimini artırmak
Ayrıca, Chipotle proteini ve birçok temel vitamin ve besin açısından oldukça zengindir. Bu baharat A vitamini, C vitamini, potasyum ve demir ile doludur, bunların hepsi insan sağlığı için hayati önem taşır.
Chipotle Tozunun Yaygın Kullanımları
Meksika mutfağı ve Meksika’dan ilham alan yemekler, hafif dumanlı ve topraksı lezzetini vermek için Chipotle’a güvenir. Çorbalar, güveçler, soslar ve adobo (popüler bir et turşusu) gibi birçok geleneksel Meksika yemeğinde önemli bir bileşendir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde ve yurtdışında, Chipotle salsalarda, barbekü soslarında ve chilislerde yaygın olarak kullanılır. Sıcak soslar gibi birçok ticari ürün, Chipotle’ın zengin ve baharatlı ısısından da yararlanır.
Chipotle, her türden güneybatı mutfağında çok popüler bir bileşendir. Tex-Mex ve Meksika-Amerikan yemekleri genellikle Chipotle eklenmesini gerektirir ve karakteristik lezzetlerini bu baharattan alırlar.