Yenibahar ve Hindistan Cevizi: Farklılıklar ve Kullanım Alanları

by baharatdiyari
Allspice Vs Nutmeg

Yenibahar ve hindistan cevizi genellikle birbiriyle karıştırılabilir. Bu, belirli lezzet benzerliklerine sahip olmalarından kaynaklanır, eğer bu iki baharata aşina değilseniz kafa karışıklığına neden olabilir. Ancak, aralarında farklılıklar vardır. Mutfakta daha güvenle kullanabilmek için bu iki baharatı karşılaştıralım.

Yenibahar’ın Lezzeti Hindistan Cevizinden Nasıl Farklıdır?

Yenibahar ve hindistan cevizi, bazı ortak lezzet notalarına sahip olsalar da, tamamen farklı ve bağımsız baharatlardır. Yenibahar, nispeten karmaşık bir lezzet profiline sahiptir ve üç farklı baharata benzetilmesi bu gerçeği kanıtlar. “Yenibahar” adı, 17. yüzyılda İngilizlerin bu baharatın bir karışım gibi tat verdiğine inanmalarından kaynaklanmıştır. Karanfil, tarçın ve muskat gibi. Yenibahar’daki en belirgin lezzet notası, muskat kadar tatlı olmasını engelleyen karanfildir.

Hindistan cevizi lezzeti biraz daha basittir ve benzersiz ve oldukça keskin bir aromaya sahiptir. Muskatın lezzeti, acı bir dokunuşla tatlı ve cevizimsi olarak tanımlanabilir.

Yenibaharı Hindistan Cevizi Yerine Kullanabilir misiniz? Ve Tam Tersi?

Muskat, yenibaharın yerine kullanılabilir, ancak tek başına kullanmak istemeyebilirsiniz. En iyi sonuçlar için, muskatı tarçın ve karanfil ile birleştirerek yenibahar lezzetini daha iyi yakalayabilirsiniz. Tek başına, muskat, tuzlu yemeklerde yenibaharın iyi bir yerini alamayabilir. Örneğin, hindistan cevizini bir sarsıntı baharatında yenibahar ikamesi olarak kullanmak ilk tercihiniz olmamalıdır.

Yenibahar ve Hindistan Cevizini Kullanmanın En İyi Yolları Nelerdir?

Yenibahar, hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanılabilen çok yönlü bir baharattır. Daha popüler kullanımları arasında elmalı turta baharatı ve balkabağı pasta baharatı bulunur; burada tarçın, hindistan cevizi ve karanfilin yanında destekleyici bir rol oynar. Jamaika’nın ünlü jerk baharatında merkezi bir baharat olarak yer alır ve acı biber ve kekik ile desteklenir. Burger köfteleri, köfte ve domuz eti veya kümes hayvanları için kuru ovma malzemesi olarak yenibaharı kullanabilirsiniz.

Hindistan cevizi genellikle muhallebi, kurabiyeler ve bazı kekler gibi baharatlı tatlılarda kullanılır. Ayrıca yumurta, fasulye ve bazı peynirler gibi tuzlu yiyeceklerle de iyi uyum sağlar. Hindistan cevizi, geleneksel olarak kuzu içeren bazı Orta Doğu yemeklerinde ve çeşitli organ etleri içeren ünlü İskoç yemeği olan haggis’te kullanılır.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın