Herhangi bir gıda maddesi gibi, otlar ve baharatlar da en iyi belirli bir süre içinde tüketilir. Ne kadar süre dayandıkları, toprak veya bütün olmalarına, bitkinin türüne ve nasıl saklandıklarına bağlı olarak değişir. Çoğu durumda, baharatların bozulması ya da sizi hasta etmesi konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. En kötü ihtimalle, lezzet ve aroma kaybı yaşayabilirsiniz. Peki, neler bekleyebilirsiniz? Hadi inceleyelim.
Baharatlar Ne Kadar Süre Dayanabilir?
Düzgün bir şekilde saklandığında, baharatlar altı ay ya da daha uzun süre dayanabilir. Bazıları, doğru koşullarda lezzetini kaybetmeden yıllarca dayanabilir. Tazelikteki bu geniş aralığı düşündüğünüzde (ve saklama koşullarının her zaman ideal olmaması durumunda), çoğu uzman, baharat rafınızda en iyi lezzeti korumak için yılda bir kez baharatları yenilemeyi önerir.
Farklı baharatların ne kadar süre dayanabileceğini anlamak için, tür, öğütme ve saklama yöntemine göre değişiklik gösteren süreleri göz önünde bulundurun.
Tarçın
Tüm baharatlar gibi, tarçının raf ömrü de bütün mü yoksa öğütülmüş mü olduğuna bağlıdır. Fark yüzey alanı ile ilgilidir. Ne kadar fazla yüzey alanı varsa, tarçının lezzetini kaybetmesine neden olan uçucu yağlar o kadar hızlı buharlaşır. Bütün tarçın daha az yüzey alanına sahip olduğu için daha uzun süre dayanır. Tarçın, bütün veya öğütülmüş olsun, ısı ve ışıktan uzak saklanmalıdır. Isı ve ışık, baharatların lezzetini kaybetmesine neden olur. Öğütülmüş tarçını dondurmak iyi bir fikir değildir. Doğru saklandığında, öğütülmüş tarçın bir yıla kadar, bütün tarçın çubukları ise üç yıla kadar dayanabilir.
Zencefil
Zencefil, farklı raf ömrüne sahip çeşitli formlarda kullanılır. Taze zencefil en kısa raf ömrüne sahiptir. Genellikle, buzdolabı dışında saklandığında bir hafta kadar dayanır. Buzdolabında bir ay, dondurucuda ise üç ay kadar saklanabilir. Kristalize zencefil üç yıla kadar dayanabilirken, kurutulmuş ve öğütülmüş zencefil dört yıl kadar dayanabilir.
Defne Yaprakları
Defne yaprakları, uzun ömürleri ile bilinir ve genellikle kurutulmuş hali kullanılır. Diğer otlar gibi, karanlık ve serin bir yerde saklanmalıdır. Raf ömrünü en üst düzeye çıkarmak için defne yapraklarını dondurucuda hava geçirmez bir kapta saklamanız önerilir. Doğru saklandıklarında, defne yaprakları üç yıla kadar dayanabilir.
Karanfil
Karanfil, alışılmadık derecede keskin bir lezzete sahiptir, bu nedenle lezzetleri solmaya başladığında bile kullanılabilirler. Yoğun lezzetleriyle bile, bütün veya öğütülmüş karanfillerin saklama süreleri dayanma sürelerini etkiler. Karanfilleri diğer baharatlar gibi serin, karanlık bir ortamda saklayın. Doğru saklandığında, öğütülmüş karanfiller üç yıla kadar dayanabilir. Azaltılmış yüzey alanı nedeniyle, bütün karanfiller daha uzun süre dayanabilir. Genellikle beş yıla kadar saklanabilirler.
Kimyon
Kimyon tohumları nispeten küçüktür, bu da diğer bazı baharatlara kıyasla daha fazla yüzey alanı ve daha kısa raf ömrü anlamına gelir. Ancak, doğru bir şekilde saklarsanız, bir yıla kadar kullanabilirsiniz. Öğütülmüş kimyon ise yaklaşık 6 ay dayanır. Uygun saklama, serin ve karanlık bir yer gerektirir.
Kahverengi Şeker
Çoğu ot ve baharat için, en iyi saklama koşulları bile sonunda lezzet kaybını engelleyemez. Açık ve koyu kahverengi şeker, nemi dışarıda tutan bir kapta saklandıkları sürece süresiz olarak dayanabilir. Bunun nedeni, şeker kristallerinin bakteriyel büyümeyi teşvik etmemesi ve tatlılıklarını kaybetmemesidir. Ancak, lezzet profilinin diğer yönlerini kaybedebilirler; en iyi sonuçlar için iki yıl içinde kullanın.