Kokteyl Sosunun Lezzetli Kullanım Alanları

by baharatdiyari
Cocktail sauce uses

Kokteyl sosu 20. yüzyılda oldukça popülerdi ve 21. yüzyılda da popüler bir çeşni olarak kullanılmaya devam ediyor. Özel bir baharat gibi görünse de, düşündüğünüzden daha çok yönlü olabilir. İşte kokteyl sosunun en iyi kullanımlarından bazıları:

Kokteyl sosu, her zaman kabuklu deniz ürünleri için bir sos olarak kullanılmıştır. Günümüzde genellikle karides için daldırma sosu olarak kullanılır, ancak başlangıçta istiridyenin üzerine dökülerek kullanılıyordu. Karideslerin yanı sıra yengeç ve diğer kabuklu deniz ürünleriyle de iyi uyum sağlar.

Ketçap ve limon suyundan gelen kokteyl sosunun asitliği, karidesin balık kokusunu azaltır ve bu da kokteyl sosunu deniz ürünlerinin tadını sevmeyenler arasında popüler hale getirir.

Kokteyl sosu adını, eşlik ettiği kabuklu deniz ürünlerinin genellikle margarita bardağı veya şampanya kadehi gibi bir kokteyl bardağında servis edilmesinden alır.

Salata Sosu Olarak

Kokteyl sosu, bir salata sosunda aradığınız birçok niteliği size sunabilir. Limon suyu ve ketçaptan gelen asitlik ve tatlılık, acı sos ve yaban turpundan gelen hafif acılık vardır. Worcestershire sosu ise biraz karmaşıklık ve derinlik katar.

Rus sosu ile benzer bir etkiye sahip olabilir ve yeşil bir salataya ekleyebilirsiniz. Rus sosuna benzer hale getirmek için birkaç kereviz tohumu ekleyip bir gece bekletebilirsiniz.

Bloody Mary Karışımlarında

Dünyanın en ünlü tuzlu kokteyli olan Bloody Mary, kokteyl sosu için mükemmel bir ortamdır. Bloody Mary severlerin en çok tercih ettiği özelliklerden biri, içecekte baharatın yoğun kullanımıdır. Bloody Mary karışımları, hem ısı açısından hem de birçok farklı baharatın kullanımı açısından baharatlıdır.

Yaban turpu ve kokteyl sosunun Tabasco bileşeni, domates suyu ve tipik Bloody Mary’de bulunan diğer malzemelerle uyumlu olur. Bloody Mary kokteyllerinin genellikle kokteyl karidesiyle süslenmesi, kokteyl sosunun varlığını daha da keyifli hale getirir.

Çok Amaçlı Daldırma Sosu

ABD’deki en yaygın kokteyl sosu türü, ketçap, yaban turpu ve Worcestershire sosu içeren birkaç malzemeden oluşur. Genellikle limon suyu ve sıcak sos (Tabasco gelenekseldir) eklenir. Bu kokteyl sosu, tavuk nuggetları ve patates kızartması dahil olmak üzere çeşitli kızarmış yiyecekler için çok yönlü bir daldırma sosu olur.

Mayonez eklemek, daha çok Marie Rose Sosu olarak adlandırılan kokteyl sosunun İngiltere versiyonuna benzer. Marie Rose sosu, patates kızartması için daldırma sosu olarak kullanılan ketçap ve mayonez karışımı olan kızartma sosuyla aynıdır.

Barbekü Sosu Yerine

Kokteyl sosunun barbekü sosuyla çok fazla ortak noktası yoktur, bu yüzden gerçek barbekünün tatlı ve karamelize notalarını arıyorsanız iyi bir alternatif değildir; ancak, çoğu ızgara ve tütsülenmiş eti tamamlar.

Çoğu kokteyl sosu domates bazlıdır, tıpkı barbekü sosu gibi aynı asitlik ve parlaklığı sağlar. Gerçek barbekü sosundan hoşlanmıyorsanız, ancak aynı rolü oynayabilecek bir şey istiyorsanız idealdir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın