Limon otu, citronella familyasından bir bitkidir. Güçlü bir narenciye lezzet profiline sahip ve kaba, lifli bir dokusu vardır. Aromasını nasıl kullanacağınızı anladığınızda, oldukça çok yönlü bir bitkidir. Limon otu, etkili bir şekilde kullanmak için anlamanız gereken bitkilerden biridir; ancak başlangıçta göründüğü kadar korkutucu değildir. İşte lezzetli limon otunun bazı kullanımları.
Deniz Ürünlerinde
Narenciye aroma notalarının deniz ürünlerini zenginleştirdiği yaygın olarak bilinmektedir. Örneğin, limon ve misket limonu balık ve karidesle iyi gider. Limon otu, ekşi turunçgillerin lezzetinin çoğunu asitlik olmadan sağlar. Bütün bir balığı doldurmak için veya karides kızartmasında malzemelerden biri olarak limon otu kullanın. Limon otu, midye gibi diğer kabuklu deniz hayvanlarını da tamamlar.
Limon otu kullanarak macun yapabilirsiniz. Oldukça fazla nem içerdiğinden, sıvı ilavesine gerek kalmadan macun kıvamına gelecektir. En iyi seçeneğiniz havan ve tokmak kullanmaktır. Alternatif olarak, bir tüp veya kutu içinde bulunabilecek önceden öğütülmüş limon otu ezmesini satın alabilirsiniz.
Güneydoğu Asya Yemeklerinde
Havlıcan ile birlikte, limon otu Tayland mutfağının temel malzemelerindendir. Körilerde ve çeşitli tavada kızartılmış yemeklerde kullanılan limon otunu görebilirsiniz. Tom yum çorbası ve satay gibi birçok popüler Tayland yemeğinin lezzet profillerinde önemli rol oynar. Limon otu sapları bazen kebaplar için şiş olarak kullanılır.
Limon otu, hindistancevizi sütü, zencefil ve bu bölgeden gelen diğer yaygın malzemelerle iyi uyum sağlar. Köride de ezip macun haline getirirseniz işe yarar. Köriye limon otu eklerken, onun macun formunu kullanın. Limon otu, Hindistan cevizi veya demirhindi bazlı bir tür erişte çorbası olan laksa’da kullanıldığı Malezya’da popülerdir. Bun bo hue (dana şehriye çorbası) ve ga xao sa ot (baharatlı limon otu tavuğu) gibi Vietnam yemeklerinde de kullanılır.
Salatalarda
Limon otu, çiğ hazırlıklarda da işe yarar. Salatalarınıza hoş bir narenciye kokusu vermek için kullanın. Lifli yapısı çiğnemeyi zorlaştırır, bu yüzden onu macun şeklinde (muhtemelen soslarınızda) kullanmalısınız veya çok keskin bir bıçak kullanarak ince ince dilimleyin ve bu ince dilimlerin üzerine çok az miktarda serpin.
Kümes Hayvanları ile
Limon, hem Doğu hem de Batı pişirme tarzlarında kullanılan kümes hayvanları için mükemmel bir lezzettir ve limon otu kullandığınızda da benzer bir etki elde edebilirsiniz. Örneğin, kızartmak için bir tavuğu doğranmış veya öğütülmüş limon otu ile doldurabilirsiniz. Izgara yapmayı planladığınız tavuk için limon otu ezmesini marinatta kullanabilirsiniz.
İçeceklerde
Limon otu, mutfakta tüketilen bir bitkiden çok daha fazlasıdır; içeceklerde de işe yarar. Bazı kokteyllerde limon veya limon aromasını değiştirmek için kullanabilirsiniz. Nane veya diğer bitkileri karıştırdığınız gibi karıştırabilirsiniz. Karıştırmadan bile, limon otunun saplarını pipet veya karıştırma çubuğu haline getirerek içeceğinizi tatlandırmak için kullanabilirsiniz.
Limon otu, harika bir çay bitkisidir. Sapları bir bıçağın sapıyla ezin, ardından lezzetli bir demleme yapmak için sıcak suda bekletmeden önce dilimleyin. Limon otu, zencefil ile birlikte tavada kızartma veya Tay körisinde olduğu gibi çayda da iyi bir ortaktır.