Kekik getirebilecek enfes bir bitkidir hem derinlik hem parlaklık bir tabağa, ancak yalnızca doğru kullandığınızda. Keskinliği, aşırı kullanıldığında yiyecekleri hızla tatsız hale getirebilir. Diğer pek çok baharatta olduğu gibi, aşırı kullanımı düzeltmek için kullanabileceğiniz çeşitli püf noktaları mevcuttur.
Kekiği çıkarın
Kekik, uzun pişirme sürelerine dayanabilen bitkilerden biridir, bu nedenle lezzetlerini yemeğin dışında pişirmeniz pek mümkün değildir. Yemeğinizde çok fazla varsa, daha uzun süre pişirmek muhtemelen durumu daha da kötüleştirecektir.
Yemeğinizdeki kekik tek başına dal halindeyse veya bir buket garninin parçasıysa, çıkarılması kolaydır; kekik yaprağı kullanırsanız daha zor olabilir. Çorbanın yüzeyindeki yaprakları süzmek için süzgeç kullanmayı deneyebilirsiniz. Yemeğin diğer bileşenleri büyük parçalar halindeyse bunları tencereden çıkarmayı ve yüzeylerindeki otu yıkamayı düşünün. Çok fazla eklediğinizi fark ettiğinizde, yemeğin içinden mümkün olduğunca fazla bitki çıkarmak için elinizden geleni yapın.
Seyreltik
Bir tabakta herhangi bir lezzet çok yoğunlaştığında denenecek ilk çözümlerden biri onu sulandırmaktır. Diğer malzemeleri daha fazla ekleyerek kekiğin veya başka herhangi bir bitkinin tadını seyreltebilirsiniz. Bu yöntemle kekik aroması, acılığı ve keskinliğini kaybedinceye kadar inceltilir.
Çorba ve güveçlerde aşırı kekik aromasını sadece et suyu veya su ekleyerek seyreltebilirsiniz; ancak çok fazla eklerseniz diğer tatların seyreltilmesi riskiyle karşı karşıya olduğunuzu unutmayın. Bunu düzeltmek için yemeği tekrar pişirmeniz gerekir ve bu sadece kekik aromasının yeniden yoğunlaşmasına neden olur.
Çok fazla et suyu veya su, bazı yemeklerin kıvamını inceltebilir ve iştah açıcı olmaktan çıkarabilir. Bazı durumlarda bunu önlemek için süt, krema veya hindistan cevizi sütü gibi kremsi sıvılar kullanılabilir.
Umami lezzetleri ekleyin
Güçlü etli tatlar kekiği tamamlayabilir ve aynı zamanda çok fazla kullanılmasından kaynaklanan hoş olmayan notalardan uzaklaşmaya da yardımcı olabilir. Umami notaları için seçenekleriniz arasında Worcestershire sosu, soya sosu ve balık sosu yer alır.
Sarımsak ekle
Yemeğinizde zaten sarımsak varsa, daha fazlasını ekleyin. Sarımsağın güçlü tadı kekiğin tadını maskelemeye yardımcı olabilir. Yemeğinizi çok sarımsaklı yapma riskiyle karşı karşıyasınız, ancak aşırı kullanıldığında tadı genellikle kekiğinkinden daha lezzetli olur.
Asitlik ekle
Asidik notalar aşırı güçlü bitkisel notaların dengelenmesine yardımcı olabilir. Bazı yemeklerde limon veya limon suyu işe yarayabilir. Diğerlerinde ise bir parça yoğurt veya ekşi krema, ihtiyaç duyulanı sağlayabilir.
Kök sebzeler ekleyin
Patates istenmeyen tatları absorbe etmede özellikle iyidir, ancak diğer kök sebzeleri de kullanabilirsiniz. Yaban havuçları ve havuçlar istenmeyen tatları ortadan kaldırmada iyidir.
Tatlılık ekle
Bazı yemeklerde aşırı kekiğin acısına tatlılıkla karşılık verilebilir. Bu tatlılık, özellikle doyurucu yemeklerde etkili olan şarap şeklinde gelebilir. Havucun ve karamelize soğanın tatlılığı da kekiğin keskinliğini gidermeye iyi gelebilir.