Kimyon son derece iddialı bir baharat. Başka bir deyişle, eğer çok fazla kullanırsanız, tabaktaki diğer tatları hızla yok edebilir. İster tam kimyon tohumu ister öğütülmüş kimyon kullanıyor olun, çok fazla eklemek yemeğinizi lezzetsiz hale getirebilir. Eğer bu başınıza geldiyse paniğe kapılmayın. Yemeğinizi kurtarmak için birkaç seçeneğiniz var.
Diğer malzemeleri ikiye katlayın
Kimyon aromasını diğer her şeyi çoğaltarak sulandırabilirsiniz. Bu, yemeğinizin maliyetini artıracaktır, ancak sizi çok fazla baharat içeren yemeği atmak zorunda kalmaktan alıkoyacaktır. Alternatif olarak, önceden pişirdiğiniz yemeğin yarısını çıkarıp gereken miktara ulaşmak için daha fazla malzeme ekleyebilirsiniz. Yemeğinizi çok fazla sulandırmak mümkün olduğundan, sıvıları eklerken dikkatli olun. Örneğin, bir çorbaya çok fazla stok koymak onu sulandırabilir.
Yemeği tatlandırın
Kimyonun özelliklerinden biri de acılığıdır. Acı notalarına karşı koyarak sertliğin çoğunu azaltabilir ve yemeği tekrar lezzetli hale getirebilirsiniz. Tatlandırıcınız, ne pişirdiğinize bağlı olarak şekerden agav nektarına kadar değişebilir. Bazı yemekler için bal en iyi seçim olabilir; diğerlerinde akçaağaç şurubunu ve hatta meyveyi tercih etmek isteyebilirsiniz. Kurutulmuş meyve birçok köri yemeğinde işe yarayan bir seçenektir. Aromaları dengelemeye çalışırken, biraz başlayın ve istediğiniz lezzet profilini elde edene kadar tatlandırıcınızı küçük artışlarla ekleyin.
Kimyona karşı koymak için baharat ekleyin
Aşırı kimyonun panzehirlerinden biri hindistan cevizi. Özellikle dikkati lezzetten uzaklaştırmada etkilidir. Elbette küçük hindistan cevizi her yemeğin tamamlayıcısı olmayabilir. Aynı şeyi başarmanın başka bir yolu da kullanmaktır. tarçınözellikle kırmızı biberde işe yarar. Tarçın, kimyonun acılığından uzaklaşan bir tatlılık katıyor.
Asit kullanın
Tart unsurları yemeğe bir kıvılcım verebilir, tuzu dengeleyebilir ve fazla kimyonun bir kısmını nötralize edebilir. Çoğu tarifte işe yarayabilecek tart malzemeleri arasında sirke veya limon suyu bulunur. Köride demirhindi kullanmak isteyebilirsiniz. Demirhindi çok fazla dikkat çekmeden asit katıyor. Asidik bir element eklerken yemeğiniz için istediğiniz lezzet profilini gözden kaçırmayın. Bu lezzette de aşırıya kaçmanız mümkün olduğundan ne kadar eklediğinize dikkat edin.
Biraz tuz ekle
Tuz, kimyonun verdiği acıyı giderme konusunda iyi bir iş çıkarabilir. Ölçülü olarak, diğer tatları da arttırarak daha dengeli bir şekilde bir araya gelmelerini sağlayabilir. Daha fazla lezzet karmaşıklığı istiyorsanız normal sofra tuzu yerine tuzlu bir malzeme ekleyin. Soya sosu, miso veya domuz pastırması genellikle kimyon gerektiren yemeklerde işe yarayabilir.
Biraz yağ ekle
Yağlı bileşenler genellikle baharatın yumuşatılmasında etkilidir. Yemeğinize bağlı olarak hindistan cevizi sütü, tereyağı veya krema kullanabilirsiniz. Kimyon, avokadodan domuz yağına kadar çeşitli yağlı malzemelerle iyi uyum sağlar. Tabii yemeğinizi tamamlayan yağlı malzemeleri de seçmek isteyeceksiniz. Hindistan cevizi sütü çoğu köri için mükemmel bir tamamlayıcıdır ve biberinizi üzerine bir parça ekşi krema ile servis edebilirsiniz.