Kişniş çok yönlü bir baharattır ve körilerde ve birada kendini gösterir. Ayrıca kuru ovmalara karmaşıklık katmak için kullanılabilir. Kişniş genellikle diğer baharatlar ve daha güçlü tatlar için tamamlayıcı olarak en iyi sonucu verir; başka bir deyişle, arka plan notu olarak en iyi sonucu verir. Gerçekten baskın hale gelmesi için çok fazla kullanmanız gerekir, ancak aşırı kullanıldığında öne çıkabilir ve bir yemeği aşırı acı hale getirebilir. Bu sorunla karşı karşıyaysanız ve çok fazla kişnişin etkilerini ortadan kaldırmak istiyorsanız, seçenekleriniz var. Aşağıdaki çözümleri göz önünde bulundurun.
Seyreltin
Kişniş aromasını dengelemenin en basit yolu, diğer her şeyden daha fazlasını eklemektir. Tariften başka bir parti hazırlayıp kişnişin fazla olduğu partiye ekleyebilir veya mevcut partinize tüm malzemelerden daha fazlasını ekleyebilirsiniz. Bunu yapmanın başka bir yolu, mevcut karışımınızın yarısını çıkarmak ve ardından yeterli miktarda kişniş olmayan malzeme ekleyerek tam tarife geri dönmektir. Bu çözüm en çok çorbalarda, güveçlerde ve benzeri yemeklerde etkilidir.
Patates Ekleyin
Çorbanızda veya güvecinizde patates pişirmek, kişniş aromasının bir kısmını emmenize yardımcı olabilir. Servis yapmadan önce büyük patates parçaları ekleyin ve çıkarın.
Tatlandırıcı Ekleyin
Kişniş fazla kullanıldığında yemeğe acılık verebilir, bu yüzden bazen acılığı keserek etkisini azaltabilirsiniz. Acılığı ortadan kaldırmanın en iyi yollarından biri tatlıdır. Yemeğinize az miktarda bal veya şeker eklemeyi düşünebilirsiniz. Kişniş genellikle tuzlu yemeklerde kullanıldığı için dikkatli olmalısınız, çünkü aşırı tatlandırarak sorunu daha da kötüleştirebilirsiniz.
Kremsi Bir Malzeme Ekleyin
Bu, ekşi krema veya yoğurt gibi süt ürünlerinden hindistan cevizi sütüne kadar değişebilir. Kremsi bileşenler, kişnişin tadını hem seyreltir hem de maskeleyen hafif bir tat sağlar. Çoğu durumda, yoğurt ve hindistan cevizi sütü, kişniş gerektiren tariflerde zaten yer alır veya geleneksel çeşniler arasında bulunur.
Fiziksel Olarak Çıkarma
Kişnişi yemeğinizden fiziksel olarak çıkararak, daha fazla lezzetin yayılmasını önleyebilirsiniz. Bütün tohumları kullandıysanız, tohumlar oluklu bir kaşık veya süzgeçle kolayca çıkarılabilir. Çorba veya körideki öğütülmüş kişnişi fiziksel olarak çıkarmak imkansızdır, ancak yüzeye serpildiği yiyeceklerden durulayabilirsiniz.
Asidik Bir Bileşen Ekleyin
Tatlılık gibi asitlik de aşırı kişnişin acısını nötralize etmeye yardımcı olabilir. Limon veya limon suyunun ekşiliği, çeşitli lezzetli yemekleri tamamlayabilir ve artan asitlik, artan tatlılıkla karşılaştırıldığında bazı yemeklerin genel lezzet profili üzerinde daha az etkiye sahip olabilir. Yemeğe bağlı olarak, sadece turunçgillerle sınırlı kalmak yerine çeşitli asitli malzemeler arasından seçim yapabilirsiniz. Yemeğinizi iyileştirmek için demirhindi ve hatta sumak kullanmayı düşünebilirsiniz.
Biraz Daha Tuz Ekleyin
Güçlü kişniş aromasını gidermek için tuz kullanabilirsiniz, ancak yalnızca aromanın biraz fazla olduğu durumlarda. Çok fazla kişniş eklediyseniz, tuz tek başına yemeği kurtarmaya yeterli olmayabilir. Sofra tuzu eklemek istemiyorsanız, tuz içeriğini artırmak için soya sosu veya miso kullanabilirsiniz.